Internacional: Informe sobre l’ Homofòbia d’Estat al món / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Identitats de gènere - Legislació

L’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (ILGA) acaba de publicar l’ informe Homofòbia d’Estat 2019 on en més de 500 pàgines es recopilen dades i es revisa la legislació que afecta les persones en funció de la seva orientació sexual, en 193 països membres de l’ONU.

 

HrW LudovicBerton WikimediaCommons

HrW_LudovicBerton_WikimediaCommons

 

Aquest mes de març de 2019 encara existeixen 70 estats que criminalitzen les activitats consensuades entre persones del mateix sexe (68 mitjançant disposicions explícites de la llei i 2 de facto). Però, en tres països: la Índia, Trinitat i Tobago i Angola s’han derogat les lleis que penalitzaven l’homosexualitat. Aquest avanç global però, indica l’informe, té revessos: Txad va criminalitzar el 2017 els actes sexuals entre persones del mateix sexe.

La pena de mort por aquests actes sexuals consentits encara s’imposa segons l'ILGA en 6 països: Aràbia Saudita, Iran, Iemen, Sudan, Nigèria (en 12 dels seus estats federats) i part de Somàlia. En altres 5 Estats un homosexual encara pot ser condemnat a mort: Mauritània, Emirats Àrabs Units, Qatar, Pakistan i l'Afganistan. En altres 26 països la pena màxima pot variar entre 10 anys i cadena perpètua. I en 31 es castiga amb fins a vuit anys. Algunes jurisdiccions que no pertanyen a Nacions Unides com Gaza, les Illes Cook i (certes províncies de) Indonèsia, castiguen aquest tipus de relacions.

Almenys 32 estats han establert disposicions que limiten la llibertat d’expressió en qüestions d’orientació sexual i d’identitat de gènere de les persones, incloent-hi lleis de propaganda que prohibeixen la promoció de la ‘homosexualitat’ o de les relacions sexuals ‘no tradicionals’; 41 Estats posen barreres per a la formació, l’establiment o el registre d’ONG (Organtzacions No Governamentals) relacionades amb l’orientació sexual que, alhora, posen en perill a les persones defensores dels drets humans.

 

ilga.2019

 

Millores i proteccions legals per lesbianes, gais i bisexuals

S’ha ampliat, en canvi, la legislació que protegeix les persones lesbianes, gais i bisexuals sobre discriminació i violència, “encara que a un ritme més lent del que esperàvem” indica l’informe l’autor del qual és l’advocat argentí Lucas Ramón Mendos.

72 països tenen lleis que protegeixen els homosexuals i lesbianes de ser discriminats en el treball. 39 Estats tenen lleis que castiguen els actes d’incitació a l’odi, la discriminació o la violència per motius d’orientació sexual; 42 països imposen penes més severes per delictes motivats per l’odi cap a l’orientació sexual de la víctima. 28 països tenen lleis d'adopció conjunta, mentre que 30 permeten l’adopció d’un segon pare del mateix sexe.

Alemanya, Austràlia, Àustria i Malta, s’han sumat a la llista dels que permeten el matrimoni igualitari i ja són 26 els Estats que reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe i 27 n’han regulat les unions civils, o preveuen algun tipus de reconeixement de la parella. I nou països han inclòs en la seva Constitució la menció explícita que l’orientació sexual no ha de ser motiu de discriminació. Entre ells Portugal, Equador, Bolívia o Sud-àfrica, que ja va introduir moltes de les mesures igualitàries adoptades ara fa 25 anys, després de les eleccions en les què va sortir elegit president Nelson Mandela.