Dilluns 20 maig 2024

Dilluns 20 maig 2024

Les llibreteres recomanen novetats de dones per a Sant Jordi

Al voltant d’aquest Sant Jordi i com cada any es presenten molt llibres de dones escriptores. Hem demanat a algunes llibreres de Barcelona  que ens recomanin les seves preferències.

No hi ha totes les que són, però si que hi son totes les que hi ha per la seva trajectoria, activitats culturals i per la seva cura en promocionar libres feministes i de dones. Entre les llibreries que mencionem hi ha: Prole, Byron, Obaga, Etcétera, No llegiu, La Raposa, Re-Read i Buc de llibres. Aquestes son les novetats. 

Sandra Miguez a Prole.

Prole és una llibreria de l’Eixample (Comte de Borrell 100), i es considera feminista i LGTBI, i organitza presentacions i moltes activitats culturals.  En aquesta llibreria la nostra companya de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género de l’Argentina, Sandra Miguez presentà el seu llibre d’investigació periodistica aquest mes passat. Libranos del Mal és un relat molt ben documentat sobre un judici a una priora d’un convent de Carmelites a Uruguai, per maltractament i abús a dues monges, fets pels que va ser condemnada. També abunda sobre altres abusos d’eclesiàstics i religiosos dels últims temps.

Una altra de les novetats que ens recomana la fundadora, Ana Navio,  és:
Las malas, de Camila Sosa Villada (Tusquets Editores ). En un ambient urbà hostil, l’autora narra des de dintre la vida d’una comunitat de travestis a Córdoba, Argentina.

Ocàs i fascinació d’Eva Baltasar (Club Editors). “Ara la vida ja no va de creure en les regles. Ara tu fabriques l’engany. Entraràs a les cases dels altres. Creuran que hi ets per netejar-les i fer-los la vida amable (…) diu la protagonista [+info]

Llibreria Obaga

La Llibreria Obaga que és al carrer Girona 179, al costat dels cinemes Girona, s’ha convertit en un petit I molt concorregut centre cultural, amb moltes activitats. Destaca en aquesta llibreria destaca que en la majoria de llibres exposats s’hi pot trobar un paperet escrit a ma, d’algún lector o lectora amb un escrit sobre l’obra.  Per a Carol Porta, copropietària de la llibreria, entre les novetats que li semblen més interessants hi ha:  
Lluenta”, un llibre de relats eròtics escrits per Marta R. Gustems, publicat recentment per la col·lecció Idil·lis d’Edicions de la la geminada.

Un tango para Emmy Langer, d’ Elsa Plaza (Al Reves-Ambra Llibres). A la fi de 1931, poc després de la gran festa republicana, es descobreix el cadàver d’una dona enterrat sota les rajoles d’una edificació de Llefià, a Badalona. Història d’un crim real, que va omplir durant mesos les pàgines dels diaris.

I afegim 2 recomacions perquè en aquesta llibreria s’han fet la presentació de libres de novela negra, com “El final feliz”, de José Luis Muñoz, comissari de les Jornades de  Gènere Negre, BlacK Mountain a Bossost, que es faran en aquesta petita localitat de la Vall d’Arán a finals d’aquest mes d’abril. En aquesta presentació el va acompanyar Luna Vicens, que també ha escrit un llibre molt interessant: “Mercancia Robada” [per + info escriure a carol@obagallibreria.cat]

Assutzena Nin Hill, una de les responsables de No Llegiu (a Poblenou i a altres llocs), que promou escriptores del barri, i de diversos llocs (alguna internacional) i organitza tallers, sobretot al local de La Juanita. I ens recomana:

* Una vegada va ser estiu una nit sencera, d’Elisabet Riera (Edit. Males Herbes). La protagonista de la novel·la decideix emprendre un viatge a peu per la serra de l’Albera per seguir les passes de la trobairitz Alba de Peralada. Però veurem que no és només per això: acaba de rebre un diagnòstic complicat…

*Aquest será el principi, d’Anna Murià (Lleonard Muntané Editor). És la gran novel·la de Murià  i també una de les grans novel·les de Barcelona i dels seus personatges del segle XX. Per ella desfilen a escriptors tan notables com Rodoreda, Bartra, Obiols, que la guerra fa que es coneguessin a l’exili i que en són els protagonistes camuflats.


*No entrar con llamas,  de Lydia Caro Leal. Altamarea Ediciones. Relats. Són quatre setmanes de sang i  tremolors al mes… [+info]. 

Mariana Sarrias es la directora de la Llibreria Byron (També a l’Eixample, a Casanova 42), i ens recomana novel·les en que les dones sobresurten per les seves opcions, per la seva historia familiar o per el seu sentit de l’humor.

*Oblidades ombres, de Ramón Breu Panyella (Edicions de l’Albi). En els temps més foscos de la dictadura, hi ha encara qui resisteix. Són ombres que travessen el país d’amagat, antics soldats republicans i maquisards de la resistència francesa que formen part de la guerrilla urbana.

* Baumgartner, de Paul Auster. Planeta Libros. El retrat d’aquest home reflexiu que abraça la pèrdua i l’amor és una revelació magnífica i plena de suspens dels drames encoberts de qualsevol vida.

*La millonèsima mujer, de Mercè Grey. Plataforma. Una guia per a dones decidides a impulsar el seu desenvolupament professional i a transformar el món [+info]

Xon Pagès és una de les dones encarregada de la Llibreria Etcétera, al Poblenou. Ens recomana: 

*Ara és el moment de Selma James. (Tigre de Papel). Sexe, classe i cura de les persones i el planeta.. Importància de la trobada i la unitat entre lluites.

*Autobiografia. Àngela Davis. (Capitán Swing). Relat apassionat dels anys de joventut d’una personalitat que ha esdevingut icona internacional del feminisme.

*Medicina en femení. Gloria Sabaté. (Agapea) De les remeieres medievals a les trementinaires. Dones transmissores de sabers ancestrals. [+info]

La Raposa, és una cooperativa que te la seu al Poblesec, que també manté una llibreria feminista a un espai col·lectiu amb menú diari, i amb moltes activitats.  Les seves recomanacions només les publiquen al seu Instagram: laraposacooperativa. I han seleccionat:

* El pueblo gitano contra el sistema mundo, de Pastora Filigrana (AKAL). Una mirada inèdita del poble gitano de víctima a font d’inspiració.

*Mutantes y Divinas (Kaotica). Invitació per somniar un món sense opressió més enllà del binarisme.
*Un lugar soleado para gente sombria, de  Mariana Enriquez (Anagrama) 12 històries d’horror, sobre el mal i la presència d’allò monstruós. llibreria@laraposacoop.org

Melania Cuca, llibrera a Re-Read al carrer Muntaner 270,  una llibreria que pertany a  una cadena de segona mà on els llibre es venen  a un preu fix depenent de la quantitat que us en porteu:  1 llibre 4€ 2 llibres 6€ 5 llibres12€. Ella ens recomana aquests libres:

*Ecos del caribe de Micheline Dusseck
*Los años, de Virginia Woolf
* Las profetas de Flannery O’connor- [+info]

Judit Bosch encarregada de la la llibreria Els Bucs de Mataró, ens recomana:

*Soc la Milena de Praga, de Monika Zgustova (Galàxia Gutenberg). Aquesta és la història de Milena Jesenská, a qui molts coneixen com l’amiga de Kafka.

La malnada, Beatrice Salvioni (Periscopi) Un matí del 1936, a la riba del Lambro, dues nenes de dotze anys, en xoc i mig despullades, miren d’amagar el cos d’un home.

*El cercle de les dones de la senyora Tan. Lisa See, autora de L’illa de les dones del mar, ens regala una meravellosa història d’amor i d’amistat inspirada en la figura de Tan Yunxian, una metgessa xinesa del segle XV. [+info]

(*) Afegim a aquesta llista de recomanacions la novel.la Dibuixos amagats, de l’editorial Stonberg de la nostra companya de La Independent, Maia Viladot, una historia molt personal que recupera la història politica clandestina dels anys 70 a Barcelona, junt a la historia de dues amigues, i el que passa quan una d’elles pateix violència de gènere: Aquest llibre el trobareu a Amazon i també a llibreries com Casa Hauser. Aquesta obra es presentarà el dimart 16, a l’Ateneu Barcelonés.

Compartir

2 respostes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya-Colombia: “Recordar des del cor: les víctimes de la memòria” /La Independent/notícies gènere

El passat 25 d 8217 abril es va inaugurar l 8217 exposició de la Taula...

7a Tertúlia Salambó amb Pilar Aymerich: La mirada femenina

El dimarts 15 d 8217 abril cita amb la fotògrafa Pilar Aymerich en un debat...

Contra la criminalització dels drets humans

Per conscienciar sobre la defensa dels drets humans l 8217 Associació d 8217 Investigació...