Es presenta la campanya "No és No"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Violències

Diputació versióbannerweb.JPG

 

Per sensibilitzar contra les violències sexuals als espais públics d'oci, la Diputació de Barcelona presenta la campanya institucional del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, posant a disposició del món local diversos materials de difusió perquè els ajuntaments puguin fer-ne ús al voltant d'aquesta data.

La llei 5/2008 de 24 d’abril, del Parlament de Catalunya, del dret de les dones a erradicar la violència masclista considerant aquesta violència com una vulneració greu dels drets humans i les llibertats fonamentals. Aquesta llei especifica entre d'altres tipus la violència sexual que té lloc en l’àmbit social o comunitari en la seva manifestació en espais públics d’oci.

 

Prioritat en les agendes polítiques

Les associacions de dones i les institucions catalanes (ICD i Govern, Parlament, Diputacions i ajuntaments han posat en les agendes públiques i polítiques les violències masclistes en l'àmbit privat, però cal avançar també en els altres àmbits: públic, espais d'oci, laboral, etc.

Amb el lema, "No és No", la campanya d'enguany de la Diputació de Barcelona, posa l'accent en la necessitat de treballar, al costat dels municipis, per eradicar el masclisme i les violències sexuals als espais públics d'oci. Es tracta doncs, d'una contribució d'aquesta institució per fer visibles i denunciar les violències que tenen lloc en els espais públics. L'ambient d'oci porta a justificar des del masclisme i de forma gairebé automàtica la profusió i la normalització d'actituds masclistes i LGTBIfòbiques.

 

Diputació recullmaterialsweb.JPG

 

 

Espais lliures de masclismes

La Diputació ofereix enguany als ajuntaments recursos de sensibilització i prevenció a fi de treballar per uns espais lliures de masclismes, sense agressions ni violències sexuals. Hi ha materials comunicatius, com cartells, baners i anuncis, i també activitats de formació i tallers de sensibilització.

Ja són molts els municipis que treballen per fer visible, prevenir, i atendre les violències sexuals i les actituds i agressions sexistes en els espais públics d'oci. Ho fan a través de campanyes de sensibilització per les festes majors, remodelant espais urbans o millorant l'enllumenat per garantir una major seguretat.

Des de la Diputació de Barcelona per reforçar aquesta feina i facilitar-la als ajuntaments, a banda de la campanya, s'ha creat a través del suport tècnic del catàleg de serveis un nou recurs per realitzar protocols d'actuació davant l'assetjament sexual en espais públics d'oci. En aquesta línia, l'objectiu més immediat de la Diputació de Barcelona és crear una guia de suport al territori per lluitar contra aquestes violències.

Ja en el marc de la campanya, la corporació va organitzar, el passat dia 26 d'octubre, la jornada "Les violències sexuals als espais públics d'oci: d'objectes a subjectes", on hi van assistir 140 persones, la majoria tècniques dels municipis de la demarcació. Durant l'acte es va voler visibilitzar les violències sexuals en l'espai públic i posar damunt la taula noves eines de transformació social que permetin eliminar-les.

 

Més informació:

Violències sexuals en espais públics d’oci

"Les violències sexuals als espais públics d'oci: d'objectes a subjectes":

Diba.cat

Dones en xarxa