El ganxet, “cosa de dones”? La nova campanya de Calala

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Drets Humans - Drets de les Dones - Drets de les Dones

no ganchillo definitiu-750x330

Des de Calala, fons de dones pioner a Catalunya, cada any impulsem una campanya per recaptar fons que serveixen per a defensar els drets sexuals i reproductius de les dones de Centreamèrica, concretament a El Salvador, Guatemala i Hondures. 

Aquest any continuem lluitant per la mateixa causa, i a més, han volgut fer un pas més enllà i hem creat una campanya de narrativa transgressora per visibilitzar i posar en relleu la gravíssima situació que es viu en aquests països pel que fa a la violació sistemàtica dels drets de les dones sobre els seus propis cossos.

Així, ens hem servit d’un element aparentment inofensiu com és una agulla de fer ganxet —d’una banda associada, tradicionalment, a les labors femenines en el segle passat i de l’altra, un instrument per a treballs manuals de caràcter creatiu— per il·lustrar fins a quin punt la desesperació per escapar d’un carreró sense sortida pot portar a arriscar la seva vida, havent de provocar-se un avortament utilitzant estris tan distants del món de la salut com és una agulla de ganxet. La noció que una dona hagi de recórrer a aquests recursos per un desemparament absolut dels seus drets ens esparvera, i és per això que és important per a nosaltres poder seguir donant un suport incondicional als grups de base de dones als diferents països on treballem per a seguir desenvolupant la seva tasca i per a la creació d’espais segurs on les dones puguin trobar ajuda i suport. Alhora, el mateix recurs de l’agulla de ganxet pot canviar de significat i prendre un rumb positiu: nosaltres podem fer-la servir per ajudar a teixir, simbòlicament, una xarxa de suport perquè cap dona es vegi desemparada.

Temes tan essencials com l’avortament, la pastilla del dia després, els anticonceptius i el dret a la sexualitat desvinculada de funcions reproductives són ignorats i penalitzats per la llei, fet que deixa molt poques sortides a les dones centreamericanes, en situació vulnerable, que se sotmeten a pràctiques d’interrupció d’embaràs perilloses. Aquestes sovint acaben per posar fi a la vida de la dona en qüestió, si no amb condemnes de fins a cinquanta anys de presó, en el cas d’El Salvador, sota el pretext d’homicidi agreujat, la pena pel qual és exponencialment superior a la que el codi penal estableix per un avortament, entre dos i vuit anys.

Cal tenir en compte que tres dels nou països que prohibeixen l’avortament de manera absoluta es troben a Centreamèrica: El Salvador, Hondures i Nicaragua. La desprotecció flagrant de les dones centreamericanes pel que fa al seu dret a decidir sobre la seva sexualitat i la seva possible maternitat és un tema d’una gran urgència, i els grups de base de dones als que donem suport fan una importantíssima tasca a l’hora de fer pressió per canviar la normativa vigent, alhora que ofereixen una xarxa de seguretat per a les dones en situació de risc.

Les seves accions ja han començat a donar els seus fruits: a El Salvador, el debat sobre l’avortament està més encès que mai, amb la iniciativa parlamentaria per aprovar una nova llei que el permeti en quatre causals —gràcies també a la tasca de Morena Herrera, de la Colectiva Feminista de El Salvador, exguerrillera i activista feminista nomenada una de les cent dones més influents l’any 2016 per la BBC— i a Hondures es comença a parlar d’aquest tema públicament sense por. La feina que fan els grups de dones es nota, però encara queda molt per fer!

Aquest any, fins al dia 31 de desembre, necessitem la vostra ajuda més que mai per poder garantir que aquests grups de base de dones puguin seguir realitzant la seva importantíssima tasca.

Ajuda’ns a teixir una xarxa de suport per als drets sexuals i reproductius a Centreamèrica!

Pots consultar la campanya fent clic aquí

 

Pots fer el teu donatiu fent clic aquí

Calala és una fundació feminista que promou els drets, la participació i lempoderament de les dones a Centreamèrica i a lEstat espanyol