La ira de les dones i els homes d'Egipte

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Per culpa de les restriccions d'Internet que viu Egipte en aquests moments, La Independent lamenta no poder oferir la crònica de la nostra companya Randa Achmawi, periodista egípcia, sobre quin és el paper que juguen les dones en la revolta social.

Sí que podem reproduir l'entrevista concedida per Nawal El Saadawi a Sholeh Irani per a Feminist Perspektiv, així com el manifest que ens ha arribat de la cineasta egípcia Amal Ramsis.

Nawal El Saadawi: "Les dones prenen part en tot el que succeeix. El règim ens va treure molts drets després de l'última revolució a Egipte. Ara som molt prudents. No deixarem que això torni a passar. I dic el mateix a les dones tunisianes. Que siguin conscients dels perills i que no es donin per vençudes". 

Nawal_el_Sadaawi

Amal Ramsis: Manifest del Dia de la Ira, a Egipte:  "Nosaltres, la multitud concentrada a la plaça de Tahir, som qui hem encès la guspira de la revolta contra la injustícia i la dictadura".

Amal

 


Nawal El Saadawi: "Assisteixo cada dia a les manifestacions!"

 Per Sholeh Irani

   
 Nawal El Saadawi, nascuda el 27 d'octubre 1931,és una escriptora egípcia feminista, activista, mèdica i psiquiatra. Ha escrit molts llibres sobre el tema de la dona i l'Islam, amb especial atenció a la pràctica de la mutilació genital femenina.

Nawal El Saadawi està exultant d'alegria. No l'he sentit tan esperançada i vibrant en molts anys com ara: " Estic contenta! Tinc 80 anys i estic tan feliç per l'experiència d'aquests dies... He somniat amb això! Poder participar en la revolució. Assisteixo a les manifestacions al carrer cada dia", diu la famosa escriptora egípcia  en aquesta entrevista telefònica d'  aquest diumenge a la tarda.

Hauríem de sentir preocupació pel fonamentalisme musulmà? Aquí, a Occident se'ns adverteix de la seva potencial ocupació del poder.


- No! No tenim por del fonamentalisme islàmic. Han de saber que milions d'homes i dones estan als carrers. Això no es tracta de la dreta o esquerra, de l' islamisme o de qualsevol altre moviment polític. La gent està frustrada per la pobresa i el règim de Mubarak. Cap partit polític ha començat aquesta revolta. Es tracta d'un moviment espontani. I tots els moviments polítics estan intentant ser part d'això. Ara, quan les persones són al carrer i el canvi és un fet tant la dreta com l'esquerra volen participar-hi. Per fi la gent ha aconseguit cridar junta per la llibertat, la justícia social, la integritat, la independència i la igualtat. El que està succeint ara pertany a la joventut i a ningú més.

És evident que els EUA i Israel que van donar suport a Mubarak amb les seves polítiques neocolonials volen espantar a la gent. Volen fer-nos creure que si demanem el canvi, ens dominaran els fonamentalistes. Són trucs d'ells. Som al carrer cada dia. És cert que a Egipte hi ha gent creient, musulmans i cristians. Però no veig la Germandat Musulmana als carrers. Hi ha persones que simpatitzen amb ells. La Germandat de fet ni tan sols volia donar suport a aquest moviment al principi.

La gent al carrer és conscient. Protegeixen la seva revolució.

 


Els mitjans de comunicació a Occident se centren en el saqueig. Qui roba?

- La policia no fa la seva feina. En canvi, van deixar anar els pressos per saquejar i espantar al poble d'Egipte a fi que es reclami la permenència de Mubarak.

Les dones, què estan fent en tot això?

- Les dones prenen part en tot el que succeeix. El règim ens va treure molts drets després de l'última revolució a Egipte. Ara som molt prudents. No deixarem que això torni a passar. I dic el mateix a les dones tunisianes. Que siguin conscients dels perills i no es donin per vençudes.

Què podem fer aquí a Suècia?

- Donar-nos suport! Anar al carrer, davant de l'ambaixada d'Egipte i donar suport a la voluntat del poble. Vaig anar a l'hospital ahir. La policia dispara a la gent jove i ha disparat a matar.

Diu Nawal El Saadawi i torna als carrers de Caire.

------------------------------------------------------

Manifest del Dia de la Ira, a Egipte (25 de gener)

 

El poble vol que caigui el règim

Nosaltres, la multitud concentrada a la plaça de Tahir, som qui hem encès la guspira de la revolta contra la injustícia i la dictadura. Ens hem revelat amb el suport fort del poble. Aquest poble que ha patit des de fa més de 30 anys la injustícia, la coerció i la pobresa sota el poder del govern de Mubarak i els lladres del seu partit.

 

Poble_egipci_al_carrer 

 

 

Els egipcis han demostrat avui que són capaços d’obtenir la llibertat i trencar amb el despotisme.

 

 

Les reivindicacions del poble han estat cridades avui als carrers:

  1. Que Mubarak deixi el poder immediatament.
  2. Que el govern de Nazif sigui dissolt.
  3. Que es dissolgui la farsa del Parlament.
  4. Que es formi un Govern d’Unitat Nacional.

egpcia_i_soldat

Nosaltres seguirem manifestant-nos fins a obtenir les nostres reivindicacions i convidem a tot el poble egipci, de qualsevol indret, als sindicats, als partits i a les associacions, a que s’uneixin a la revolta amb la finalitat d’obtenir aquestes peticions.

Que s’organitzin vagues, concentracions i manifestacions en tots els llocs possibles fins que caigui el règim.

Visca la lluita del poble egipci!