Internacional: CUBA-EEUU. Dues polítiques al capdavant de les relacions diplomàtiques / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Pau i Resolució de conflictes

 Dues polítiques d'alt nivell lideren les delegacions per al restabliment de relacions diplomàtiques

Josefina Vidal, directora general per a Assumptes relacionats amb els Estats Units del Ministeri de Relacions Exteriors (MINREX) de Cuba i Roberta Jacobson, Secretària d'Estat adjunta per a Afers Hemisfèrics (o Llatinoamèrica) són les persones que, des d'aquest dijous 22 de gener, lideraran les delegacions dels dos països per al restabliment de les relacions diplomàtiques entre l'Havana i Washington.

Les dues diplomàtiques d'alt nivell “'abordaran els principis i passos” oportuns per a aquest objectiu i per “l'obertura d'ambaixades en els dos països”, segons indica la nota oficial del MINREX publicada per la premsa cubana. Posteriorment i segons les mateixes fonts cubanes, “hi haurà un altre intercanvi per abordar assumptes bilaterals, incloent-hi àrees de Cooperació en temes d'interès mutu”.

Aquest dimecres es van iniciar les primeres entrevistes oficials amb la posada al dia d'una nova Ronda de converses sobre el tema migratori, trobades que es feien amb certa periodicitat des que es van signar els acords en 1994, després de l'anomenada ‘crisi dels balseros’. Des del passat cap de setmana ja una nodrida delegació de Congressistes dels Estats Units va realitzar la primera visita des del desglaç polític que va finalitzar aquest dilluns. El mateix dia, segons recollien diferents agències de notícies, gairebé 80 persones entre polítics i polítiques, gent de l'ex alt funcionariat - del partit Democràta i del Republicà- amb expertesa en relacions bilaterals, a més de representants del sector empresarial, van publicar una “carta oberta” al president nord-americà en què li expressaven el seu “suport a la nova política cap a Cuba”.

Aquesta nova etapa de trobades d'alt nivell, dirigida per les dues diplomàtiques, correspon a l'anunci simultani dels presidents, Raúl Castro i Barack Obama del 17 desembre de 2014, de posar fi als més de 50 anys d'hostilitats i ruptura de relacions diplomàtiques entre ambdós governs.

Washington ja va posar en vigor la setmana passada mesures de flexibilització de l'embargament econòmic, financer i comercial durant més de mig segle i el mateix president Obama s'ha referit a la seva voluntat personal de seguir amb aquest objectiu, en el seu recent discurs de l'Estat de la Nació, malgrat que té dues cambres legislatives amb majoria republicana.