9a Tertúlia Salambó amb Marina Garcés: Lideratges en femení, parany o conquesta?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Marina Garcés

Foto: www.marinagarces.com

El dimarts 21 d'octubre, cita amb la filòsofa Marina Garcés; organitza OCGènere i CIMA.

Ja en la nostra tercera temporada, obrim el curs 2014/15 amb més esperit crític que mai, doncs sense reflexió, sense qüestionar-nos els pros i els contres del que succeeix al nostre al voltant, no arribarem en lloc en aquests temps confusos. I ningú millor per allunyar-nos del pensament conformista que Marina Garcés, professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa, però també prestigiosa assagista i conferenciant en seus tan variades com els grans centres culturals públics o els ateneus populars, coneguda sobretot per el seu il·luminador Un mundo común (Edicions Bellatera), on convida a reinventar el model vigent en benefici de la comunitat.

En els últims anys hem viscut l'aparició en l'escena pública d'una sèrie de dones que han passat a convertir-se en noves lideresses, tant de la política com de la societat o de la cultura. A dia d'avui una dona porta les regnes d'Europa (per cert, amb mà d'acer), una altra les del FMI (i sense que li tremoli tampoc el pols), i fins i tot el rotatiu més prestigiós del món, The New York Times, està ara guiat per una dona, i per primera vegada.

De la mateixa manera, entre nosaltres fa temps que abunden les dones ministres o conselleres autonòmiques, i unes altres exerceixen alts càrrecs de responsabilitat, encara que estiguin lluny de fer-ho en paritat. També, ara mateix, en la societat civil catalana hi ha quatre dones que ocupen espais públics amb gran capacitat de convocatòria: Ada Colau, Teresa Forcadas, Muriel Casals i Carme Forcadell. La pregunta és si aquests nous lideratges en femení són un parany o bé una conquesta.

És cert que semblen apuntar cap a un canvi d'època i a una nova de manera d'entendre l'acció col·lectiva, però Marina Garcés es qüestiona si aquest fenomen respon realment a un canvi profund o bé es tracta d'un simple rentat de cara. És el resultat d'una lenta conquesta (“La lenta conquesta d'un dret”, subtitulava recentment Anna Caballé El feminismo en España, publicat per Càtedra) o es tracta d'un fenomen superficial i, en realitat, un arma de doble tall per a les dones que el protagonitzen? De tot això en parlarem amb ella en el nostre habitual fòrum de debat i diàleg.*

 

logo salambo

 

*21 d'octubre a les 19 hores, pis de dalt del Cafè Salambó (c/ Torrijos 51). Acte dirigit a dones de la cultura i amigues. Es prega confirmació a l'adreça de correu de l’OCGènere: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la