Cuba: XI Encuentro Iberoamericano de Género y Comunicación / La Independent / Noticies Genere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Formació

 

periodistas homenaje marti 1

Pereidistes cubanes en un acte public

 

L'articulació de les comunitats amb els diferents processos de la comunicació serà el tema central de la XI Trobada Iberoamericana de Gènere i Comunicació que tindrà lloc a la capital cubana del 28 al 30 del proper mes de maig 

"És important veure la comunicació com a procés que li dóna veu a les comunitats espacials i territorials", va comentar a SEMlac Isabel Moya, que presideix el comitè científic de l'esdeveniment.

"Es tracta de comunitats que de vegades estan invisibilitzades i allunyades dels centres hegemònics de poder, com és el cas d'alguna ètnia o persones amb una orientació sexual determinada.Totes necessiten i es valen de la comunicació, amb experiències interessants en aquest sentit", va comentar Moya.

L'experta en temes de gènere i comunicació va assenyalar que moltes d'aquestes comunitats virtuals que s'han creat en l'actualitat han servit també perquè les dones, els moviments de dones i feministes puguin articular-se a nivell global, intercanviar, informar, donar suport causes comunes i mobilitzar-se.

Organitzada per la Unió de Periodistes de Cuba (UPEC), la Federació de Dones Cubanes (FMC) i l'Associació Cubana de Comunicadors Socials (ACCS), la cita convoca professionals de la comunicació, la docència i la investigació sota el tema "El desafiament de les audiències: comunicació i comunitat".

Des de fa dues dècades, comunicadores i comunicadors d'Iberoamèrica s'han reunit a l'Havana, cada dos anys, per analitzar, des de diferents angles, les problemàtiques relacionades amb els mitjans des d'una perspectiva de gènere.

En aquesta ocasió, hi haurà sessions i un curs sobre Comunicació, gènere i comunitat els dies 26 i 27 de maig, destaca la convocatòria. "La idea és potenciar les bones pràctiques i socialitzar el coneixent i ús d'eines de comunicació comunitària, en particular a la ràdio", ha precisat Moya.

"Ens enfoquem també en veure la comunicació com un desafiament des de les audiències perquè no l'entenem a la manera tradicional, vertical, sinó construïda des d'aquestes comunitats, precisament, com està demostrant la mateixa comunitat virtual, en trencar les barreres entre qui emet i rep el missatge, doncs les seves funcions s'intercanvien", va comentar Moya, qui va esmentar a més, entre altres experiències interessants, l'ús que es fa de la ràdio.

L'agenda del XI Trobada Iberoamericana de Gènere i Comunicació inclourà, igualment, temes ja tradicionals en aquestes trobades com la violència de gènere, la sexualitat, els drets humans de les dones, els estudis de masculinitat, les noves tecnologies de la informació i les comunicacions, els mitjans alternatius la publicitat , els missatges de bé públic i altres, que seran presentats i discutits mitjançant panells, conferències i ponències.