EEUU: Algú truca a la porta

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

Jill_Stein_images

La candidata del Partit Verd, Jill Stein. Foto wikipedia-org

El canvi climàtic ha estat el gran absent en els debats entre els principals candidats a la presidència als EUA, i quan l'huracà Sandy ha tocat a la porta de Nova York i New Jersey sembrant destrucció i mort, els candidats han seguit callats sobre les causes del desastre. No de casualitat, pel que sembla, ja que en les més cares eleccions del país, ingents fons han estat destinats per la Chevron i altres companyies petrolíferes, de carbó i gas, per a la campanya de Romney. I Obama no podia perdre el suport d'estats on és molt forta la producció de carbó (recordem que els Estats Units junts amb la Xina i l'Índia té una de les majors reserves de carbó del món).

 


 

Aquesta coincidència de interessos ha estat denunciada sense embuts per la candidata del Partit Verd, Jill Stein, que ha realitzat recentment dues accions de protesta. Una contra la implementació de l'oleoducte des Canadà a la costa del Golf nord-americà, que causarà forts emissions de gas hivernacle , i una altra intentant entrar sense autorització a la sala on havia de tenir el debat entre Obama i Romney a New York, i allà va estar arrestada unes hores.

Jill Stein, 62 anys, doctora de Massachusetts graduada a la universitat de Harvard (la mateixa d'Obama i Romney), ha arribat a presentar entre quatre candidatures menors (dos de dreta, un socialdemòcrata, i ella, d'esquerra) que apostaven a la presidència, gràcies al fet d'haver rebut el percentatge mínim d'acceptació en una de les enquestes nacionals Gallup, com exigeixen les normes establertes per demòcrates i republicans, però ha estat ignorada pels mitjans.

Els vots de les dones, dels immigrants, dels joves i dels hispans han estat majoritàriament aprofitats per Obama, que ha connectat més que Romney amb les seves exigències. No està de més dir que el Partit Verd no ha comptat amb els fons necessaris per pagar espots i propaganda, o mobilitzar milers de voluntaris com han fet els dos principals contricantes.

Jill Stein és considerada pel New York Times la candidata del moviment "Occupy". Denúncia que als Estats Units amb la crisi financera els rics s'estan fent més rics, empitjoren els nivells educatius i sanitaris, s'han perdut milions de llocs de treball, són atacats els drets civils, i la llei electoral no permet als ciutadans i ciutadanes les eleccions directes del president o la presidenta, limitant de fet la seva llibertat d'expressió i participació política. Proposa un nou model energètic i la protecció mediombiental, l'estímul a la creació de llocs de treball, la fi de les guerres i la legalització de la marihuana, entre altres mesures.

Aquesta llarga campanya electoral ha acabat. Han estat reconeguts d'alguna manera uns importants drets per les dones i els gais, mentre el tema ambiental segueix tocant a la porta de la consciència ciutadana i la política. Tant de bo li obrin, abans de nous i pitjors desastres.


360px-Jill_Stein_OWS_S17


La candidata del Partit Verd, Jill Stein. Foto wikipedia-org