La menopausa. Les dones tenim opcions*

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Terapies alternatives

* Article publicat a Ella y el abanico

Cristina Rubio farà la conferència "No te sofoques. los fitoestrógenos"al Fòrum Dona i menopausa el Divendres 19 d'octubre a les 12,15 h. (Entrada gratuïta prèvia inscripció Ella y el abanico)


 

La menopausa és un dels temes de salut darrerament molt comentat. D'aquesta etapa s'han exposat els seus símptomes, els seus efectes, les seves possibles tractaments, i fins i tot els aspectes psicològics més rellevants.

És cert que la menopausa és una etapa de canvis, però cal entendre-la com un procés natural i normal de la vida de totes les dones. Per això, i només per això, cal alliberar-se de rols i prejudicis, i construir noves emocions per enfrontar-se a aquesta nova etapa.

Per poder afrontar aquesta situació, és necessari conèixer quins són els canvis a experimentar, el perquè d'ells, i el més important, conèixer les opcions que tenim per a poder triar la que més ens convé.


La menopausa i el sistema hormonal.


Cristina_rubio__copy

La menopausa com la resta d'etapes en la vida està controlada per les hormones. Les hormones són substàncies químiques, segregades pel propi cos, i que regulen els processos vitals de l'organisme. Les hormones, és allò que origina tant canvis i esdeveniment físics com psicològics. Per exemple, durant la infantesa, són les hormones tiroïdals i l'hormona del creixement les encarregades dels canvis associats a aquesta època, però, ja propers a la pubertat, entren en joc les anomenades hormones sexuals: andrògens, estrògens i progesterona.

Aquestes són les responsables de molts dels canvis físics que experimentem i també, de l'aparició de la dismenorrea (primera menstruació). De la mateixa manera que l'increment d'aquestes hormones, originen l'inici de l'edat fèrtil de la dona, el descens és l'inici de la menopausa.

En resum, el sistema hormonal, regula la nostra vida, ens indica quan és l'inici i el cessament de la nostra edat fèrtil, sent el comiat d'aquesta etapa, el descens del nivell d'aquestes hormones sexuals (principalment estrògens).

Canvis en la menopausa

Sense que sigui reiteratiu, la baixada d'estrògens suposa el desencadenant de la menopausa, i amb això l'aparició de nombrosos símptomes, símptomes comuns a totes les dones: Pèrdua de densitat òssia, irritabilitat, insomni, canvis físics, calors i sudoracions nocturnes. De tots ells, són aquests últims, els més freqüents i molestos. Són els símptomes, que originen més visites a metges i ginecòlegs.

Un canvi de pensament: les dones tenim opcions

A hores d'ara, us preguntareu quin és el significat del títol: Les dones tenim opcions. I és cert, tenim opcions, opcions per triar com atenuar els símptomes i recuperar la nostra qualitat de vida.

Dècades enrere, metges i especialistes posaven en disposició de totes les dones la Teràpia Hormonal de reemplaçament (THR) és a dir, substituïen el descens d'estrògens amb substàncies químiques, de manera similar als estrògens.

El tractament va ser "indiscriminat" receptant a totes les dones per igual, tot i posseir diferent intensitat en la manifestació dels seus símptomes.

Anys més tard, i després de nombrosos estudis, s'ha relacionat alguns problemes de salut, amb aquest tipus de pràctiques. Per això, cada vegada més metges i especialistes inicien el punt de partida en l'ús d'estrògens naturals-o el que és el mateix fitoestrógrens-, com a alternativa a la THR i com solució als símptomes menopàusics.

Les isoflavones no són els únics fitoestrògens

Els fitoestrògens són molècules d'origen vegetal. ¿La seva peculiaritat? Posseeixen una forma similar als estrògens humans. Aquesta semblança entre ambdues estructures, ha convertit als fitoestrògens, en suplements essencials per mitigar els efectes menopàusics.

Com la THR, també aquesta existint un canvi en l'ús dels fitoestrògens, fins fa uns anys, eren les isoflavones de soja, la font de fitoestrogens més recomanada, però cada vegada més s'està buscant altres fonts naturals, com alternatives a la soja.

Si fixem la mirada en països europeus, com França i Alemanya, observarem que cada vegada és més freqüent trobar productes naturals, que tracten els símptomes menopàusics i que estan lliures de soja.

Aquest canvi radical en el pensament, ha estat a causa de nombroses circumstàncies que s'han anat sumant, i que han portat a la conseqüència d'un descens en la confiança de productes de soja: La soja i els seus productes derivats són responsables de nombroses al · lèrgies, de fet, es tracta d'un dels 9 lèrgens més comuns; El volum actual de soja transgènica, s'estima que representa el 90% de la soja conreada. Per això la probabilitat que es pugui consumir soja transgènica és cada vegada més alta; i els estudis més recents, demostren una major efectivitat que la soja, davant els símptomes menopàusics: Un exemple són els fitoestrògens que prové del llúpol.

Canvi en la mentalitat, oportunitat del canvi

La societat actual, és una societat d'oportunitats, una societat d'informació i una societat de coneixement. La combinació d'oportunitat, informació i coneixement, permeten, especialment a les dones, poder triar: triar la seva vida i triar quina és l'opció més adequada per enfrontar-se als canvis, per triar l'opció de gaudir d'una millor qualitat de vida.

Les dones tenim opcions, el següent pas és conèixer-les i triar.

*Llicenciada en Biologia Fonamental per la Universitat de Lleó. Grau en l'especialitat "Aplicacions dels flavonoides". Màster seguretat, control i eficàcia en Fitoteràpia per la Universitat de Barcelona. Responsable del Departament de R + D de Drasanvi.