Mèxic: Feminicidi a punt de ser delicte federal

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Violence - Feminicide

There are no translations available.

Aprova senat iniciativa, falten diputats 

El Congrés avança en la tipificació del feminicidi després que ahir el ple del Senat va aprovar reformar el Codi Penal federal per incorporar l'assassinat de dones per raons de gènere com un delicte greu. 

Amb 74 vots a favor i una abstenció el Senat va aprovar la reforma enviada per la Cambra de Diputats per qualificar el feminicidi i castigar a tot el país amb penes de 40 a 60 anys de presó. 

Amb aquesta reforma es pretén fer front a l'onada d'assassinats que ocorren a tot el país i que d'acord amb dades de l'Observatori Ciutadà Nacional del Feminicidi (OCNF) de gener de 2010 a juny de 2011, en vuit estats de la República va ascendir a mil 235 assassinats de dones.

A la tribuna la senadora panista María Serrano Serrano, ha assenyalat que aquesta reforma va ser avalada per legisladores de la Comissió especial de Feminicidi de la Cambra baixa, ONU Dones i la Fiscalia Especial per als delictes de violència contra les dones i tracta de persones (Fevimtra). 

En parlar en representació de les Comissions de Justícia i d'Estudis legislatius-que van dictaminar la reforma- la senadora va assenyalar que "aquesta eina amb la qual estem dotant a l'Estat mexicà ajudarà a enfrontar amb major eficàcia un fenomen criminal que atempta seriosament contra la integritat física , psíquica i sexual, la llibertat, la seguretat i la dignitat, i justícia per a les dones ". 

D'acord amb el text de la reforma, el tipus penal assenyala que es considerarà feminicidi quan s'acrediti violència sexual, una relació de parentiu laboral o escolar entre el victimari i la víctima, així com privació de llibertat, entre altres hipòtesis. 

En el dictamen s'inclou també sancions en cas de l'actuació negligent o dolosa dels servidors públics encarregats de procurar i administrar justícia amb penes de tres a vuit anys de presó. La minuta va correspondre a la Cambra de Diputats perquè els aprovi. 

Des de 2004 la comissió especial de Feminicidi, presidida llavors per l'antropòloga feminista Marcela Lagarde, va proposar i va presentar la primera iniciativa per qualificar el feminicidi a nivell federal davant l'increment escandalós d'assassinats dolosos de dones a la república mexicana. 

La iniciativa va ser signada llavors per la priista Rebeca Godínez i la perredista Eliana García, i va ser tramesa per la seva discussió i anàlisi a les comissions de Justícia, Punts constitucionals i d'Equitat i Gènere. 

A la data, vuit entitats federatives ja han tipificat el feminicidi