"A l´altra banda de la veu i de la paraula. Al otro lado de la voz y de la palabra”

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Culture - Literature

There are no translations available.

El llibre de poesia d'aquest títol fou presentat aquest dijous 19 de gener a la Llibreria Pròleg de Barcelona . Un llibre a quatre veus, escrit en dues llengües: castellà i català.  I l'encarregada de fer-ho fou la periodista cultural, poeta, assagista, narradora i crítica literària Neus Aguado. 

cult

Les quatre poetes van parlar-nos de la seva concepció de la poesia i també van llegir alguns poemes a les nombroses persones que van assistir a l’acte. D’aquesta manera, van mostrar la diversitat de veus que conviuen harmònicament a cada pàgina del llibre, fruit de les diverses experiències vitals.

Les assistents a la presentació vam poder gaudir de reflexions sobre l’escriptura, la poesia, la vida, l’amor, el desamor, la creació... 

Montserrat Gallart, per exemple, va parlar de com “l’escriptura pot ser un camí cap a la llibertat”, i també va assenyalar que el Grup Laie és un grup aglutinador de vivències que es reflecteixen a cada vers. Per últim, es va referir a la poesia com “l’expressió de l’inefable, un refugi creador íntim”. Claudia Truzzoli, per la seva banda, va voler arribar a les entranyes de la poesia en referir-s’hi com un consol pel dolor de viure, como un refugi de una realitat opressora: “la poesia és convertir en paraules aquelles coses viscudes, com un consol per qui escriu i per qui llegeix”. Anna Comas, en canvi, va parlar d’aquest gènere com un “canal alliberador dels esdeveniments quotidians que, a més a més, permet descobrir las coses que s’amaguen darrere les aparences de la realitat. Les coses no són el que semblen”. Per últim, Viky Frías va mostrar-nos la seva particular mirada irònica sobre el món, va llegir algun dels seus poemes, que van fer-nos somriure i ens van delectar. Per aquesta poeta, “la poesia és com un bonsai, cal saber podar els excessos”. 

L’humor, el lirisme, el testimoni personal, la denúncia, la solidaritat, l’amor, el desamor, el record són alguns dels ingredients que amaneixen les diverses composicions. Així ho vam poder comprovar gràcies a la lectura dels poemes, que van captivar el públic amb paraules suggerents i seductores que evocaven la profunda mirada de les creadores. Quatre mons, quatre veus diferents per desxifrar una realitat que cadascuna interpreta a la seva manera i que conflueix en paraules, versos, rimes, metàfores... que intenten expressar allò que la raó humana no pot abastar. 

El Grup Laie podria definir-se com un grup de tertúlia a l’entorn de la poesia i de la vida. Un punt de trobada que estimula la creació literària, sempre des de l’empatia i la complicitat davant de l’experiència aliena. La familiaritat permet el diàleg i la posada en comú. Després, les correccions que es fan mútuament per polir les seves creacions són mínimes. 

La “criatura literària” que va néixer el passat mes de gener és la culminació d’una visió comuna, de molts anys de vida literària, cosa que permet a les poetes auto declarar-se com un “grup de fet” que existeix gràcies als mots i viu per les paraules. 

Des d’aquest espai, els vull agrair el regal d’aquest bocinet de realitat guarnit amb la seva música interior.