15 anys Con Pedigree. De la invisibilitat a la militància radikal literària.

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Culture - Literature

There are no translations available.

Divendres 2 de desembre de 2011, preludi d’un llarg, intermitent i esbojarrat pont. Tot i aquest contratemps, La Casa Elizalde és plena a vessar d’un públic fidel i entusiasta que celebra els 15 anys d’una novel·la emblemàtica: Con Pedigree (Egales 1997)....

 

Portada_Con_Pedigree

en la seva primera edició Culebrón lésbico por entregas, un subtítol que es va haver d’eliminar perquè una de les paraules resultava ofensiva i moltes llibreries rebutjaven tenir el llibre o, si més no, tenir-lo en exposició; no hem aconseguit esbrinar si la paraula en qüestió era “culebrón” o era “entregas”. Tant se val. L’Editorial Egales va començar la seva agosarada aventura de publicar literatura LGBT l’any 1994.

Aquesta opera prima d’una enigmàtica Lola Van Guardia, va significar una nova concepció de la literatura lèsbica; la inclusió de l’humor, l’autoironia i l’autocrítica trencava el sempitern desenllaç tràgic al que, històricament, han anat de dret els amors entre dones. 15 anys després de la seva aparició Con Pedigree segueix viva i d’actualitat.

En aquesta nova edició, la cinquena ja, s’inclou una introducció on s’expliquen les anècdotes més sucoses de la seva concepció i com va provocar una segona i una tercera parts fins a completar la celebrada trilogia. La presentació va tenir lloc dins les Jornades de Lesbianes a Catalunya organitzades pel grup LESCAT. Una presentadora de luxe, la periodista Thais Morales, va triar el format entrevista per a introduir el públic en un ambient de diversió i companyonia poc habitual en les presentacions de llibres. Per a acabar d’arrodonir-ho les integrants del Taller LitLes, un grup d’acció radikal literària que coordina l’autora, la van (em van) sorprendre amb un inesperat homenatge del què res puc comentar perquè em va deixar muda. Les interessades a escoltar tota la presentació, homenatge inclòs, ho poden fer a InOutradio, una emissora amiga que ens posa al dia de tot el que fa referència a l’oci i la cultura lesbianes.

I ja que hi som dins el bonito tema, aprofitem per a fer una mica de proselitisme. Senyores, tot entrant a l’any 2012 el lesbianisme és encara un tabú, una xacra, un assumpte innominable, un misteri. Quantes lesbianes famoses ens venen al cap, així tot d’una, entre Safo i Martina Navratilova? No solament la tragèdia ens ha acompanyat, també una cruel i socialment beneficiosa invisibilitat. Ja sabeu: el que no s’anomena no existeix i el lesbianisme millor que no existeixi no fos cas que qüestioni massa el sistema patriarcal. Però això s’ha acabat. Una nova generació d’amazones que han substituït l’arc i les fletxes pel paper i la ploma (mai millor dit) o la pantalla i el teclat, estan fent arqueologia de la nostra història. InOutradio ha posat en marxa un espai per a donar a conèixer aquelles dones, molts cops desconegudes, altres cops conegudes en totes les seves vessants excepte l’afectiva, i sempre fascinants, que van mantenir relacions amb altres dones obrint el camí a les generacions que ara les ignoren.

Aquest és precisament el nom del programa: Desconocidas y Fascinantes. Us convidem a entrar-hi, a conèixer les històries que presenta i a participar-hi, si us ve de gust, amb les vostres aportacions. El reconeixement a aquest treball queda patent en saber que les D&F estan nominades als European Podcast Award en la categoria de podcast professional. Aquests premis són una distinció als “audiopodcast que presenten els continguts més lògics i originals d’Europa” i es donen per votació popular. Qui vulgui col·laborar, pot emetre el seu vot entrant a aquest link. Tota ajuda és poca i una distinció com aquesta donaria ales a les Les.