Barcelona: La difícil situació de la dona a l’Afganistan / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Fotografia


AFGANI.jpg4 mujer viuda

 AFGANI. Foto: Gervasio Sanchez

El seu primer marit va ser assassinat en els anys vuitanta i es va quedar viuda amb un nen d'un any i una filla de quaranta dies. Va ser obligada a contraure un segon matrimoni amb un comandant mujahidí, que va ser assassinat pels talibans. Avui fa classes de costura a altres víctimes i les convenç perquè no es quedin callades.


L'Associació pels Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) mostra la difícil situació de les  dones a l'Afganistan al cap de 13 anys de la caiguda del règim talibà, gràcies a una exposició amb fotogradies de Gervasio Sánchez i textos de Mònica Bernabé, que es pot visitar a la primera planta del Palau Robert entre el 29 d'octubre i el 15 de febrer de 2015.

L'autor de les fotografies és el fotògraf i periodista Gervasio Sánchez, especialitzat en conflictes armats. L'autora dels textos és la catalana Mònica Bernabé, única periodista de l'Estat espanyol que informa permanentment des de l'Afganistan.


L'exposició itinerant "Dones. Afganistan", que comença el seu recorregut al Palau Robert, forma part del projecte que porta el mateix nom i que consta, a més de la mostra, d'un llibre de gran format i d'un espai de diàleg i conferències. L'Associació pels Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) és l'entitat impulsora i coordinadora del projecte que compta amb el finançament de  l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Generalitat en la seva difusió amb aquesta proposta expositiva.

 

 

MASUMA.jpg 1

MASUMA. Foto:Gervasio Sanchez

  Té 18 anys i està casada des de fa sis mesos. Als set anys la van comprometre amb un home casat de 30 que va pagar 1.350 euros i va lliurar la seva filla de 2 anys perquè la casessin amb el germà de Masuma, de 10 anys, quan tots dos creixessin. Es vol divorciar.

 

La mostra posa de manifest que la violència contra les dones a l'Afganistan és una violència endèmica i estructural, un problema social potenciat per la guerra, l'existència d'una impunitat generalitzada al país, la falta d'educació, la instrumentalització de la religió i les lleis masclistes.

 

 

ZAR GUL.jpg2

 ZAR GUL. Foto:Gervasio Sanchez

De 20 anys, amb la seva filla de 5 anys i el seu fill de 2. El seu pare la va casar a la força amb un home trenta anys més gran que ja tenia una primera esposa. Va fugir de la llar conjugal, viu en una casa d'acollida i es vol divorciar.

 

L'exposició, formada per més de 150 fotografies,  té com a principals temàtiques: el matrimoni forçat i infantil; la fugida; la drogodependència; el suïcidi; els avenços legals i la realitat; i les conseqüències de la impunitat i la guerra.

També però, s'hi mostren dones contra corrent, dones que malgrat el seu context han trobat la manera de fer-se escoltar en aquest ambient d'hostilitat o de tenir presència en l'àmbit públic, tan restringit als homes a l'Afganistan.