Dilluns 20 maig 2024

Dilluns 20 maig 2024

Marcela Delgado, lluitadora per la llibertat de premsa i el periodisme local de servei públic

Redacció SemMexic

Marcela Delgado dirigeix el mitjà local San Carlos Digital.com que ha assumit un compromís absolut amb la llibertat de premsa i el periodisme de servei local.

Marcela Delgado és una gran periodista i dona de gran caràcter. Fa i desfà. Pren decisions i actua. És impossible escoltar-la i no inspirar-se i omplir-se de passió per un periodisme de solucions al servei de les persones i la democràcia, inclòs el desenvolupament sostenible.

Només cal fer una ullada al seu mitjà local SanCarlosDigital.com i immediatament ressalta el seu compromís amb la llibertat de premsa, l’ètica i l’enfocament de servei.

Originària de la bella regió de San Carlos, al nord de Costa Rica, Marcela va trobar la seva vocació en el periodisme de manera inesperada, després de considerar una carrera en medicina veterinària. Tot i això, la seva passió per la comunicació i l’escriptura la va portar a fer un gir en el seu destí i endinsar-se en el món del periodisme a finals del segle passat.

Des dels seus primers passos com a practicant en un medi regional a San Carlos, Marcela ha demostrat sempre un compromís infrangible amb l’ètica periodística i la cerca de la veritat. El retorn a les seves arrels per fundar el primer mitjà digital a la Zona Nord de Costa Rica va marcar l’inici d’una carrera notable dedicada a servir la comunitat i promoure l’accés a la informació.

Periodisme de solucions
Per Marcela, l’aspecte més gratificant del periodisme és la capacitat de ser un agent de canvi, destacant-ne el periodisme de solucions, on resoldre problemes en comunitats marginades es converteix en la missió principal. “És portar oportunitats, respostes i una millor qualitat de vida”, emfatitza.

Yanancy Noguera, presidenta del Col·legi de Periodistes de Costa Rica, va destacar la feina de Marcela i de molts altres periodistes locals que cada dia defensen la llibertat de premsa i el periodisme local lliure i independent.

“Conec Marcela des de fa uns quants anys com una excel·lent persona i periodista. Rigorosa, disciplinada, tenaç amb el seu mitjà de comunicació regional, servint amb continguts en una zona que necessita estar degudament informada. Celebro, amb ella i amb molts col·legues de mitjans regionals, la llibertat de premsa que hem de protegir i defensar a Costa Rica.”

En reflexionar sobre l’evolució de la llibertat de premsa al llarg de la seva carrera, Marcela destaca el paper essencial dels mitjans de comunicació a la societat actual. En un món inundat d’informació, “la seva responsabilitat de garantir la veracitat i l’ètica esdevé encara més vital”.

La història de Marcela és un testimoni inspirador de com un viatge accidental pot portar a destins extraordinaris, i la seva contribució al periodisme local és un exemple viu del poder transformador de la llibertat de premsa.

Aquest mes de maig, el dia 3 – dia Internacional de la llibertat de premsa – en actes de celebració es ressaltà a Marcela Delgado i totes i tots els periodistes que dediquen les seves vides a portar informació veraç i rellevant a les persones, defensant així un dels pilars fonamentals de la democràcia i els drets humans”, va destacar Allegra Baiocchi, coordinadora d’ONU Costa Rica.

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa va ser proclamat el 1993 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, seguint la recomanació de la Conferència General de la UNESCO.

La data es va triar perquè coincidís amb l’aniversari de la Declaració de Windhoek, en la qual els representants de mitjans de comunicació africans que participaven en un seminari organitzat per la UNESCO a la capital de Namíbia, van elaborar un document on es recollien els principis de la llibertat de premsa.

30 anys després, la connexió històrica establerta entre la llibertat de cercar, difondre i rebre informació i el bé públic continua sent tan rellevant com en el moment de la signatura. La tasca de Marcela i de milers de periodistes arreu del món contribueix immensament a consolidar societats lliures, independents i més justes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Actes Centre Cultural Teresa Pàmies: 7 i 8 de març per commemorar el dia internacional de les lluites de les dones

Per commemorar el dia internacional de les dones treballadores us convidem a participar en l...

monitoreo medios

Gènere i cooperació: personatges individuals i masculins a les portades de diaris

Individual abans que col lectiu homes i grups abans que dones sempre d 8217...

La Ruta Pacífica de las Mujeres denuncia l’assassinat d’ Ana Fabricia Córdoba

FLAIX Ana Fabricia era integrant de la Ruta Pacífica de les Dones des del 2001...