Dones lidereses a la Trobada mundial Rio +20

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Medi ambient

Lideratge de les dones, pilar per a una economia verda. Entrevista a la directora regional de l'ONU Dones per a Brasil i el Con Sud , Rebecca Tavares.

re_tav

El paper de les dones com a factor indispensable per crear una economia verda es posarà en relleu en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible, que es realitzarà el mes de juny al Brasil.

En el marc de la trobada mundial també coneguda com Rio +20, el Fòrum de Dones Lidereses farà una "crida per a l'acció" per recollir noves idees, bones pràctiques i propostes per al futur, en un context on elles són part important en la recerca de la sostenibilitat i l'eradicació de la pobresa. 

El factor femení és essencial en la gestió ambiental, en la producció d'aliments i en la reproducció social, alhora que contribueix a la transició cap a una economia verda, va assenyalar a IPS la directora regional de l'ONU Dones per a Brasil i el Con Sud , Rebecca Tavares. 

Això s'aprecia especialment en el camp, on són protagonistes en el procés d'adaptació i mitigació de l'activitat agropecuària al canvi climàtic. No obstant això, segueixen negant els seus drets i la seva contribució al desenvolupament, apuntà. 

Li preguntem a Tavares: En què consistirà el Fòrum de Dones Líders a dur a terme a Rio +20?

El Fòrum reunirà a dones, governs, organitzacions de la societat civil, intel·lectuals i empresaris i empresàries per discutir i reafirmar la centralitat del tema de la igualtat de gènere, l'empoderament femení i les seves interaccions amb les tres dimensions del desenvolupament sostenible. 

Hi haurà una crida per a l'acció recolzada per ONU Dones i les caps d'Estat per incorporar noves idees, bones pràctiques, propostes innovadores i visions per al futur.

Com poden les dones marcar la diferència en la conferència de Brasil? 

El desenvolupament sostenible implica una composició global de normes, polítiques i patrons d'equitat de gènere, alhora que es respon a nous problemes, desafiaments i oportunitats. 

Cal incloure en els plans d'acció mecanismes d'implementació per a una economia verda i reconèixer el rol de lideratge de les dones, la seva veu i representació com un factor clau per assegurar un desenvolupament sostenible.

Com avalua el paper de les dones respecte del canvi climàtic? 

Una quarta part de la població femenina mundial viu al camp. Són lídereses, responsables de decisions, treballadores, empresàries i proveïdores de serveis. Per això la seva contribució és vital per al benestar de les famílies i les comunitats, així com per l'economia local i la dels països. 

La igualtat de gènere i l'apoderament de les dones són crucials per assolir els tres pilars del desenvolupament sostenible, que són l'econòmic, el social i la protecció ambiental. Quan tenen els seus drets assegurats així com l'accés a recursos, són poderoses agents per avançar en aquest rumb. 

Les dones tenen un rol prioritari en la gestió ambiental, en la producció d'aliments i en la reproducció social. 

Moltes, a més, posseeixen un coneixement tradicional que contribueix a l'ús conscient dels recursos humans, com ara el sòl, l'aigua i l'energia. Per tant és vital desenvolupar programes per capacitar en tècniques de desenvolupament sostenible que perfeccionin aquest saber. 

Com poden les dones contribuir a eradicar la pobresa i la fam? 

El lideratge de les dones ha d'ajudar a la transició cap al creixement en una economia verda. Però, per exemple, els drets de les camperoles, les seves contribucions i les seves prioritats encara són ignorats. 

Poden ser agents de canvi a través de l'accés al mercat de treball i oferint oportunitats educatives. 

Quines accions porta endavant al Brasil aquesta agència especialitzada de l'ONU?

Tenim programes d'auxili i apoderament d'indígenes, "quilombolas" (habitants dels antics quilombos o refugis d'esclaus negres) i de les treballadores del sector extractiu. 

Hi ha un programa desenvolupat pel govern brasiler en societat amb ONU Dones per promoure la cooperació tècnica Sud-Sud amb països d'Àfrica i d'Amèrica Llatina i el Carib, amb suport de l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Aquest pla té com a objectiu consolidar bones pràctiques i experiències al Brasil per promoure la igualtat de gènere i difondre aquestes accions en el pla social i econòmic. 

Quin tipus d'iniciatives porten endavant per aconseguir l'empoderament de les brasileres?

ONU Dones dóna suport des de 2008 a la implementació d'accions destinades a camperoles. Una d'elles és el Programa 'Chapéu de Palha' (Barret de Palla), desenvolupat a l'interior del nord-oriental estat de Pernambuco en conjunt amb la Secretaria de Polítiques per les Dones d'aquest districte, l'objectiu és millorar la nutrició i, en general , la qualitat de vida de les comunitats, a més d'activitats educatives i de reforestació. Més de 38 mil pernambucanas van ser beneficiades des de la implementació d'aquest pla fa gairebé quatre anys, per al qual ONU Dones va destinar 50.000 $ entre 2011 i 2012. 

D'altra banda, el 2010 es va crear el primer Pla Brasiler de Polítiques Públiques per a les Dones Rurals.