Dijous 03 octubre 2024

Dijous 03 octubre 2024

La transfòbia mata

 

La nit de Nadal el jove Alan, de tan sols 17 anys, es va treure la vida. Era un jove trans que no va poder amb la pressió de bullying a l’institut. Era el segon institut on patia assetjament per ser trans.

Aquell que surt de la normalitat heteronormativa, aquell que és diferent és expulsat del col·lectiu, exposat o assetjat com a excèntric. Pot ser per gènere, per mides, per pes, per color de cabell… la violència masclista pren forma de mofa i agressió. En el cas del masclisme lgtbfòbic estem assistint, també, a manca de recursos, formació i protocols. Malgrat algunes entitats treballen fa temps amb la prevenció del bullying i , de forma específica, el bullying lgtbfob, no s’han desenvolupat eines per a la sensibilització i detecció.

En sí mateix el bullying és difícil de detectar si, a més, les formes que pren són dins de la “normalitat” social: misogínia, discriminació estètica, lgtbfòbia encoberta… i no es porta a terme formació i sensibilització dels i les professionals que intervenen tot es fa més difícil.

El 27 de desembre, enmig de les festes nadalenques, una concentració silenciosa ala plaça Sant Jaume va reivindicar actuacions. Les entitats del moviment lgtb van reclamar la el desplegament de la llei de drets de les persones lgtb i contra la lgtbfòbia i, en concret, el desplegament de l’article 12 que preveu protocols en els centres educatius.

 

concentració Alan

 

A la concentració – que no vam recollir en el seu moment donat que la redacció era tancada- va haver-hi presència institucional: Dolors Gordi, secretària de Família de la Generalitat, Laura Pérez, regidora de cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’ajuntament de Barcelona, regidores i regidors com Montse Benedí, Raimon Blasi o Fran Sánchez.

El suïcidi de l’Alan es denunciat per les entitats, com una mort induïda i en fan responsable, també, la inacció poítica, donat que es va denunciar de forma contundent la manca de desplegament reglamentari de la llei lgtb aprovada ja fa més d’un any.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cuba: El film “Verde verde” provoca enrenou

“No importa cómo la gente se come el helado”. Verde verde en la veu dels...

Maribel_Igualada

Entre sotanes de color de porpra

OPINIÓ Un tema que no ens és aliè a les dones Com si no...

Barcelona: La digitalització com a eina per la cohesió social / La Independent / Notícies gènere

El passat 7 de novembre, la consellera de la Presidència va clausurar la 3a conferència...