Divendres 04 octubre 2024

Divendres 04 octubre 2024

Compartir

“La revolució serà feminista o no serà”

Reflexions de les dones des de la Plaça de Catalunya

Mireu Galeria d’imatges: Assamblea de feministes indignades el 21.05.2011 a Plaça Catalunya. Fotos de Barbara Boyero

Amb el resultat ja conegut a nivell d’estat, la majoria d’escons han estat per al Partit Popular, seguit pel partit Socialista. Amb una participació de les persones que podrien votar en 66%. Enfront de tot això, hi ha una part de la població que s’ha volgut desmarcar de deixar únicament el seu vot a les urnes per donar a conèixer les seves idees a través d’un espai que fomenta il·lusions noves als joves a Catalunya, i a la resta de l’estat. Són concentracions i acampades que es mantenen en places d’arreu del país i de l’estat espanyol i continuen després del resultat de les eleccions tal i com el mateix moviment social ho havia anunciat.

Les reflexions d’aquest gran grup de persones surten, en la seva gran majoria, dels joves. S’analitzen temes en les comissions de treball i en les assemblees que són crucials per al desenvolupament de qualsevol societat. Són temes com la guerra, l’energia, l’educació, la salut, l’ocupació, entre altres. Les dones també són les protagonistes en aquest espai, la seva participació és cabdal i ja s’ha configurat un espai de dones, lesbianes i transsexuals que es diu: Feministes Indignades: treballa al voltant d’aprofundir sobre els temes que afecten les dones en la societat. Es reuneixen sota el lema “Sense les dones no hi ha revolució” o “La revolució serà feminista o no serà.”

Reflexions de les dones des de la barcelonina Plaça Catalunya

A la Plaça Catalunya, la participació és diversa. Per exemple: Lourdes Alvares, qui participava en la cassolada de divendres comenta: “Estic molt contenta, em solidaritzo amb totes les persones que hi ha aquí i tenia moltes ganes que això passés, i sobretot que fos la gent jove la que el fomentés”. Sobre les dones, va afegir:” Crec que les dones és la part més important que ha de reivindicar els seus drets amb vista al futur”.

Foto: Bárbara Boyero Rabasco

Cecilia Carrillo està participant en les concentracions des del dimecres i participa en el treball en una de les comissions de la Plaça. És de l’Equador i viu aquí des de fa nou anys. Gran part d’aquests anys els ha dedicat al treball com a educadora, contribuint amb el seu saber a la societat catalana. Cecilia Carillo comenta: “La participació de les dones, és molt activa, és poderosa. La dona ara per ara està molt apoderada, és cert que hi ha molta feina per fer i que en aquest espai que s’està plantejant d’una nova societat, un nou món, també ens hem de tornar a plantejar a nivell general. Plantejar també al costat del feminisme, les noves masculinitats, perquè hi ha persones que podem ser molt d’esquerra, però també som molt masclistes, perquè el tenim ficat a dins, les dones i els nois, l’hem menjat des de petits, les dones des de les nostres mares. És el moment de començar a qüestionar-nos la forma de vida, perquè la crisi del sistema capitalisme està basat des de la part masculina, llavors també és un producte de com gestionen el món els nois. I les dones que estan en la política també gestionen des del punt de vista masculí.” Assenyala Cecilia Carillo: “És en aquest espai on penso que cada dia s’ha de parlar del nou llenguatge, parlar més de persones i no d’homes i dones perquè hi ha molts més gèneres i plantejar als nois que nosaltres portem més de 200 anys plantejant com a dones els nostres drets, també és hora que ells es plantegin la seva masculinitat i les seves noves formes de masculinitat, nous canvis per crear una nova societat”.

Paka ha estat a la plaça com altres milers de persones i s’ha quedat a l’Assemblea General. Ha estat atenta del que es diu i dóna la seva opinió a La Independent sobre com li agradaria una nova societat: “Ha de canviar tot, l’educació en si ha de canviar… Per a mi la solució seria que la gent ens n’anem a viure al camp o al poble, més fàcil i que cada poble s’auto-gestioni a si mateix”.

 

Feministes Indignades

 

També en totes les comissions de la plaça de hi ha un espai que és de dones, lesbianes i transsexuals anomenat: Feministes Indignades. Es va crear el dijous passat, i van decidir convocar una reunió el divendres a les cinc de la tarda i des de llavors es reuneixen diàriament, perquè volen treballar punts feministes comuns. També han estat aprofundint sobre un comunicat realitzat a la Plaça del Sol de Madrid d’un grup de dones indignades, en resposta al fet que una pancarta de feministes va ser esquinçada. La Independent ha entrevistat a un grup de cinc dones de Feministes Indignades. Elles han parlat des del seu espai de reflexió. La necessitat de crear aquest grup de dones va neixer perquè “és un perspectiva necessària, ara, hem d’estar representades en aquesta plaça, si estem qüestionant el que està establert, i si estem plantejant de generar noves coses, creiem que és necessària aquesta perspectiva de dones, lesbianes, transsexuals. Els temes que s’han tractat han estat diversos i seguiran treballant en altres temes. S’ha parlat de la ciutadania, dels drets de les treballadores sexuals, etc. i es va realitzar un manifest on es recull els punts principals.

El manifest recull 27 punts entre els quals hi ha: que l’avortament ha de ser lliure i gratuït, que les dones treballadores domèstiques i empleades de llar estiguin incloses en règim de la seguretat social i el dret a la negociació, el repartiment dels treballs i la riquesa. Treballar menys per que la feina arribi a totes les persones. Es rebutja el tràfic amb fins d’explotació laboral o sexual. Es declaren en contra de les guerres capitalistes, dels exèrcits i de tractar a la dona com a arma de guerra, etc.

Una de les dones comenta que l’espai és heterogeni, s’ha intentat consensuar el manifest buscant el consens, “al ser poques s’escolta a tothom, no s’ha passat d’e cap punt de manera arbitrària”.

D’altra banda l’espai de dones ha estat qüestionat pel fet d’incloure només dones, lesbianes i transsexuals. Davant d’això comenten: “les propostes feministes són alternatives per fer un món millor per a tothom, sense importar sexe, raça, identitat sexual, orientació… són incloents per naturalesa perquè som diverses, estem a tot arreu, ens afecta tot… tot el que fa girar el món i sostenir (i carregar) el món”. Una de les feministes indignades afegeix que: “El que passa aquí és un reflex del que passa en la societat”.

bragas que cuelgan en la zona de feministas indignadas: Una mujer dice: no es talla 38

En aquesta perspectiva, les Feministes Indignades saben que encara falten temes per reflexionar i aprofundir, per això una d’elles afirma: “Tenim molta feina i hem de mirar que les nostres ganes de ser aquí siguin compatibles amb les nostres vides i que a part de ser aquí i fer coses, tenim les nostres cases, les nostres famílies. Hem de compatibilitzar els temps i això és una dificultat. Sempre estem sobre carregades, això és una cosa més.” Un altra dona comentaba: “L’altre dia estàvem en una assemblea i dues dones se’n van anar, una va dir: Jo vaig a ajudar la meva mare i una altra: jo vaig a cuidar el meu fill. És curiós!. “

Les feministes indignades es reuneixen a la plaça Catalunya, es col.loquen sobre una cobertura lila per seguir debatent i creant espais per a totes, també estan obertes a que arribin més dones i formin part d’aquest espai.

Mireu Galeria d’imatges: Fotos de la casolada i assemblea del 20.05.11 a Plaça Catalunya. Fotos de Barbara Boyeros

Acampada. Plaça Catalunya, Barcelona el 22.05.2011 al matí. Fotos d’en Cristòfol Casanovas

Acampada. Plaça Catalunya, Barcelona el 22.05.2011 al matí. Fotos d’en Cristòfol Casanovas.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Terrassa: Les dones són les protagonistes al CAET

El nom de la protagonista dóna títol a la propera obra que es veurà...

El nou consistori de Barcelona. El pes de Sonia Recasens i Maite Fandós.

FLAIX El nou consistori format per Trias tindrà 13 regidories i un delegat. Les tinències...

Les dones rurals, agricultores i ramaderes defensen a València els èxits conquistats

Les dones representen més d’un terç de les persones que treballen en les explotacions...