Diumenge 03 desembre 2023

Diumenge 03 desembre 2023

Compartir

Cuba: Cap a una xarxa de mirada feminista / La Independent / Notícies Gènere

 

Dóna la sensació que a Cuba, les institucions no parlen de feminisme i són poques les que obertament s’hi declaren. Un grup de persones ha proposat crear un moviment feminista al país.

 

 

 

La idea va sorgir a partir del taller de gènere que tradicionalment realitza cada any el Centre Martin Luther King amb les dues xarxes que anima: la d’educadores i educadors populars i l’ ecumènica Fe por Cuba.

El propòsit de la trobada va estar enfocat a fomentar un pensament critic entorn del gènere i la seva aplicació, des d’un enfocament d’igualtat, equitat i justicia social.

Amb un grup divers, amb persones de nou províncies del país, nombroses professions i diferents experiències de fe, va transcórrer el taller del 22 al 27 d’abril, al Centro Cristiano de Reflexión y Diálogo a Cárdenas, província de Matanzas.

La trobada, desenvolupada des de la concepció política-pedagògica de l’educació popular, va permetre visibilitzar lògiques discriminatòries i desvetllar asimetries de poder intrínseques en les relacions de gènere.

A més, integrants del grup van ressaltar la importància de partir de les seves pràctiques quotidianes i construir col·lectivament al voltant de les desigualtats de gènere, tema medul·lar i essencialment polític.

Entre d’ altres reflexions, es va parlar del valor del feminisme com a moviment popular al món, per després aterrar en el context cubà, en diàleg amb el llatinoamericà. Això va portar a preguntar-se si existeix feminisme a Cuba i a quins referents nacionals es pot acudir quan de lluita feminista es parla.

La mirada a l’enfocament de gènere, amb una visió integradora, va tenir en compte  l’existencia de masculinitats diversas que es troben en constant disputa amb la masculinitat hegemònica, així com els seus costos per a les dones i per al propis homes.

“Les categories Lgtbtiq, (homosexuals, bisexuals, intersex i trans lesbianes) són politiques, i formar part d’ una categoria o una altra situa a les persones en una escala diferent d’accés al poder”, segons Severus Alberto Roque, metge i activista  de la Sociedad Cubana Multidisciplinária para el Estudio de la Sexualidad (Socumes).

Durant l’intercanvi es va abordar també la teoria queer i el qüestionament que comporten les maneres de ser i de fer, heretades d’una cultura patriarcal heteronormativa. També les bretxes i la violència de gènere en productes culturals, com expressions de les asimetries en el poder.

Finalment, el taller va permetre la creació col·lectiva de propostes concretes de productes comunicatius amb enfocament de gènere i altres accions dirigides a la tasca quotidiana de les xarxes ecumèniques ” Fe por Cuba”  y Educadoras y Educadores Populares del CMMLK.

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Carta al senyor Gallardón

  Foto Yolanda Bernárdez   Senyor Gallardón: S’imagina vostè una llei que li digués als...

Les dones senegaleses i el poder compartit

Khady Ndir i Bombo Ndir, acompanyades de Salwa El Gharbi (al centre) Reunides les dones...

“Som dones que portem una motxilla de sabers per sumar a la ciutat”

   Per Ana Martínez, periodista XEDP Ana Lucía Olivos Pairazamán és politòloga, especialitzada en migració,...