Dilluns 26 febrer 2024

Dilluns 26 febrer 2024

Compartir

Catalunya: Svetlana Aleksiévitx, guardonada amb el XXXIV Premi Internacional Catalunya

La guardonada, en l’acte de lliurament del premi al Palau de la Generalitat de Catalunya aquest 10 d’octubre passat, va afirmar tot agraint el premi que treballarà per “fer aquest món més perfecte”.

També va assenyalar que Ucraïna “no s’està defensant només a ella mateixa, sinó que també està defensant Polònia i les Repúbliques Bàltiques”. I també l’autora bielorussa va dir que “per molt forta que sigui la dictadura, no ens podrà vèncer”.

El Premi, dotat amb 80.000 euros i l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies, s’atorga anualment a persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans.

El jurat ha valorat a Svetlana Aleksiévitx per “la seva destacada trajectòria literària i la seva poderosa obra sobre les conseqüències de l’imperi soviètic, que l’autora continua desenvolupant a l’exili”.

El President Pere Aragonès en remarca que, “més enllà del seu talent literari, Svetlana Aleksiévitx posseeix un inqüestionable compromís democràtic amb els drets i les llibertats de la ciutadania”. També ha fet referencia als seus valors democràtics, de DDHH i de pau que també ha expressat a Bielorússia, el seu país.
Mary Ann Newman, presidenta delegada del jurat del Premi, explica que essent Svetlana Aleksiévitx “Bielorussa, d’origen ucraïnès, la seva implicació en l’oposició al règim del president bielorús Lukaixenko i també contra la invasió russa d’Ucraïna han atorgat especial rellevància a aquesta candidatura”, afegeix l’acta del Jurat.

En les darreres edicions han estat dones les guardonades, com: la filòsofa Judith Butler (edició 2021); les doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, la infermera Tijana Postic, i la doctora i investigadora Özlem Türeci (2020).

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Patricia Cornwell guanya el V Premi Internacional RBA de Novel•la Negra

És la primera dona que guanya aquest important guardó L’escriptora nord-americana Patricia Cornwell ha estat la...

“L’associacionisme femení en l’àmbit religiós és molt actiu”

 Xavier Puigdollers, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, entrevistat per La Independent...

Estat Espanyol: Caravana Feminista “Obrim Fronteres”/ La Independent / Notícies Gènere

El passat mes de Juliol, a nivell internacional, es va organitzar una Caravana solidària amb...