Dimecres 16 octubre 2024

Dimecres 16 octubre 2024

Compartir

Gran pujada de CiU, desfeta del PSC i d’ERC i augment del PP, les CUP i la PxC en el resultat de les eleccions municipals catalanes

Haurem d’esperar a saber el nombre exacte d’alcaldesses que governaran a Catalunya. Restem a l’espera dels pactes polítics en centenars de municipis catalans per comptabilitzar el nombre exacte d’alcaldesses catalanes fruit de les eleccions municipals del 22 de maig.  

La participació en el conjunt del país ha estat del 55%, més d’un punt per sobre de la de 2007. Els vots nuls i els vots en blanc han crescut més d’un punt i quasi mig punt.

 Diumenge a la nit, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, va informar dels resultats per circumscripció electoral, i per comarca: amb el 95,22% del vot escrutat, la candidatura que ha obtingut més vots ha estat CiU, amb un total de 733.020 (26,94%) i 3.729 regidors i regidores. El PSC ha obtingut 688.981 vots (25,32%) i 2.031 regidors i regidores; ERC-AM 241.969 vots (8,89%) i 1.332 regidores i regidors; el PPC 346.856 vots (12,75%) i 469 regidores i regidors; ICV-EUiA 233.206 vots (8,57%) i 395 regidores i regidors; les CUP 60.420 vots (2,22%) i 99 regidores i regidors; FIC 10.641 vots (0,39%) i 76 regidors i regidores; PXC 64.356 (2,37%) i 66 regidors i regidores; AAE1OSONA 4.177 vots (0,15%) i 51 regidores i regidors; SI 30.020 vots (1,10%) i 48 regidores i regidors i, finalment, les altres opcions han obtingut un total de 193.347 vots (7,14%) i 503 regidores i regidors. Els vots nuls han passat del 0,52% a l’1,74%. Els vots en blanc han crescut gairebé mig punt, fins al 4,5%. Recordem que Catalunya té 947 municipis.


  

 

Barcelona

 A l’Ajuntament de Barcelona, la candidatura encapçalada per Xavier Trias, amb el lema “L’alcalde de les persones”, ha assolit 15 regidors i regidores, tres més que a les municipals de 2007, mentre els socialistes de l’alcalde Jordi Hereu n’han tret 11, tres menys. El PP seguiria sent la tercera força més votada, amb 8 regidors i regidores (+1), seguit d’ICV-EUiA, amb 5 (+1) i Unitat per Barcelona (ERC+RCat+DC), amb 2 (-2). CiU ha trencat l’hegemonia municipal socialista durant 32 anys a l’alcaldia barcelonina. Les polítiques que estaran al costat de l’alcalde Trias són: Sònia Recasens (economista i representant al Consorci de l’Àrea Metropolitana, UDC, tercera en la llista); Maite Fandos (estudis de Dret i regidora, CDC, cinquena en la llista); Mercè Homs (pedagoga i regidora, CDC, novena en la llista); Francina Vila (regidora, CDC, desena en la llista) i Irma Rognoni (estudis de Dret, UDC, catorzena en la llista). El secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat que CiU és la llista més votada a 515 municipis, tenim 389 majories absolutes i assegurades 389 alcaldies, tot descartant pactes amb PxC.

Girona

 Gir històric a l’Ajuntament de Girona: CiU aconsegueix 10 regidors i regidores amb el futur alcalde Carles Puigdemont, amb el lema “Girona, temps de canvi”, i desbanca l’històric governant socialista de la mà de Pia Bosch, que es queda amb 7 i perd un dels seus feus principals després de 32 anys de govern. El Partit Popular, que durant bona part de l’escrutini duplicava els resultats del 2007, finalment passa a 3 regidors. Un altre resultat sorprenent és el de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), que fa quatre anys no era a l’Ajuntament i ara hi entra amb 3 regidors. ICV tanca l’arc representatiu municipal amb 2 regidors. A l’altre cantó de la balança, derrota sense pal·liatius per a ERC, que si fa quatre anys va aconseguir 4 regidors, ara ni tan sols aconsegueix representació. 

Les polítiques que acompanyaran Puigdemont en l’alcaldia de Girona seran Marta Madrenas (advocada i professora de la UdG, independent, tercer lloc en la llista); Maria Àngels Planas (tècnica a Ports de la Generalitat, de CDC, quart lloc en la llista); Isabel Muradàs (economista, UDC, sisena en la llista); Coralí Cunyat (economista, CDC, novena en la llista) i Roser Urra (funcionària, UDC, desena en la llista).

Tarragona

Josep Fèlix Ballesteros, ha guanyat les eleccions municipals de Tarragona aconseguint 12 regidors i, per tant, n’hi han faltat dos per obtenir la majoria absoluta i poder governar en solitari. Convergència i Unió i el Partit Popular han quedat segona i tercera força, respectivament, però només a tres vots de diferència l’un de l’altre, per la qual cosa totes dues formacions han obtingut set regidors. De la seva banda, Esquerra Republicana, liderada per Sergi de los Ríos, ha perdut la representació -l’any 2007 va aconseguir dos regidors- i, per contra, ICV-EUiA torna a entrar a l’Ajuntament de Tarragona amb un regidor.

L’alcaldable convergent, Victòria Forns, està convençuda que “hem anat sembrant i en el futur recollirem millors fruits, cosa que ens farà ser decisius el 2015” i considera que “hem posat els fonaments i unes bases sòlides, perquè hem encetat un nou model de fer política”. De cara als pactes per crear el nou govern, Forns ha explicat que “ens sentim una força política decisiva pel futur de Tarragona”.

Les polítiques que acompanyen Ballesteros en la candidatura són: Carme Crespo (regidora, PSC, tercera en la llista); Natàlia Rodríguez (esportista, PSC, quarta en la llista); Begoña Floria (tinent d’alcalde, PSC, sisena en la llista); Patricia Anton Martínez (relacions públiques, PSC, desena en la llista) i Teresa Victoria Pelegrin (funcionària, PSC, dotzena en la llista).

 Lleida

Àngel Ros és l’únic alcalde socialista que revalida la majoria absoluta, a la Paeria. L’escassa participació, de només la meitat del cens, va perjudicar molt a les forces minoritàries, especialment a ICV i ERC. Els ecosocialistes van avançar els republicans, fet que no havia passat mai i es van quedar a menys de mig punt per arribar al mínim del 5% per obtenir un regidor. ICV va perdre uns 700 vots. ERC, per la seva part, va confirmar la davallada del partit arreu i pel camí es va deixar gairebé la meitat dels sufragi que havia tingut fa quatre anys. La CUP, a més, es queda uns 400 vots dels republicans. Tot i això, el creixement de la CUP que moltes enquestes preveien es va quedar massa curt. Només va créixer un punt i uns 400 vots. Des de 1991 que ICV i ERC no es quedaven fora de la Paeria. Pel que fa a CiU, s’estanca tot aconseguint mantenir la seva representació en 6 edils. El PP, en canvi, puja de forma espectacular. El seu salt endavant li fa obtenir 2.000 sufragis més que fa quatre anys, uns 5 punts més dels vots i, per tant, dobla el nombre de regidors. De 3 a 6. De l’escrutini destaca també l’augment important de vots adreçats a Plataforma per Catalunya, que fa quatre anys en va obtenir només 62 i diumenge en va sumar 1.120, el 2,5% dels vots emesos.

Les polítiques de la candidatura guanyadora a la Paeria són: Marta Camps (regidora a la Paeria, PSC, segon lloc en la llista); Sara Mestres (regidora a la Paeria, PSC, cinquena en la llista); Montserrat Parra (regidora, PSC, sisena en la llista); Montse Mínguez (regidora, PSC, setena en la llista); Maria Dolors Arderiu (regidora, PSC, onzena en la llista) i Maria Rosa Ball (regidora, PSC, quinzena en la llista).

amapa_2011

 

 

 

Sorpreses electorals

Sorpresa de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP): han arribat al centenar de regidories a tot Catalunya. I augment de les propostes xenòfobes de la Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada que han arrelat amb força a diversos municipis catalans, entre ells importants capitals de comarca, i ha multiplicat per 4 els regidors del 2007, passant dels 17 de llavors als 66 representants escrutats fins ara. És el cas de l’Hospitalet de Llobregat, on han aconseguit 1 representant, i el mateix ha passat a Ripoll, Santa Coloma de Gramenet, Mollerussa, Igualada, Canovelles, Olot (2), Manresa (2). En algunes localitat els xenòfobs han entrat amb molta força, com a Mataró (3 regidors) o Salt (3), mentre que a les localitats on ja tenien una forta presència, com El Vendrell o Vic, han mantingut i fins i tot augmentat el nombre de representants, consolidant-se amb 4 representants a El Vendrell i 5 a Vic, la localitat d’Anglada.

Restem a l’espera dels pactes polítics en centenars de municipis catalans per comptabilitzar el nombre exacte d’alcaldesses catalanes fruit de les eleccions municipals del 22 de maig.


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic:Protecció per Defensores. “Lenta i desigual” / La Independent / Notícies gènere

Urgeix la revisió del Mecanisme de Protecció per Defensores La presidenta de la Comissió...

Localitza a Montjuïc l’esquelet d’una dona desapareguda el mes de juliol. Hi ha un home detingut

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central d’Investigació de...

Les eleccions al Parlament de Catalunya

Passades ja les eleccions al Parlament de Catalunya, amb el triomf de CiU, és hora...