Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Diversitat de col·lectius diuen Stop a VOX i al racisme a Barcelona

La cita va ser al Passeig de Gràcia amb Roselló de Barcelona, on es van congregar les diverses organitzacions i les plataformes que rebutgen les polítiques racistes i les pràctiques feixistes dels partits d’extrema dreta.

La Unió contra el Racisme i el Feixisme (UCFR) va convocar el passat 23 de març als seus diversos col·lectius ( n’ agrupa més de 650) a una marxa que es va realitzar pel cor de Barcelona, al llarg del Passeig de Gràcia fins a la Gran Via.

Tot i que la marxa tenia la consigna “#Stop a Vox”, també es volia mostrar el rebui a les polítiques discriminatòries de la Llei d’Estrangeria i tots els mètodes de segregació orquestrada per les institucions del sector públic i impulsats des dels principals partits en la funció de govern des de la recuperació de la democràcia, el PP i el PSOE.

Al llarg de la marxa, segons UCFR es va convocar a unes 3.500 persones, que van repetir consignes com “cap persona és il·legal”,  que fou el missatge principal més contundent.

 

 

marcha antifascista1

Activistes feministes i migrades en la manifestació.

 

 

Protagonistes migrades

Hi van acudir dones de totes les parts del món, llatines, musulmanes, africanes, gitanes, hindús, amb hijab, sense hijab, catalanes, no catalanes, homes, nois, trans i lesbianes amb cartells i amb veu decidida per anunciar i fer visible en un sol crit el seu reclam per la igualtat de drets, d’oportunitats i d’un tractament igualitari dins de les lleis d’aquest país.

Les dones pertanyents a diverses col·lectives i associacions, sense importar el seu origen o ètnia, organitzades, segons deien les seves pancartes i discursos, contra les polítiques capitalistes, racistes i colonialistes de la extrema dreta que volen ignorar el dret a migrar.

Sense cap dubte, les diverses organitzacions de dones migrades i racialitzades van ser les protagonistes, van encapçalar la marxa i van expressar el seu rebuig a l’estigma de la racialització, la persecució dins dels contextos, dividir les comunitats, els gèneres d’odi i la fractura la convivència pacífica. “No ens faran callar” va ser el resultat de més de 30 col·lectives de dones, que va sorgir amb l’objecte de les polítiques que persisteixen per ubicar les migrants en una condició d’exclusió, desigualtat i explotació.

L’epíleg de la marxa tingué un tancament, que va elevar l’expectativa, amb una proclamació llegida per dues dones integrants de l’organització Ex Mena, que en els últims dies ha patit atacs racistes; Van denunciar l’escomesa de què han estat objecte persones migrades, les morts d’expatriats ocorregudes a la Mediterrània, la islamofòbia, la xenofòbia, la LGTBIfobia, l’antisemitisme, la negrofobia, la persecució, la precarietat de molts migrants i la discriminació permanent que fa que els contextos siguin més hostils.

 

 

marcha antifascista4

Capçalera de la manifestació antifeixista.

 

 

Feixisme en el globus

Segons UCFR, les 3.500 persones de diversos corrents que se sumen a aquestes veus que lluiten contra l’avanç del feixisme o de Jair Bolsonaro al Brasil, Donald Trump als Estats Units, Santiago Abascal a Espanya i Mateu Salvini d’Itàlia, entre d’altres que han fet ressò de les polítiques d’extrema dreta a on les comunitats indígenes i les migrades estan racialitzades i més especialment les dones, com el producte d’aquesta aliança nefasta sintetitzada en el crit “Patriarcat i capital, aliança colonial”.

No és circumstancial que les expressions racistes a nivell mundial persisteixin i que el 21 de març Dia Mundial contra el Racisme sigui una data senyalada. Data que les organitzacions contra el racisme han acollit de manera activa. Entre aquestes, l’Organització SOS Racisme que justament dóna suport i promou les campanyes des de 1995, amb propostes i accions en els seus Informes de cada any.

 

 

Invisibles SOS RACISMO

 

 

 

Racisme a Catalunya

L’últim informe de SOS Racisme, corresponent al 2018 a Catalunya, porta el títol “Invisibles, Estat del Racisme a Catalunya”, en el qual hi ha el manifest que denuncia les pràctiques racistes i l’odi al contrari que s’impulsa per part dels partits d’ultradreta.

Entre les seves accions, SOS Racisme, amb presència a la marxa, ha llançat la campanya “L’aparença del motiu”, 365 dies de Racisme, on lliuren les dades sobre com continuen les polítiques d’odi i racisme a Catalunya i assenyalen, especialment,  que cal aconseguir la restitució dels drets vulnerats. Han registrat un total de 529 casos de racisme el 2018 a Catalunya.

En l’informe també fan propostes per segellar una política pública que elimini les pràctiques d’odi i discriminació, amb una crida al govern perquè es comprometi més amb la lluita contra la discriminació i per la igualtat de drets de les persones racialitzades i que pateixen persecució i violació dels seus drets fonamentals.

Especialment, fan una crida d’atenció als governs perquè s’eliminin propostes com l’exclusió de persones estrangeres en el seu accés al vot, fet que invisibilitza les veus migrades; el tracte inhumà a menors arrencats del si de famílies migrants; la supressió de l’arrelament com a forma d’accedir a un permís de residència; la derogació de la llei de violència de gènere i l’eliminació de la subvenció als organismes feministes.

Així mateix, demanen al govern espanyol accions més contundents per alleujar el sofriment de les persones més discriminades i vulnerades de manera injustificada, com a part de les nefastes polítiques públiques que pretenen legitimar.

En els discursos llegits en la marxa, es va dir, en resum, que les dones migrades i organitzades seguiran visibilitzant les seves lluites que, a partir de l’organització del # 8M, es donarà en diversos contextos perquè les democràcies europees assumeixin el seu compromís en la protecció i defensa dels drets humans de totes les persones, sense distinció de raça o procedència; es reconegui la ciutadania i la mobilitat humana com inherent al terme de persona i no condicionada a unes normes fetes a l’antull d’uns pensaments excloents, capitalistes i discriminatoris que molts mitjans reprodueixen sense reticències.

 

Mès informació:

Informe SOS Racismo

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

País Valencià: Eixen dos llibres de Teresa Mollà / La Independent / Notícies gènere

  El proper dia 23 de novembre sortiran a la venda dos llibres de la...

Les Dones Primer

  LES DONES PRIMER. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de...

València: 28 de Setembre. Jornada organitzada per la Coordinadora Feminista pel Dret a Decidir de València /La Independent / Notícies gènere

    La Coordinadora està convençuda que les dones de l’Estat espanyol estan perdent drets...