Dissabte 24 febrer 2024

Dissabte 24 febrer 2024

Compartir

Violència estatal desfermada a Colòmbia

 

 

Més de 20 assassinats, violacions i agressions sexuals contra dones

Des del 28 d’abril, diverses organitzacions van convocar una Aturada Nacional a Colòmbia, contra la Reforma Tributària que, en plena pandèmia, va intentar imposar el govern d’Iván Duque.

Es calcula que almenys cinc milions de persones han sortit a protestar, des de l’inici de l’aturada. Davant les massives mobilitzacions, el govern colombià ha respost amb una brutalitat extrema estesa en diverses ciutats, i que s’ha concentrat en urbs com Cali o Manizales, cometent una massacre que ja ha cobrat la vida de 18 a 26 persones amb dades que, enmig de la repressió, s’han pogut oficialitzar fins ara. Les forces repressives, amb la vènia de l’estat han fet servir mètodes de guerra, un dels quals, també utilitzat a Mèxic el 2006, ha significat la perpetració de violacions i agressions sexuals contra dones en les urpes de la policia

 

 

Colombia 2

 Foto: Chask

 

Les nostres companyes que han estat des de fa molt temps donant suport a diverses lluites antiextractivistes i de dones a Colòmbia, ens van fer arribar testimonis punyents del que està succeint als carrers de Cali i altres urbs:

“El nivell de repressió, d’abús policial, ha estat tan forta, tan forta, tan forta, ha deixat tantes morts, ha estat una cosa de totes les nits veure vídeos de com els policies surten i disparen en alguns casos a Cali amb armes d’alt abast, que ha fet indignar a tot el país. O sigui ja portem més de 20 morts, morts de nois i noies, i de vídeos enregistrats fins i tot en canals oficials, que han registrat com policies disparen a boca de canó a la gent. Ha estat totalment indignant”. (Gabriela, Bogotà)

Ni la retirada de Duque del projecte de reforma tributària, ni el mandat d’ “Assistència Militar“, no ha parat la lluita, encara continuen sortint milers de persones al carrer, repudiant no només la violència que recorre tots els carrers, sinó expressant el cansament amb un sistema polític i les seves mesures econòmiques i repressives que ha implicat violència quotidiana en comunitats indígenes i altres llocs.

 

 

 Tumba estatua

 

  Poble Misak tomba l’estàtua de Sebastián de Belalcázar, en el marc de l’Atur Nacional (Foto de les xarxes). Foto: Chask

 

La repressió ordenada per l’estat s’ha desbordat i són múltiples les denúncies que circulen a través de vídeos i publicacions en xarxes socials, sobre trets d’armes de foc per part de la policia als carrers, sobretot en ciutats com Cali, Pastura, Popayán i Bogotà, així com detencions i abusos, inclusivament, una missió de Drets Humans ha estat agredida.

 

 

 colombia 44

 

 

 colombia 3

 


Dades actualitzades pel 4 de maig a la plataforma CRIDA

 

 

Guerra contra les dones

L’organització Temblores, ha denunciat 11 casos de violacions, assetjament i abús sexual contra dones que participaven en les protestes i que van ser detingudes per l’Esquadró Mòbil d’Antiavalots (ESMAD), conegut per la seva ferotge repressió contra manifestants. Videos i testimonis recollits han mostrat el nucli més violent de l’estat, les dones com a botí de guerra que podem ser agredides i sobre les que s’exerceix aquesta violència alliçonadora per sortir a protestar. La por per sortir als carrers i ser encertada per una bala, o ser agredida per la policia és latent i és la manera com el govern de Duque ha intentat acabar amb les mobilitzacions.

“A Cali hi ha hagut nits de terror, treuen la llum, estil paramilitar, horrible. Això ha indignat moltíssim a la gent i fins i tot per a la gent que encara creu que la Reforma seguirà sortint, li sembla horrible el que està passant. Va ser horrible a Cali, també a Manizales, molts morts, violència de gènere per part d’actors policials, persones que perderen els seus ulls, moltes detencions arbitràries, moltes desaparicions. Fa terror sortir de nit”. (Gabriela, Bogotà).

 

La lluita continua

Les organitzacions indígenes de la Vall delCauca, -que es troben entre les més agredides pel paramilitarisme i la violència estatal racista i colonial-, així com la Guàrdia Camperola de Popayán, l’Associació de Pagesos de Catatumbo, s’han unit a l’Atur aquests últims dies, mentre es realitzen crides diverses a la solidaritat internacional.

“Hem vist la resposta de l’Estat contra una protesta pacífica. Tot i la contundència de la mobilització i dels arguments, el govern manté el conjunt de la seva política econòmica i social. I com a resposta principal a les reivindicacions ha comès milers de crims en el desenvolupament d’aquestes jornades. Tot indica que no aturarà aquesta política criminal. Anuncia una nova mesura repressiva cada dia i cada nit esquadrons de la mort encapçalats per l’ESMAD disparen intencionadament contra les comunitats”. (Consell Regional Indígena del Cauca, maig de 2021).

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

19J a Barcelona. No hi ha dubtes: el carrer és nostre

El 19J es presentava com un test decisiu per al moviment nascut el 15M. L’objectiu...

Sobre la reforma de la llei d’avortament 2023 – COMUNICAT

La reforma de llei aprovada al Congrés suposa un pas endavant que aplaudim i un...

MANIFEST 8 DE MARÇ – ICV: “QUE LA CRISI NO SERVEIXI D’EXCUSA. DONES, NI UN PAS ENRERE”

MANIFEST 8 DE MARÇ – ICV 08/03/2011 – MANIFEST 8 DE MARÇ. “QUE LA CRISI...