Amb lleis i sense elles, malgrat els avenços en les “voluntats polítiques”, els feminicidis continuen en la impunitat i el silenci.
L’Estat ha estat incapaç de garantir la vida de les dones fent respectar la legalitat, de procurar justícia, de tan sols prevenir i eradicar la violència masclista, van denunciar acadèmiques, periodistes, especialistes i polítiques en el fòrum “No más violéncia y odio contra les mujeres”.
“El feminicidi és un crim d’Estat”, ha sostingut Soledad Jarquín, periodista i editora de SemMéxico durant el fòrum “No más Violéncia y Odio contra las Mujeres” organitzat per el Organismo Nacional de Mujeres Priistas (ONMPRI) que es va celebrar a Puebla aquest cap de setmana.
Jarquín va portar fins a aquest fòrum polític la denúncia del feminicidi de la seva filla quan es compleixen sis mesos de l’assassinat de Maria del Sol Cruz Jarquín, fotògrafa comissionada il·legalment a cobrir la campanya política d’ Ageo Montero López, candidat del Partido Revolucionario Institucional (PRI) a la presidència municipal de Juchitán de Zaragoza, Oaxaca, on va ser tirotejada juntament amb Pamela Terán, candidata a segona regidora.
La periodista i defensora de drets humans va aconseguir en el pòdium l’atenció de tot l’auditori que abans estava dispers, tot i que la seva ponència va ser desplaçada a l’últim lloc a la taula. En un ambient d’absolut i respectuós silenci d’assistents, va denunciar que a sis mesos, l’atroç crim es manté en la impunitat embolicada per la corrupció d’autoritats.
“Encara que en moltes institucions del país hi ha prou legislació, la veritat és que en l’entramat de procuració i accés a la justícia es viu una paràlisi que porta a la irreparable impunitat, perquè en el fons subjau una condició de desigualtat i menyspreu a les dones”.
“La violència està desbordada, ho dic de veritat. A Oaxaca a data d’avui tenim el registre de més de cent dones assassinades aquest any. Jo us vull dir que estic vivint aquest drama de manera personal i el que trobo és una promesa permanent de solució, però el que s’obté és absolutament res”.
“L’assassinat de la meva filla és un crim també electoral al municipi més violent del país. No hi havia d’estar fent-hi res allà, ja que era cap de departament de comunicació indígena i intercultural d’Afers Indígenes del govern de l’ Estat d’ Oaxaca. Resulta que el seu cap la va enviar a cobrir la campanya política del seu germà”, va afirmar.
Va explicar que, tot i que s’ha provat que hi ha elements per considerar que el triple crim, es va cometre en un marc d’extrema violència feminicida a la comunitat, es va aixecar la carpeta d’investigació com a homicidi qualificat. A la denúncia del feminicidi s’hi suma una denúncia electoral, ja que Jarquín ha assenyalat que d’acord als tribunals electorals hi va haver el dispendi i ús de recursos públics financers i humans d’una dependència de l’Estat que va ser destinats a cobrir una campanya política.
La periodista va narrar que a data d’avui, el procés judicial no només no ha avançat, sinó que s’ha estancat. El jutge de control de Juchitán va resoldre no vincular el procés a una persona que va ser detinguda i a un segon presumpte implicat en els fets, que encara no ha estat detingut. Això enmig d’un centenar d’irregularitats.
“Hi ha un entramat d’injustícies i de protecció dels involucrats, el que sens dubte va influir en la determinació del jutge que va deixar lliure a una persona altament sospitosa, per por. Estic ben convençuda que per abatre la impunitat s’ha de lluitar contra la corrupció”, va assegurar.
El territori mexicà un camp minat per a les dones: Montalvo
La presidenta estatal de l’ Organismo Nacional de Mujeres Priistas (ONMPRI), Sandra Montalvo Domínguez, va descriure a Puebla, estat i capital com “un camp minat per a les dones”. Va reconèixer que l’estat se situa entre les 10 institucions del país amb major incidència en delictes comesos contra les dones, segons el recent informe del Consejo Nacional de Seguridad fins a octubre del 2018.
En la seva condemna hi ha que Puebla ocupés el vuitè lloc en homicidis dolosos i el sisè en homicidis culpables contra dones, va denunciar també el recent homicidi de l’estudiant de Dret, Karla González, i va exigir a les autoritats justícia contra els responsables.
“Tot just, un dia abans, el 25 de novembre commemoràvem el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència cap a les Dones i dilluns, cap a quarts de set del matí, a Karla la vida li va ser arrabassada”, assenyalà Montalvo quan va inaugurar el fòrum.
Al seu torn, la senadora Dulce María Sauri Riancho va explicar l’empoderament de les dones i el procés per al trànsit cap a l’exigència a la justícia. La primera dona a ocupar una presidencia, va sostenir que a Yucatán “la majoria” dels feminicidis ocorreguts van ser castigats.
Elva Rivera Gómez, integrant del Grup de Treball per a la sol·licitud de l’ Alerta de Violéncia de Género contra las Mujeres por el Estado de Puebla va assenyalar la resistència de l’estat per complir amb recomanacions emeses pel Govern de l’estat i va assenyalar que, tot i els esforços, aquesta figura no ha estat decretada per a la institució.
Al fòrum també hi van participar l’ acadèmic Ricard Ruiz Carbonel i les acadèmiques Dora Iglesias i Lucía Isabel Rosas Pérez, així com Guadalupe Gómez Maganda.