Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Dominicana: Homes busquen firmes contra violència vers les dones

Tres desenes de periodistes dominicans van iniciar una campanya sense precedents al país, amb la qual aspiren a reunir un milió de signatures d’altres homes, igualment compromesos en frenar la mòrbida espiral de violència contra les dones que , a aquestes alçades de l’any, ja registra 185 feminicidis i milers de denúncies per agressions, sense comptar les que no es revelen.

La llista de promotors l’encapçalen noms d’alçada de la intel·lectualitat masculina del país, entre els quals hi ha els periodistes Juan Bolívar Díaz, Ramón Colombo, Miguel Guerrero, José Rafael Sosa, Adriano Miguel Tejada, Manuel Quiróz, Osvaldo Santana, Huchi Lora i José Tejada Gómez.

Els creadors de la iniciativa, Víctor Víctor, Manuel Jiménez i el publicista Manuel Quitèria Cedeño figuren també en la relació de convocants, el mateix que Carlos Manuel Estrella, Heiddekel Morrison, Luis José Chávez, Carlos Manuel Chávez, Carlos Molinari, Fídies Aristy, Osvaldo Santana, Carlos Manuel Estrella i altres que segueixen nodrint la llista.

Parteixen de reconèixer que el feminicidi és un gran problema social i que els instruments jurídics disponibles no han aconseguit impedir-ho. Per això van decidir llançar la seva campanya “Un millón de firmas por CERO violencia contra la mujer”, que culminarà el proper diumenge 27 de novembre amb una gran jornada nacional de captació de signaturers, que inclourà visites casa per casa, distribució de volants educatius i activitats de reflexió i sensibilització en totes les comunitats del país.

Moltes dones, també diverses prominents intel·lectuals, periodistes i escriptores, mestresses de casa i camperoles, dirigents i militants d’ONG van expressar el seu desig de signar.

La coneguda feminista Magaly Pineda expressar als seus congèneres que ella havia estat 30 anys esperant per una iniciativa així, com a expressió solidària dels nostres homes i es va manifestar disposada a que aquesta campanya serveixi per mobilitzar a molts altres.

Les tres dècades esmentades per Pineda es refereixen a l981, durant la Trobada Feminista d’Amèrica Llatina i el Carib, efectuat a Bogotà, on la delegació dominicana va explicar el tràgic assassinat a garrotades de les germanes Minerva, Maria Teresa i Pàtria Mirabal, pel dictador del país, Leónidas Trujillo.

La reacció va ser la de proclamar el 25 de novembre com a Dia de Lluita contra la Violència contra la Dona. Anys després, el 1990, la mateixa delegació dominicana va portar l’assumpte a l’Assemblea General de l’ONU, que llavors va instituir aquest dia com internacional. Des de llavors així es reconeix i cada any es multipliquen les accions a tot arreu per honorar la data ia les màrtirs dominicanes.

La part substantiva del document de reclam de signatures i de compromís amb aquesta causa, donada a conèixer pels promotors, diu:

“En commemorar aquest novembre el Mes de la no Violència contra la Dona, els homes que subscrivim aquesta declaració, fills, pares, germans, esposos, nuvis i amics de dones que formen part fonamental de les nostres vides, agafem el compromís solemne davant Déu, la nostra família i la societat, de no exercir violència de gènere i participar de manera conscient i activa en un esforç per promoure la pau i el dret a la vida “.

Afegeix que “com a part d’aquest projecte iniciem una campanya per a la recerca d’almenys un milió de signatures d’homes que es comprometen a no practicar cap forma de violència, ni física ni emocional, contra les dones del seu entorn, independentment dels vincles familiars o afectius “.

La idea és que cada home que signi es comprometi com a activista d’una causa que, des d’alguns segments de la societat civil, com la Colectiva Mujer y Salud, està reclamant a l’Estat que consideri l’epidèmia de feminicidis amb el caràcter d’Emergència Nacional, i adopti les mesures adequades a aquesta circumstància.

Persones consultades, entre elles l’advocada feminista Susi Pola, subratllen que la malaltia del còlera, que ha causat fins ara 149 morts, va posar el país en emergència, mentre que l’assassinat de 185 dones no s’enfronta com cal.

La campanya d’un milió de signatures per zero violència contra la dona comença a moure criteris i expressions. Un dels periodistes convocants, Ramon Colombo, va escriure en una crònica recent: “No sé si alguna vegada un lleó haurà devorat la seva lleona, o si  un goril·la haurà estrangulat a una goril·la, o algun gos hagi, per gelosia, assassinat a la seva gossa, o algun llop rabiós hagi esquarterat a la seva lloba, o un cavall hagi destrossat a puntades de peu i mossegades a la seva euga. No ho sé, la veritat, però tinc els meus dubtes sobre això. Sigui com sigui, estic convençut que l’home que mata la seva parella és, del món animal, la més inferior de totes les espècies “.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Drina Ergueta

Estudi sobre “Feminicidi i impunitat a Bolívia”

OPINIÓ “Ja ho sabíem”, es va dir per les xarxes socials quan van ser presentats...

Premis Fem Talent 2017: La Independent, finalista en categoria Comunicació

  Els altres finalistes de la mateixa categoria són: el programa de TV3 Som dones,...

Una crisi amb rostre femení. Microfinançament a través de Verkami per un audiovisual de Mujeres Palante

Bufava un migjorn esperançador. Neptú havia esdevingut un orador lacònic que tan sols impregnava les...