Dilluns 22 juliol 2024

Dilluns 22 juliol 2024

Compartir

Novembre sencer d’art femení i col·lectiu a Madrid

O s’ha ignorat o s’ha infravalorat. L’art femení ha estat relegat a un “art de segona” durant molt de temps. Ni es coneix a les “Sin Sombrero” per haver llegit sobre elles en un llibre de text, ni tampoc és fàcil tenir referents de dones en altres disciplines.  

 

Dalí o Picasso es van fer famosos, Lorca i Buñuel també. Però per què no passa el mateix amb Maruja Mallo, Margarida Manso o María Zambrano?

Durant el proper mes de novembre, l’Espai de Trobada Feminista (EEF) es fa ressò de l’art femení contemporani. Amb motiu del 25N, Dia Internacional contra les violències cap a les dones i nenes, s’ha organitzat una Exposició Col·lectiva que convoca a les dones a enviar les seves peces i canviar el rumb de l’art actual.

La poca presència en el terreny artístic també és un tipus de violència. Les dones han patit el menyspreu de la societat en diversos àmbits, però la Comissió Artística Colombine creu que va més enllà. Les obres femenines els han estat arrabassades a les seves creadores i hi ha fins qui s’ha refugiat en un pseudònim masculí per mostrar el seu art al món.

Només tres dones viuen a les parets del Museu del Prado de manera permanent. I només una dona –Clara Peeters– ha estat protagonista d’una de les seves exposicions temporals. En els seus ja dos-cents anys d’història, la pinacoteca nacional ha fet cas omís a l’aportació de les dones al món de l’art. La Comissió Artística Colombine prefereix traçar un altre camí amb aquesta Exposició Col·lectiva en la qual qualsevol artista interessada hi pot participar.

Rocío Penco, Historiadora de l’Art, creu que “les dones no tenim ja més segles que perdre … en l’Art”. La convocatòria està oberta a “dones i dones trans reconegudes i no reconegudes encara”. I a la Comissió Artística Colombine li val tota disciplina artística: collage, pintura mural i no mural, escriptura, escultura, vídeo, brodat, fotografia … El lema és “A los 200 años del Museu del Prado, por la visibilidad de las mujeres en el Arte”.

 

Foto: Arxiu AmecoPress, cedida per Comissió Artística Colombine.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El 60 per cent dels estudiants madrilenys veuen en la prostitució una forma de llibertat sexual*

Explica Juan José Calderón, psicòleg que treballa a l’associació malaguenya Mujer emancipada, que quan acudeix...

Iramis Alonso, una periodista que no deixa escapar oportunitats

Per Dixie Edith. SeMLac Un tauler d’estadístiques realitzat en temps record, a partir de...

tere moll

Fills del patriarcat

OPINIÓ Des de sempre, almenys que jo recordi, els conceptes de sexe i poder...