Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Denuncien assetjament sexual i abús de poder a l’Institut del Teatre

 

Estudiants. Institut del Teatre. Foto: Eric de Gispert/Institut del Teatre.

La Junta de Govern de l’Institut del Teatre, reunida  el 22 de febrer amb motiu de les informacions sobre assetjament sexual i abús de poder a l’alumnat, ha decidit “apartar de manera immediata el professor Joan Ollé de l’activitat docent al centre”.  

Albert Llimós i Núria Juanico Llumà (periodistes) en un reportatge del Diari Ara del 21 de febrer donaven veu a una vintena de testimonis denuncien vexacions i maltractament psicològic per part d’alguns docents de l’Institut del Teatre de Catalunya. S’hi denuncia l’assetjament sexual i l’abús de poder per part d’alguns professors vers el seu alumnat,  concretament s’acusava amb nom i cognoms a 3 professors, dos de jubilats Jorge Vera i Berty Tovías i a Joan Ollé, encara en actiu.

Denuncien en el reportatge: “Al llarg dels últims 30 anys hi ha hagut una sèrie de professors que han abusat del seu poder davant dels estudiants amb comentaris humiliants i de caràcter sexual, fins i tot assetjant-los i en algun cas abusant-ne sexualment amb tocaments. “

Expliquen que les i els alumnes “eren ja adults, noies i nois molt joves que patien l’abús de persones que els doblaven l’edat i alhora els podien obrir les portes al món professional. I tot en un context, el de les arts escèniques, on els sentiments conflueixen i els límits són difusos.”

Les actrius i ex estudiants que ho han explicat han estat: Thais B., Marina P, Juliana A., Anna S.  i Blanca G., algunes ho varen denunciar a la Direcció de l’Institut del Teatre durant els seus cursos, d’altres varen abandonar la carrera i d’altres varen marxar a estudiar a l’estranger.

La Diputació de Barcelona i l’Institut del Teatre han expressat “l’absoluta repulsa als casos de presumpte assetjament sexual i abús de poder a alumnes per part d’alguns docents del centre recollits pel diari Ara, i dona el més absolut suport i solidaritat a l’alumnat que hagi pogut patir aquest tipus de situacions”.

Davant els fets denunciats i “amb la voluntat d’aclarir-los amb la màxima celeritat i contundència”, l‘Institut del Teatre ha formalitzat la posada en marxa de la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments prevista en el Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere, que iniciarà la investigació global dels fets. També  crearà una Oficina d’acolliment on es podran comunicar els possibles casos d’assetjament o abús de poder per part de l’equip docent del centre.  

El centre, a banda d’apartar-lo, ha començat un procés d’investigació sobre la tasca de Joan Ollé com a professor de l’Institut.  També es posarà en contacte amb representants de les arts escèniques per fer unes jornades de reflexió sobre l’existència d’abusos en l’àmbit artístic.

Joan Ollé ha fet la següent declaració pública: “Agraeixo les paraules de suport rebudes. No vull entrar al ball d’aquesta encesa justicia paral·lela, mediàtica i de xarxes, tot i que la comdemna ja ha estat dictada. Reivindico el dret a la presumpció d’innocència, tan fonamental com la llibertat de premsa. No vull altra cosa que comparèixer com més aviat millor davant els òrgans competents de l’Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona de cara a aclarir aquest assumpte”.

 

200px-Joan Ollé i Freixas

Joan Ollé. Foto @wikipedia

 

El Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere en l’àmbit de l’alumnat de l’Institut del Teatre va ser aprovat el juliol de 2018, és per aixó que s’han sentit moltes veus a les xarxes i mitjans de comunicació d’ex-alumnes qüestionant l’actitut de l’actual directora Magda Puyo i el seu equip, a qui fan coneixedors d’una manera o altra d’aquests fets i li demanen la dimissió.  

Afirmen des de la direcció de l’Institut del Teatre i des de la Diputació de Barcelona que, des de la creació del Protocol i la Comissió, s’han fet diverses sessions formatives al professorat per a la detecció i prevenció de l’assetjament sexual a les aules, així com difusió del Protocol i el seu funcionament.

 

Reaccións de denúncia de l’estudiantat i de professionals del teatre

 

L’assemblea de l’estudiantat de l’institut del Teatre s’està manifestant aquest dies per exigir responsabilitats a la seva Directora Magda Puyo i a la resta de l’Equip ja que consideren que en són co-responsables per no haver actuat a temps. 

També altres ex-alumnes – actualment actrius i actors- i gent del món de la cultura, han expressat el seu rebuig al professorat protagonista dels assetjaments sexuals i de l’abús de poder, així com la seva demanda de responsabilitats a l’actual equip.

 

Entre les piulades hi ha:

 

Èric Pons i Larroy (@pons_21): “El meu testimoni de les males praxis de Joan Ollé. Ara m’he sentit amb forces per compartir-lo. Per les persones que pregunten si a l’@institutteatre  hi continua havent abús de poder i maltractament psicològic, SÍ. Tot això que explico, va passar fa dos mesos (Oct-Des 2020)…” 

Andrea Ros (@AndreaRos_): “Llegeixo comentaris acusant d’oportunisme a les dones que decideixen alçar la veu per assenyalar agressions i abusos de poder. Llegeixo coses com això de la pell fina o no tenir prou valentia per aturar-ho in situ. I he decidit explicar què et passa quan assenyales a un intocable…” 

Marc Andurell (@MAndurell): “A @institutteatre hi vaig aprendre moltes coses. També vaig patir i presenciar abús de poder per part de docents (homes majorment, però dones també) Exercit a noies i a nois també. Gràcies a alumnes, col·lectius i mitjans per fer-ne ressò i donar-hi veu. #NoEsTeatre”.  

Adrià Aubert Blanc (@adriaaubert): “Magda Puyo, no em puc aguantar més. Abans de ser directora general tu vas tenir diversos càrrecs a l’ESAD. Mai has ajudat a les víctimes, tot i que has parlat amb elles. Assumeix les teves responsabilitats. Dimiteix. (trencat per dins)”. 

Sandra Pujol (@Sandrapujolt): “caureu, un per un, a poc a poc, però caureu. #MeToo #NoEsTeatro #NoEsTeatre @DonesAEscena”. 

Júlia Barceló (@Barcelo_neta): “Perquè cal reescriure els mites, dins i fora de l’escenari. I perquè ens han venut com a divinitats secundàries quan nosaltres també tenim dret a ocupar l’Olimp. #SerActriuÉs #NoÉsTeatre”. 

Bel Olid (@BelOlid): “Com pots dir que són rumorologia les queixes que et porten al despatx?! Quan tens professors que es presenten a la feina borratxos?! Quan no és ni una alumna ni dues, que són desenes?! …”

 

Les i els estudiants de l’Institut del Teatre continuen demanant la dimissió de la direcció, continuaran les mobilitzacions i faran una vaga general a Barcelona i totes les delegacions.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

LogoForo Iberoamericano

Yasna Provoste: La participació de la dona en els governs

  Lidereses al Fòrum Iberoamericà: La Mujer en la Administración Pública.I Conferència Magistral Les convidades...

Ontinyent: verkami per a “Pensamientos, Reflexiones, Rabias y Protestas” / La Independent / Notícies gènere

“Pensamientos, Reflexiones, Rabias y Protestas”, és, encara i de moment un projecte de crowdfunding que...

Presentació de la Plataforma d’Entitats LGTB de Catalunya

Coincidint amb el 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia Moment de...