Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

“La comunitat filipina està fent una gran tasca de solidaritat en aquests temps difícils”

Per Ana Martínez, periodista XEDP

Sandra Sotelo és periodista i membre de la comunitat filipina de Catalunya. Entre les seves activitats és Coordinadora d’esdeveniments i relacions públiques de l’Associació Kalayaan Cultural Filipina a Catalunya (KalayaanBCN).

Hem llegit que Kalayaan significa llibertat en tagal. Quins objectius té aquesta associació?

És una associació cívica i cultural sense ànim de lucre, que té com objectiu agrupar les diferents associacions filipines, promovent entre elles el sentiment de comunitat, unió i amistat. Donar a conèixer i promoure el coneixement de les diferents cultures, tradicions i costums filipines. Dur a terme projectes i accions a favor de la comunitat filipina que ajudin a incrementar el seu potencial per a mantenir les arrels culturals i socials, i també, la promoció d’activitats encaminades a afavorir la interculturalitat i convivència entre la comunitat filipina i la comunitat catalana.

Quines activitats realitzen?

El grup està a càrrec de l’esdeveniment més gran de la comunitat filipina que és la celebració de la festa major nacional, el 12 de juny, Dia de la Independència. Aquest dia es celebra a tots els llocs del món on hi ha una comunitat filipina, i l’Associació Kalayaan organitza la festa a Barcelona. Tots els grups i associacions filipines participen i col·laboren en l’exhibició de la nostra cultura, talents i fins i tot gastronomia, per això és l’esdeveniment més esperat de l’any.

Però aquesta activitat, que realitzem a l’aire lliure, està pensada també perquè altres nacionalitats puguin celebrar-la amb nosaltres, i haig de dir que hem vist un augment de l’interès i la participació en l’esdeveniment entre altres col·lectius.

El passat 2019 la celebració va tenir lloc a la Plaça del MACBA, i el 2020, com no vam poder reunir-nos, els artistes van interpretar música filipina de manera virtual en honor de tot el personal sanitari i treballadors essencials.

A part d’això, promovem i donem suport a activitats interculturals especialment entre els joves, ja siguin iniciades per filipins o des del govern local i altres institucions i organitzacions.

Fiesta Mayor Filipinas Macba 2019

Quina seria la radiografia de la comunitat filipina a Barcelona, i en concret la de les dones?

Segons les dades estadístiques de 2020 de l’Ajuntament de Barcelona, la comunitat filipina resident a la ciutat està formada per 9.656 persones, i gairebé la meitat -4.080- resideixen a Ciutat Vella, on és la segona nacionalitat extra comunitària en nombre d’habitants, per darrere de la comunitat pakistanesa. Del col·lectiu filipí, 5.577 són dones i 4079, homes.

El 2018 la filipina Gemma Ferreón Rivera, antropòloga social i cultural va fer un treball que es diu “Qui cuida de les que cuiden? Dones filipines treballadores de la llar i de la cura internes a Barcelona”. Segons l’estudi, al voltant del 80% de les dones filipines que viuen a Barcelona treballen en el sector de les cures. Això va ser el 2018.

Avui dia, ja tenim moltes dones emprenedores i altres més s’han embarcat en altres sectors professionals (com administració d’empreses, ensenyament, infermeria, turisme, etc.) Encara que la majoria resideix en el centre, més per la comoditat de desplaçament i lloc de treball i escoles, moltes s’han traslladat als afores.

A més, la generació jove, encara que són d’origen filipí, han crescut i estudiat aquí i s’han adaptat i integrat bé en la societat. I, per tant, a penes es distingeixen com a filipins en la societat espanyola o catalana, perquè són un més. Així que ara estem pràcticament a tot arreu i en diferents professions.

Existeixen més de vint associacions i entitats filipines a Barcelona, la gran majoria liderades per dones, reflectint el gran respecte i confiança en la capacitat de les dones en posició de lideratge.

Majoritàriament s’han dedicat a la restauració i a la neteja de llars i hotels. Com està afectant la pandèmia a la seva comunitat? Han sorgit iniciatives des del propi col·lectiu per a pal·liar la situació?

L’esperit de “Bayanihan” està molt viu en la comunitat. “Bayanihan” és la cultura filipina de germanor, ajudant-se els uns als altres, no només en temps de calamitat, sinó en la necessitat diària. Durant aquesta època de pandèmia, tenim a molts “Bayani”, o herois, que estan fent tot el possible per ajudar des dels seus propis mitjans, o des dels seus propis grups i associacions i grups religiosos. Estem en contacte constant amb la gent del nostre grup, comprovant si algú necessita ajuda. Hem maximitzat l’ús de les xarxes socials per a demanar i donar informació, ajuda o servei.

I també hi ha organitzacions excepcionals, cíviques i religioses que estan ajudant a les persones més necessitades, especialment a les que han perdut la seva feina.

Un exemple és l’Associació Eamiss que s’ha posat en contacte amb el Banc d’Aliments per a què es lliurin aliments als qui més el necessiten. També gràcies al World Central Kitchen del Xef José Andrés i del Xef Carles Tejedor de Barcelona que han preparat menús per a la nostra gent.

També hi ha l’Associació Àgape i l’església de Jesus Reigns Ministry que estan en contacte amb fundacions, institucions i persones per fer donacions. Preparen menjars i donen aliments i altres necessitats, no només a filipins sinó també a altres nacionalitats, en la seva majoria residents del barri del Raval. Per Nadal i Reis, van rebre la donació d’un camió ple de joguines. I més de 400 nens i nenes van rebre regals provinents de diferents nacionalitats i orígens. També estan en contacte amb institucions i professionals de la salut per ajudar les persones contagiades a aconseguir cites per al seu trasllat a l’Hotel Salut.

Hi ha més grups, i en general, donem informació i ajuda sobre com contactar les institucions socials per a informar-se sobre l’ERTO, renovació de papers i altres tràmits legals. Altres grups també van enviar les seves donacions al Consolat de Filipines com a punt de distribució, i moltes més fonts d’ajuda com l’Església Catòlica Parroquial i altres entitats religioses.

En general, la comunitat filipina està fent una gran tasca de solidaritat en aquests temps difícils.

Sandra Sotelo2

Entrevistant al Xef Carles Tejedor

És corresponsal del canal de TV filipí ABS-CBN TFC News i vicepresidenta de la Unió Nacional de Periodistes de Filipines a Europa. Quantes corresponsalies tenen en el continent europeu i quin tipus de notícies informa des de Catalunya?

Hi ha 20 membres de la Unió a Europa. Però crec que hi ha uns 30 corresponsals en el continent europeu que informen per a ABS-CBN TFC News i després hi ha altres més en diferents plataformes i companyies.

Per a Catalunya informo sobre la comunitat filipina, esdeveniments, assoliments, notícies i informació general que serà d’interès per a altres filipins a tot el món. Els exemples d’interès general són sobre eleccions i manifestacions, i com afecten la comunitat i que pensen sobre aquest tema. També informo de la participació a distància en les eleccions filipines.

Durant aquest temps, vaig informar regularment sobre l’evolució de la pandèmia, les xifres, les estadístiques, si hi havia víctimes filipines pel Covid, el recompte de filipins contagiats, les mesures implementades pel govern local i central, les situacions a les fronteres (per entrar o sortir del país), la implementació de mesures i restriccions, la situació general dels sanitaris filipins, i ara, sobre l’evolució de la vacunació i com l’estem vivint i lluitant per a tirar endavant.

Fa uns anys funcionava a Betevé un informatiu en diferents llengües, entre elles, el tagal. La comunitat filipina disposa d’algun mitjà de comunicació propi a la ciutat?

No tenim els nostres propis mitjans aquí a Barcelona, però gràcies a la tecnologia, Internet i les xarxes socials, comptem amb diversos grups d’informació i consulta que ens serveixen com a punt de comunicació. I tal com he comentat abans, també tenim un grup entre representants dels diferents grups culturals, cívics i religiosos juntament amb el Consolat de Filipines a Barcelona. A través d’això exposem inquietuds i consultes i compartim informació d’urgència i importància, que després difonem als nostres grups i cercles.

A part d’això, també estem ben connectats amb els assumptes de Filipines i altres relacionats amb la comunitat, a través del Canal Filipí per al qual informo, ABS-CBN TFC News.

Sandra Sotelo3

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Buidar pisos, buidar biblioteques

Ara m’adono que m’han demanat diverses vegades a la vida que ajudés a buidar pisos...
lledo

Govern i arremangar-se

  OPINIÓ Després d’un temps d’incertesa, vam tenir president —que no presidenta—. Després d’un altre...

Artixoc visibilitza a dones graffiteres a l’Artescape

    La Independent ha volgut parlar amb Anna Ester sobre l’organització artixoc i els...