Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Actual

Contra l’explotació sexual

 

 

OPINIÓ

Aquesta setmana passada commemoravem el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i la Trata de Dones, Nenes i Nens.

Hem de recordar que la trata de persones per a la seva explotació sexual és el tercer negoci il·lícit en el món, per darrere del tràfic d’armes i de drogues, i es calcula que mou al voltant de 35.000 milions de dòlars a l’any. No és poca cosa, per descomptat …

Utilitzar el cos de les dones i les criatures com a matèria primera, com podem veure, és força lucratiu per als proxenetes. Però deixa a les dones prostituïdes en situació de vulnerabilitat absoluta i amb una salut bastant vulnerable també.

El Govern s’ha declarat en diverses ocasions abolicionista, però fins al moment no s’ha mogut gens en aquest sentit. Només una recomanació des del Ministeri d’Igualtat de tancar els prostíbuls durant la pandèmia i que, a més són competències de les comunitats autònomes. Insisteixo, fins ara, els fets brillen per la seva absència.

No ens serveix només una llei contra la trata i el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual. Exigim una llei integral abolicionista de la prostitució que contempli accions punitives contra els puteros i proxenetes i accions clares, concretes i concises per a les dones en situació de prostitució. No ens val amb paraules que s’emporta el vent i per això insisteixo en les accions clares, concretes i concises.

Si amb la Llei Orgànica 1/2004 sobre mesures de protecció contra la violència de gènere, van quedar assumptes sense rematar i sobretot, sense desenvolupar i així segueixen després de setze anys, amb tota la feina de sensibilització i pedagògica realitzada pel moviment feminista en aquests anys, que no per les administracions, sobretot amb les de el PP, no vull ni imaginar què passarà ni no s’afronta aquest problema des de l’arrel, i per descomptat, pensant en les dones prostituïdes …

Socialment hi ha massa complicitats amb el món de la prostitució com perquè s’hi posin pegats. I com diu la meva amiga Laura Nuño, s’ha prohibit la publicitat del tabac i de l’alcohol, per què no es fa el mateix amb la prostitució? I aquest és només un exemple.
Si tenim en compte que la prostitució en si mateixa és una violació per diners, entendrem les seqüeles que pot deixar en aquestes dones i nenes, majoritàriament, que se les violi nombroses vegades al dia i sense la menor possibilitat d’escapatòria dels seus agressors. El nivell de submissió ha de ser l’equivalent a la por que puguin sentir pel fet que els proxenetes danyin als seus éssers estimats en cas d’intent d’escapada de la situació. I com sabem, la por és una potentíssima arma per sotmetre i mantenir el poder.

I un altre clar exemple del paper de la por en la submissió de voluntats, el trobem en la por a el pecat i a l’infern que l’Església Catòlica porta predicant més de dos mil anys. I el resultat és el mateix: Grans patrimonis, exempcions fiscals, apropiacions indegudes, i un llarg etc. I per descomptat, la submissió dels fidels i un poder en alguns moments històrics, gairebé infinit i dictar o ajudar a dictar normes que els siguin favorables, sempre. Però la condemna de fets delictius com els que ells mateixos cometin o condemnar obertament i sense fissures els patiments de les dones que són violades, maltractades i assassinades, d’això, ni una sola paraula.

I el mateix amb la prostitució, posar l’ull en les dones en situació de prostitució culpant-les de la seva pròpia situació i ni una sola paraula de condemna als puteros i els proxenetes. O la banca, que acull els diners dels proxenetes sense pensar en res més que no sigui augmentar els seus recursos, sense pensar en la forma en què s’han guanyat aquests diners: Violant a les dones constantment que es troben, en massa ocasions, en situació d’esclavitud sexual.

Perquè després ens vinguin dient que l’esclavitud es va abolir a l’Estat Espanyol a la fi de segle XIX … Doncs som al 2020 i segueix existint esclavitud a l’Estat Espanyol. I cal dir-ho alt i clar.
I el Ministeri d’Igualtat, segueix en les seves coses i sense presentar cap document que ens faci pensar en una llei integral sobre l’abolició d’aquesta situació lamentable i dolorosíssima per a tantes dones, però tan lucrativa per tants interessos, sobretot, masculins també cal dir-ho. La il·lusió del moviment feminista amb aquest Ministeri es va esvaint a mesura que passen els dies.

Però la il·lusió és una cosa i l’activisme una altra molt diferent. I l’activisme feminista seguirà treballant per denunciar aquestes situacions d’excessiva connivència i tolerància social amb la prostitució. Com al seu dia vam fer amb les violències masclistes. I serem constants en la demanda d’una llei integral per l’abolició de la prostitució amb mesures clares, concretes i concises que ajudin les dones en la seva recuperació també integral.

Aquí em trobaran sempre, en la denúncia d’aquestes situacions inhumanes per a tantes i tantes dones.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tere Mollá

Tere Mollá

Empleada pública del Govern valencià des de 1983. Sindicalista. Formadora en Igualtat d'Oportunitats, Violència de Gènere, Micro masclismes i Coeducació des de 2006.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Presentació de l’Informe Anual 2015/2016 d’Amnistia Internacional

      Amnistia Internacional adverteix del progressiu debilitament dels drets humans. Amb motiu de...

IV Trobada Internacional de Cultura, Comunicació i Desenvolupament

guia-bilbao.com “Una mirada a la comunicació des de la perspectiva de gènere” La incidència de...

COMUNICAT DE PREMSA: Taula de Treball sobre Migració, Gènere i Desenvolupament. Sistema sanitari

LAS ORGANIZACIONES DE MUJERES MIGRADAS ANTE LA REFORMA DEL ACCESO AL SISTEMA SANITARIO DENUNCIA LA...