L’Onu ha llançat la campanya “Uneix-te” per posar fi a la violència contra les dones, que es farà des d’ara fins l’any 2030.
El secretari general de les Nacions Unides, marca 16 dies d’activisme contra la violència de gènere, estan compresos (del 25 de novembre al 10 de desembre de 2020) amb el lema que es difondrà a nivell mundial “Pinta el món de taronja: finançar, respondre, prevenir, recopilar! “.
La campanya Generació Igualtat de les Nacions Unides llança la crida a una acció mundial per solucionar les bretxes de finançament, assegurar serveis essencials per a les supervivents de violència durant la crisi de la COVID-19, i concentrar-se en la prevenció i la recopilació de dades que puguin millorar els serveis per salvar vides de dones i nenes.
Aquest any és únic. Fins i tot abans del brot de COVID-19, la violència contra les dones i les nenes havia assolit proporcions pandèmiques. En l’últim any, 243 milions de dones i nenes han patit maltractament per part dels seus companys sentimentals a tot el món. Mentrestant, menys del 40 per cent de les dones que pateixen violència ho denuncien o sol·liciten ajuda. Així mateix, i paral·lelament la implementació de mesures de confinament per part dels països per aturar la propagació de l’coronavirus, la violència contra les dones i nenes, especialment la violència en l’àmbit privat, en alguns països, les trucades a les línies d’ajut es s’han multiplicat per cinc. En d’altres, les denúncies formals de violència domèstica han disminuït per les dificultats de les supervivents per demanar ajuda i accedir als serveis de suport a través dels canals regulars.
Els tancaments d’escoles i les dificultats econòmiques han empobrit a les dones i les nenes, fent-les més vulnerables a l’explotació, el maltractament, el matrimoni forçat i l’assetjament .
A l’abril de 2020, mentre la pandèmia s’estenia per tot el món, el secretari general de les Nacions Unides va fer una crida a favor de “la pau a les llars”, i 146 Estats Membres van respondre amb una ferma declaració de compromís. En els últims mesos 135 països han enfortit les mesures i els recursos per fer front a la violència contra les dones com a part de la resposta a la COVID-19. No obstant això, encara cal fer més esforços.
Actualment, tot i que les veus d’activistes i supervivents han arribat a un punt en què no poden ser silenciades o ignorades, la fi de la violència contra les dones exigirà més inversió, més lideratge i més mesures. No és una cosa que pugui quedar al marge, ha de ser part de la resposta nacional de tots i cada un dels països, especialment ara, durant la crisi actual de l’COVID-19.
Durant aquests 16 Dies d’activisme, ONU Dones ha organitzat un micròfon lliure, perquè, activistes i entitats associades de les Nacions Unides, expliquin la història del que passa després del brot de la COVID- 19. També l’ONU demana, que es comparteixi i difongui i es creï una xarxa perquè totes siguin capaçes d’explicar les seves experiències, i així poder conscienciar i intentar acabar amb la xacra masclista.