Dilluns 14 octubre 2024

Dilluns 14 octubre 2024

Compartir

En risc de morir milers de dones i infants a AL per falta d’atenció

 

Per Redacció SemMéxico

Per la pandèmia de Covid 19 s’aguditzen les mancances i es poden revertir greument els avenços, adverteixen PNUD i UNICEF.

Amb la suspensió parcial o total dels serveis de salut sexual, reproductiva i pediàtrica; les dificultats d’accés per la falta de transport públic; la por a exposar-se al coronavirus; i l’augment de la malnutrició causada per la pobresa, milers de dones, nens, nenes i adolescents corren el risc de morir per falta d’atenció en salut, i no per COVID-19.

La suspensió o el tancament dels serveis essencials de salut a Amèrica Llatina i el Carib a causa de la pandèmia de Covid-19 poden revertir greument els avenços en la reducció de la mortalitat de les dones i els nens de la regió, adverteix un nou estudi recolzat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i el Fons de l’ONU per a la Infància (UNICEF), això d’acord amb informació de l’Agència Notícies ONU.

Segons l’informe, una reducció del 10 per cent de la cobertura dels serveis essencials de salut maternoinfantil podria causar fins 28 mil morts de mares i 168 mil de nadons.

A més, l’augment de la fam al mig de la pandèmia comporta a la malnutrició de les embarassades i infants, causant el possible retard de l’creixement intrauterí, així com la desnutrició aguda i crònica durant la infantesa, incrementant el risc de mort per malalties infeccioses.

La doctora Arachu Castro, autora de l’informe, assegura que es registren diàriament 30 mil naixements a la regió i que d’ells quatre mil 800 neixen d’una mare adolescent. Segons l’experta, la majoria dels països havia aconseguit disminuir la mortalitat causada per l’embaràs, part i postpart i la de menors de cinc anys als nivells recomanats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

“Però amb la suspensió parcial o total dels serveis de salut sexual, reproductiva i pediàtrica; amb les dificultats d’accés per la falta de transport públic; amb la por a exposar-se al coronavirus; i amb l’augment de la malnutrició causada per la pobresa, milers de dones, nens, nenes i adolescents corren el risc de morir per falta d’atenció en salut, i no per Covid-19”, expressa en un bloc publicat a la pàgina del PNUD.

L’estudi assenyala, a més, que fins el juny de 2020, les circumstàncies van reduir a la meitat la demanda dels serveis de vacunació en els 38 països de la regió, i que almenys 18 Estats han reportat dificultats en l’obtenció d’immunitzacions i insumos, com xeringues, per dificultats en el transport i el tancament de fronteres.

Durant la pandèmia del coronavirus han augmentat els casos de violència contra les dones i les nenes.

Un augment de la mortalitat en general

L’informe indica que a més de milers de morts per COVID-19 i del patiment causat a la regió, comparar els decessos reportats per qualsevol causa amb els delmateix període d’anys anteriors “pot indicar amb major fidelitat l’impacte de la pandèmia en la mortalitat”.

En algunes setmanes, l’excés de morts s’ha estimat en 185% a Perú, 219% a Mèxic i 242% a l’Equador. Aquestes morts es deuen tant a l’Covid-19 com a les causes indirectes produïdes per la disminució de la provisió de serveis de salut i per la disminució de la utilització d’aquests serveis. Es calcula que l’efecte indirecte de la pandèmia en els serveis i en la salut de la dona, de la infantesa i de l’adolescència és de gran magnitud, fins i tot més gran que el de les morts directes per Covid-19, alerta el document.

L’augment del nombre de persones amb símptomes que busquen atenció col·lapsa els establiments de salut, en particular si requereixen atenció crítica. Els llits de cures intensives han estat insuficients en països com Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Panamà o Perú.

Alguns països han designat hospitals per atendre de forma exclusiva a persones amb COVID-19, han interromput la provisió de serveis de prevenció i promoció de la salut i d’atenció clínica i s’han reubicat a una part de el personal de salut en els hospitals més sobrecarregats, fet que ha desproveït altres establiments de personal i d’entrades, adverteix l’autora de l’estudi.

La necessitat d’invertir més en la salut

“En l’informe Desafiaments de la pandèmia de COVID-19 en la salut de la dona, de la infantesa i de l’adolescència a Amèrica Llatina i el Carib, s’exposa la necessitat de restablir el més aviat possible els serveis essencials de salut, de reforçar la estratègia d’atenció primària i d’incrementar la despesa pública en salut més enllà de la despesa immediat per enfrontar la pandèmia”, expressa la doctora Castro.

L’experta de la Universitat de Tulane recalca que països com Cuba, Costa Rica i Uruguai, que, abans de la pandèmia havien prioritzat la inversió en la salut pública i en l’enfortiment de l’atenció primària són els que no han suspès l’atenció i els que estan millor preparats per prevenir més morts per causes diferents a les de COVID-19.

L’informe també recomana als països que les polítiques públiques s’estableixin amb perspectiva de gènere perquè tinguin prioritat les dones, que majoritàriament s’encarreguen de cuidar els nens, així com la gent gran, les persones amb discapacitat i aquelles que pateixen violència per part de les seves parelles.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ca La Dona, a Ripoll 25 “S’inicia el debat a casa nostra!!

L’espai de l’edifici del carrer Ripoll número 25 de Ciutat Vella, a Barcelona, té uns...

Barcelona: TALLER DOCENT La ressenya literària: de la docència a la professió / La Independent / Notícies gènere

Helena González Fernández i Dolores Resano, del Centre Dona i Literatura, oferiran el taller...

Fina Rubio 1

Ens volem vives!

OPINIÓ Aquest és un dels lemes més cridats a la manifestació del passat 7...