Dimarts 25 juny 2024

Dimarts 25 juny 2024

Compartir

Catalunya i Quebec: Fronteres obertes, però amb molt de “seny”

La ministra Kathleen Weil, advocada i mare de quatre fills, opina que  “Una immigració diversificada contribueix al dinamisme econòmic de la societat del Quebec.”


Kathleen Weil, ministra d’Immigració i comunitats culturals de Quebec i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries han contrastat les polítiques públiques per gestionar el fet migratori que impulsen ambdós governs.

l més destacat de la visita és l’oferta de treball del Quebec als i a les diplomades joves de Catalunya en sectors en fase d’expansió, com la bioquímica, l’aeronàutica, l’astronàutica, a més d’altres sectors tradicionals com la salut, l’enginyeria i la contrucció.
 
En la trobada, Cleries va destacar la descentralització en les competències d’estrangeria que Catalunya ha liderat recentment a l’Estat espanyol (en aspectes de treball, acreditació de la integració social i l’adequació de l’habitatge). Va informar a la ministra que l’ equilibri entre drets i deures de les persones immigrants es concreten en el Pacte Nacional per a la Immigració, el Pla de Ciutadania i Immigració, la Llei d’acollida de les persones immigrades o els òrgans de coordinació entre el sector públic, els agents socioeconòmics i el tercer sector. 

 

Segons l’acord de cooperació entre tots dos governs, signat el 1996 vigent a dia d’avui ( acord que suposà la creació del Comitè Mixt Quebec-Catalunya), entre els sectors prioritaris per al 2010-2012, hi ha dos punts en immigració: Centrar la cooperació en les qüestions comunes d’ambdues societats en matèria d’integració lingüística dels immigrants i de desenvolupament de la ciutadania en un context caracteritzat per la complexitat de la dinàmica sociolingüística i identitària, i afavorir l’intercanvi d’experiències i d’informació sobre les polítiques lingüístiques, l’aprenentatge de la segona llengua, i sobre les polítiques en matèria d’acollida, d’integració i de relacions interculturals, així com sobre permisos inicials de treball.
 
Actualment Canadà, un dels principals productors de petroli al món, es troba en una posició més estable i fort que Europa i els EUA, i segons Forbes, és el millor lloc del planeta per créixer i crear llocs de treball. Tenint una taxa de natalitat molt baixa, és evident que necessita immigrants per al seu desenvolupament, però, com ha subratllat el primer ministre conservador, Stephen Harper a Davos, el govern tracta d’atreure sobretot a immigrants amb possibilitat d’una integració reeixida en la societat canadenc i en fa una selecció acurada.
 
 
Política d’immigració al Quebec

 

Les polítiques d’immigració del Canadà són federals. Però poden haver-hi diferència en el nombre requerit d’immigrants en una determinada província per necessitat de mà d’obra o personal especialitzat: en el cas del Quebec, el seu pla d’immigració de l’any 2012 indica que almenys el 65% de les persones immigrades seran per motius econòmics, i que el 50% d’elles han de ser mà d’obra qualificada i d’acord a les necessitats del mercat canadenc. Hauran de conèixer el francès, i se’ls hi donarà facilitats per al seu aprenentatge.

 

A més marca que es mantindrà una quota entre el 65% i el 75% del total, per a menors de 35 anys en tots els ingressos i que s’intentarà mantenir la diversitat ètnica en la immigració, a través d’accions d’informació, promoció i selecció en diferents parts del món on hi hagi possibles candidats i candidates.
S’apuntarà a una relativa estabilització del volum d’ingressos en el període 2012-2015, de manera que al final del període, el 2015, els ingressos anuals mitjana siguin de 50.000 immigrant per any.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La cooperació que suma. Moçambic, Flandes i Catalunya

OPINIÓ ActionAid Moçambic és d’aquelles organitzacions que només en entrar en les seves oficines...

PRONUNCIAMIENTO:#Alerta #MujeresPeriodistasEnRiesgo #NiUnaPeriodistaMenos

#NoeliaDíazEsquivel La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) repudia las agresiones...

Per què les dones haurien de ser protagonistes dels pressupostos participatius?

Les veïnes han estat convidades a les presentacions dels pressupostos participatius en sessions informatives...