Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Cal promoure a empresàries i emprenedores del 22@

Susana Prado ens explica els reptes que tenen per davant per promoure la emprenedoria en femení.

Al 22@Network BCN hi ha la Comissió de Dones en Valor, i des dels seus inicis és molt activa. Susana Prado és la presidenta i també és la responsable del grup “Dona TIC” del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTECNO). Enginyera informàtica, actualment directora general d’Inetum Catalunya va ser premi Dona Tic 2019. Es considera una apassionada de l’aplicació de la tecnologia en els negocis i en l’estratègia empresarial. Promou la innovació i la millora del dia a dia de diferents clients i empreses. Des de la Comissió ajuda a visibilitzar el talent femení de diferents empreses del districte de Sant Martí fomentant i divulgant el paper de les dones.

 

Com a presidenta de la Comissió de Dones en Valor, què proposaries per aconseguir un canvi cultural de les empreses i que augmenti el lideratge femení?

La diversitat és un factor clau d’èxit en la gestió i direcció de les companyies. Disposar d’equips diversos ens proporciona una perspectiva més àmplia sobre una mateixa situació, diferents punts de vista sobre els que decidir i actuar, amb més visions les solucions que plantegem seran més properes a la realitat i per tant més exitoses. Cal que les empreses prenguin consciència d’aquesta realitat i actuïn en conseqüència.

 

Segons la teva experiència personal, quins són els problemes més freqüents de les dones empresàries que volen treballar en els camps més tecnològics?

Les dones empresàries de Sant Martí es troben a la mateixa situació que qualsevol altra dona directiva d’altres llocs. Una situació marcada per la desigualtat que com a dones hem viscut històricament. Fins fa relativament poc, la dona no ha tingut les mateixes oportunitats professionals i no ha estat als estaments directius ni als “lobbies” de poder empresarials o polítics. Aquests espais han estat sempre molt masculinitzats i molt tancats. La incorporació de la dona trenca les regles del joc preestablertes i posa sobre la taula debats tan importants com la conciliació, la cura de les persones grans o la prioritat de l’estabilitat familiar. Responsabilitats que s’han d’assumir amb igualtat de compromís entre homes i dones per tal que la igualtat de gènere sigui una realitat efectiva.

 

 

alt

 

 

 

El sector tecnològic és precisament dels més masculinitzats, marcat per desigualtats i estereotips. Com es podria canviar la percepció de què és un món molt masculí i per tant discriminatori?

Hi ha uns estereotips associats al sector tecnològic que el fan poc atractiu per les dones i que és necessari trencar, perquè no són certs. Cal potenciar i donar visibilitat a dones referents del sector, actuals, reals i properes, on les noies puguin veure’s reflectides i inspirades per seguir els seus passos. També és molt important explicar la tecnologia com un mitjà transformador de múltiples aspectes de la vida, l’economia i la societat actuals. El món cada vegada està més digitalitzat i es necessiten professionals que pensin, creïn i transformin el present, creant un futur digital que ha de ser més sostenible i més humà, amb un impacte positiu sobre les persones i el planeta. Aquest futur ha de donar resposta a una societat diversa i per tant la presència de la dona en la seva creació i transformació és una necessitat. Un altre aspecte necessari és prioritzar a les escoles iniciatives que fomentin les vocacions STEAM entre  la gent jove i especialment entre les noies per tal d’aconseguir un sector tecnològic divers.

 

El 22@ genera 150.000 llocs de treball, però encara no saben quantes dones hi ha. Cóm els ha afectat la crisi de la pandemia?

Actualment no tenim indicadors reals de gènere del districte, i aquest és un dels objectius que ens vam marcar des de la comissió. Des de l’Institut Català de les Dones recentment s’ha publicat un estudi sobre “L’impacte de gènere de la Covid-19” on les dades mostren que algunes de les professions que han estat fonamentals per la contenció de la crisi són professions majoritàriament feminitzades, com ara infermeres, personal farmacèutic, professionals de la cura de la gent gran i persones malaltes, professionals de serveis socials, personal de neteja en establiments i personal de venda de productes bàsics com ara d’alimentació. També evidencia la pèrdua de feina i la desprotecció social viscuda associada a un increment de les violències masclistes i la desigual dedicació i repartició de les feines domèstiques i de cures. (*)

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Hi ha un estudi que explica que les Start Ups dirigides per dones tenen un 63% més de rendibilitat. Teniu alguna dada més sobre això? A la Comissió de Dones en Valor hi ha representants d’aquestes noves empreses?

Per descomptat, la Comissió de Dones en Valor compta amb un conjunt de membres variat, tenim petites i grans empreses, Start Ups, entitats públiques, privades, centres tecnològics. D’aquesta manera la nostra activitat té un abast i una visió molt més complerta. Com bé dius, hi ha estudis que certifiquen i demostren que tot i que tenen més dificultats per accedir a fonts de finançament, les noves empreses femenines són més rendibles i més solvents. Addicionalment, es reconeix que una major participació de les dones en el món de l’emprenedoria i l’empresa incrementaria considerablement el potencial de creació de valor en la societat.

 

Suposem que durant aquest any seguireu fent “trobades” de dones en valor virtuals. Per quant teniu previst convocar “dinars” presencials?

Al juny tenim planificat un webinar sobre l’Impacte de la Covid en les dones, i ja després a l’estiu volem organitzar els dinars al voltant de les temàtiques de Retail, Turisme, Química i Farmàcia. Esperem que aquestes trobades puguin ja ser activitats també presencials i retrobar-nos al voltant d’una taula. Tenim moltes ganes de tornar als nostres inicis.

 

A la comissió formen part representants de 13 empreses, però a la Junta de Network 22@ només hi ha 2, veritat?. Esteu definint un pla d’acció per fer créixer la integració de més dones d’empreses i emprenedores i tenir més poder de decissió?

Tenim un pla d’acció que compta amb l’aliança de l’Ajuntament del districte i cerquem finançament en altres institucions. Tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat de Catalunya tenen programes per impulsar i assolir la igualtat de gènere amb convocatòries de subvencions per a projectes, han publicat ajudes, ens hem presentat i estem esperant la seva resolució.

La Comissió treballa des del 2013 per tirar endavant projectes que donin valor a les dones del districte. Durant el 2020 es va presentar legalment constituïda com Comissió de Dones en Valor, per consolidar el grup de treball i establir els projectes que es duran a terme en un futur pròxim, tal com firmar una enquesta per a recollir dades del districte, fer un inventari d’iniciatives feministes del districte i identificar referents i impulsors del canvi o signar un conveni amb l’Observatori Dona Empresa i Economia.

Cal recordar que en els últims anys hem fet moltes activitats, com per exemple sis edicions dels dinars de “Dones en Valor”, amb temàtiques diverses (entre elles “dones i periodisme”). Els dinars-col·loqui, van tenir  lloc a diversos hotels del districte, i en cadascun van omplir les sales amb les nostres associades, i amb dones del districte interessades. Seguim tenint  l’objectiu de visibilitzar el nombre més gran possible de dones en càrrecs directius, entremitjos i tècniques especialitzades en empreses i institucions del districte. També donen una oportunitat a les protagonistes d’explicar les dificultats trobades i les característiques del seu sostre de vidre personal.

 

 

alt

 

 

Objetius de la Comissió

La Comissió de Dones en Valor treballa en temes de gènere i conciliació familiar. Les accions pivoten al voltant de la visibilització del paper de la dona en la societat i sobretot en l’empresa, el suport i apoderament de la dona.

Els objectius de la comissió són els següents:

• Vetllar per la igualtat de gènere i d’oportunitats en tots els àmbits socioeconòmics i donar visibilitat i apoderament a les dones del districte.

• Liderar i donar suport a iniciatives que vetllin per un districte més paritari.

• Inspirar i connectar membres 22@Network BCN facilitant la col·laboració i l’intercanvi d’oportunitats amb activitats i continguts de valor.

• Definir i elaborar indicadors de districte.

• Treballar el viatge de les dones en tota la seva trajectòria: escola, educació, mentoria, coaching i empresa.

• Dissenyar i executar activitats formatives, divulgatives i d’oci per a la creació de xarxa amb visió femenina.

• Transversalitat amb la resta de comissions per tenir sempre present la visió i posició de les dones.

 

 

+Info

(* ) Impacte de gènere de la covid 19: http://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/economia-catalana/estudis-publicacions/impacte-covid-19-perspectiva-genere/

Consultar sobre la Presentació de la Comissió Dones en Valor al districte, i sobre els dinars coloqui a santmartiambveudedona.cat

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ma. Àngels Viladot

Resiliència en dones maltractades?

    OPINIÓ Poden ser resilients al trauma sever que han patit les dones sobrevivents...

tere moll

Maternitats, totes iguals?

  OPINIÓ A “la nit temàtica” de La 2 van passar un documental anomenat “Guarderies...

Manifest per commemorar el Dia de la Visibilitat Bisexual. Consell Nacional LGBTI de Catalunya

           El 23 de setembre de l’any 1999, els activistes de...