Dimarts 15 octubre 2024

Dimarts 15 octubre 2024

Compartir

Al Teatre Borràs, La Infamia, obra de teatre sobre el segrest de la periodista Lydia Cacho

El muntatge teatral La infàmia relata el cas real de la periodista i escriptora mexicana Lydia Cacho, que, després de publicar el llibre Los demonios del Edén, va ser segrestada i torturada. Va aconseguir salvar la vida gràcies a la pressió de les xarxes de periodistes i dels seus familiars.

El llibre tracta l’entramat politico-empresarial de la pederastia a Mèxic.

L’obra teatral està escenificada de manera impactant, amb una càmera que va seguint la protagonista que veiem a una gran pantalla. Les actrius Marina Salas i Marta Nieto, guanyadores, totes dues, de l’últim premi Max per la seva excel·lent interpretació, donen vida a la periodista exiliada a Espanya. A la sessió, una de les actrius, alternativament, exposa la seva vida i la seva constant lluita pels drets humans i en suport a les dones en perill, també.

Un jeep, sense portes per facilitar la feina de la càmera, ocupa la meitat de l’escenari. A l’altre espai apareix una gàbia-presó on es desenvoluparà la part final del relat, mentre que, al fons, una gran pantalla mostra l’actuació de l’única actriu a l’escenari. Són primers plans que ens traslladen per un vaivé de terribles emocions, fent-nos notar la presència dels altres personatges, policies-sicaris, zeladors, família i capos mafiosos.

El director mallorquí José Martret dirigeix i ha participat amb l’autora en la dramatúrgia i en el concepte de la posada en escena. La triple vinculació de Martret amb el cinema i el teatre, com a director i actor, es nota en la precisió de tot el conjunt. El disseny d’espectacle i vestuari és Alessio Meloni, el so de Sandra Vicente i la il·luminació de David Picazo. El disseny del vídeo a l’escena és d’Emilio Valenzuela i l’operadora de càmera permanentment en escena és Alicia Aguirre Polo.

Una obra molt necessària i recomanable que documenta una realitat que continua estant present no només a Mèxic, sinó a molts països. L’obra es va estrenar a finals del 2021, als Teatres del Canal a Madrid i després de fer una àmplia gira es pot veure ara i per pocs dies a Barcelona. El públic dret, amb llargs aplaudiments, reconeix funció rere funció, aquest magnífic treball.

Sonia García García és Periodista i Gestora Cultural de l’ Associació Cultural La BiblioMusiCineteca

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Documental: Ferides

Dijous, 24 de novembre   a les 19:30 h Documental: Ferides Amb motiu del Dia contra...

Ser dona a Mèxic significa viure en risc permanent

Les mexicanes somiem amb un paísdiferent a l’actual És temps d’indignació, quina capacitat la nostra...

“Les dones del sud de la Mediterrània ens estan donant una lliçó a les del nord”, diu Alexandra Mancuso

Jornades realitzades a Roma Alessandra Mancuso és periodista de la RAI italiana i una de...