Dimarts 28 maig 2024

Dimarts 28 maig 2024

Compartir

La Cooperació Catalana al Desenvolupament ja te Directrius d’Equitat entre Dones i Homes en les seves polítiques al Desenvolupament

 

El director general de la Cooperació al Desenvolupament de Catalunya, Carles Llorens i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, han obert el debat d’una important Jornada aquest dijous 10 de novembre on, Margalida Massot, tècnica de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), ha presentat un document, fruit del treball col.lectiu, o un procés de reflexió, com s’ha dit a l’acte, entre les institucions públiques i les ONGD catalanes per plasmar consensuadament les Directrius d’Equitat entre les dones i els homes en la Cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya

 

Els debats s’ha realitzat en dues taules. La primera, moderada per Massot, sobre L’aplicació de l’equitat en la Cooperació descentralitzada, on representants de Gènere de les Federacions d’Astùries (Agueda Prieto) i del País Basc (Silvia Gregorio), a mes de la Federació Catalana d’ ONGD (FCONGD) (Ana Paula Silvestre), han explicat les seves estratègies i opinions respecte a la necessitat d’aplicar la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i què passa a les seves respectives comunitats autònomes i a Catalunya. També hi havia en aquesta taula Mar Correa García, responsable de Gènere de l’Agència Andalusa de Cooperació. Aquestes 3 comunitats, junt amb Catalunya, son les úniques que tenien polítiques d’ Igualtat o d’ Equitat en la Cooperació fins ara. Darrerament s’hi han sumat Galicia (2007) i Valencia (2009). La resta de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol no apliquen cap política de gènere en la seva Cooperació descentralitzada.

La segona taula de debat estava centrada en L’Eficàcia de l’ajut i l’apoderament de les dones de cara a la imminent trobada a Busan, Corea del Sud, com a continuació de les trobades internacional sobre Cooperació de Monterrey (Mèxic 2002), París (França 2005) i Accra (Ghana 2008). En aquesta taula, moderada per Lupe Moreno (ACCD) la representant de Wide (Dones en Desenvolupament d’ Europa, en les seves sigles en anglès), Kasia Staszewska, la directora de la oficina d’enllaç d’ONU-Dones a Madrid, Rocío Rodriguez, i la tècnica de Planificació de l’ACCD, Andrea Costafreda, han explicat les seves agendes i les recomanacions que portaran a la trobada de Busan perquè, efectivament, es tingui en compte l’Equitat entre dones i homes en la Cooperació en tots els seus aspectes de incidència: estratègica, operativa i institucional i en tots els nivells: local, regional i internacional.

Dues expertes han acompanyat les taules amb reflexions pròpies i tècniques, Natàlia Navarro i Maria Montesinos.

Els nous responsables del nou Govern català de Convergència i Unió, tant a l”ACCD com a l’ICD, han assumit les Directrius el.laborades per l’antic equip del govern tripartit i les organitzaciones de la societat civil, expressant-ho en presència de l’antic responsable de l’ACCD a l’acte, David Minoves. Es a dir que Catalunya té una política pública de Génere referent a la Cooperació.

Però, què passarà amb aquestes Directrius i les polítiques de Cooperació quan es redueixi el pressupost a mes de la meitat?

O quan s’acomiadi al 52% del personal de l’ACCD, que s’ha manifestart a la sala al final de l’acte en senyal de protesta?

O quan encara no s’ha convertit en política pública i canvia el Govern i les prioritats com passa a Astúries?

Potser s’hauria de fer com fa el Govern Basc, que no aprova cap Projecte que sigui ceg al gènere?

Tot aquest debat i les interessants discussions de la Jornada us les presentarem en el proper enviament de La Independent, on s’incluirà també el link al document de les Directrius (en català i castellà) i a les webs de les Coordinadores del País Basc, Astúries i la de la Agencia Andalusa de Cooperació a més dels de les invitades internacionals.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Més enllà del 8M, els homes han de qüestionar-se què fer el 10, 11, 12…”

Bakea Alonso. La Independent entrevista a Bakea Alonso, sociòloga i feminista, que explica el seu...

Estado Español.Manifiesto.Campaña Estatal por el Cierre de los CIE: Por el fin del Genocidio Migratorio en el Mediterraneo

La Campaña Estatal por el Cierre de los CIE, junto con múltiples organizaciones de...

Manifest: Defensen els drets de les dones, trans i i persones no binàries gestants i lactants