Dijous 10 octubre 2024

Dijous 10 octubre 2024

Compartir

VIH / sida: La discriminació segueix sent un obstacle a l’Argentina

“Si tinc la sida em contractes? ” Aquest missatge, encara que incòmode per a algunes consciències, pretén donar a entendre que la discriminació està sempre present i no condueix a res.

Si en alguna cosa es va avançar poc en els trenta anys de l’epidèmia de VIH-sida és precisament en la lluita contra la discriminació. Per aquest motiu, per tal de sensibilitzar i donar resposta a les diverses formes de discriminació, l’associació Adolescents per la Vida (AXV) implementa la campanya nacional “Tots som positius”.

La idea és “celebrar la vida, prevenir noves infeccions de VIH / sida i evitar la discriminació”, sota el lema “Discriminar no et protegeix. Davant a la sida, tots Som Positius”. “La discriminació mata, fa mal, malalta perquè moltes de les persones amb VIH deixen de prendre els seus medicaments per por que les identifiquin com malaltes, amb totes les conseqüències que això els pot ocasionar”, va assenyalar el vicepresident de AXV, Mariano Schettini.

Per commemorar l’1 de desembre, Dia Mundial de Lluita contra el VIH / sida, AXV rellançar la Campanya “Tots som Positius” al Buenos Aires Hard Rock.

Sebastià Vázquez Montoto, president de AXV, es va referir a la importància d’aquesta acció: “busquem lluitar contra la discriminació, per a nosaltres la verdadera malaltia, i per promoure l’ús del preservatiu en les relacions sexuals per prevenir noves infeccions, ja que per aquesta via es produeixen més del 90 per cent de les infeccions noves “.

“Però a més-va continuar el president de AXV-s’intenta que els qui rebin aquest missatge adoptin una actitud positiva davant les pors, els prejudicis i les nostres responsabilitats com a ciutadans, i que actuïn amb respecte cap al’altre i cap a la vida. Perquè tenir una actitud positiva significa estar més a prop de la felicitat pròpia i de la felicitat dels que ens envolten “.

En aquest sentit, Sánchez Montoto va ampliar: “als nostres grups vénen famílies senceres, fills, parelles, nuvis, no només treballem amb qui porten el virus, sinó amb les persones afectades per l’epidèmia”.
Les emotives paraules d’una dona que comparteix la seva vida amb una persona amb VIH permet conjugar la sensibilitat amb la informació a la sala: “Viure amb una persona amb VIH és el mateix que viure amb una persona que no té VIH. És veritat que ha de fer algunes cures, però l’amor se sent de la mateixa manera. No tingueu por a fer-se l’anàlisi o de viure amb algú amb VIH. La vida és tan simple o tan complicada com viure amb algú que no està infectat. Es pot ser molt feliç “, va comentar.

Encara que l’epidèmia conviu des de fa tres dècades amb la humanitat, la discriminació segueix sent un factor que multiplica la vulnerabilitat de les persones amb VIH. Si bé hi va haver una evolució en la societat, se segueix evidenciant que “quan es diu VIH hi ha reticència. Es nota com l’altra persona pren una postura diferent”, va sostenir Vázquez Montoto davant SEMLac.

El president de AXV creu que encara cal informació. “No hi ha campanyes, però la gent no té la culpa, els culpables som tots, ja que no sabem pensar com a societat i arribar amb missatges clars per atacar aquesta discriminació, que és la veritable malaltia”.

Per al metge infectòleg Carlos Falistocco, Director del Programa Nacional de sida, que ha destacat el treball de AXV, “la discriminació és la nafta que rega el foc”.

El funcionari també va participar de l’esdeveniment i va subratllar que l’Argentina és un país privilegiat-igual que el Brasil-per la resposta a la sida que donen organitzacions, l’Estat i els metges. “Cal seguir promovent les anàlisis perquè més persones puguin conèixer el seu estat de VIH positiu i accedeixin ràpidament als tractaments”, va comentar.

Estimacions del Ministeri de Salut indiquen que a Argentina hi ha 140.000 persones amb VIH, però la meitat no ho sap. Diferents estudis han determinat aquestes xifres en els següents col · lectius: travestis-transsexuals (34%), homosexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (12%), usuaris de drogues (5%) i treballadors sexuals (5%).

De totes elles, 41.000 reben medicació antiretroviral (ARV), en el 69 per cent dels casos proporcionada per la Direcció de sida i ITS del Ministeri de Salut de la Nació, i la resta a través de la Seguretat Social i els serveis de salut prepagaments.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Nues”, de Susanna Barranco, menció especial VI edició del Premi Josep Mª Planes

Susanna Barranco agraeix la Menció honorífica La prostitució de les dones amb visió de gènere....

Declaració Institucional del Govern de la Generalitat de Catalunya. 8 de març de 2012

Un any més, el dia 8 de març, les dones de tot el món sortim...

IV JORNADES MARÇALIANES: “I en el foc nou d’una altra llengua”

La Fundació Maria-Mercè Marçal i el grup “Cos i Textualitat” de la UAB organitzen...