Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Sol Cruz Jarquín, un feminicidi polític no resolt

OPINIÓ

No vaig conèixer Maria del Sol Cruz Jarquín, però sí la seva mare, Soledad Jarquín, amb qui vaig compartir uns magnífics dies a Oaxaca (Mèxic) el 2011.

Soledad em va parlar de la seva filla amb passió i em va explicar que estava pensant a fer-se periodista. Sol era una jove idealista que admirava la seva mare, Soledad, una comunicadora infatigable que lluitava pels drets de les dones.

Set anys després d’aquella trobada, el 2018, m’assabento per les xarxes que Sol Cruz Jarquín havia estat assassinada amb armes d’alt calibre amb la candidata local Pamela T. i el seu assistent Adelfo J.G. a la sortida d´un restaurant. Sol estava cobrint la campanya electoral de Hageo Montero López. Sol tenia 27 anys.

Quatre anys més tard, el feminicidi polític que va ser l’assassinat de Sol Cruz segueix sense resoldre’s, i la seva mare està recorrent mig món perquè es faci justícia. Ha visitat l’ONU, la Comissió Europea, i s’està entrevistant amb autoritats espanyoles perquè, encara que no recuperarà la seva filla, vol que el seu assassinat no quedi en l’oblit, que es reobri la investigació, que se sàpiga que a Mèxic es pot assassinar sense que ningú no respongui per això.

Soledad Jarquín fa 4 anys que lluita amb les autoritats mexicanes, fins i tot amb grans riscos per a la seva pròpia vida, però la impulsen no només l’amor cap a la seva filla, sinó la indignació que sent davant la impunitat

Mèxic és un dels països més perillosos per exercir el periodisme: des de començament d’any ja són 12 periodistes assassinats, 150 des de l’any 2.000 segons Reporters sense Fronteres. Les dones no es lliuren de la violència en la doble condició de comunicadores i de dones.

Els darrers set anys els feminicidis s’han incrementat a Mèxic un 237%; El 2021 es va tancar amb 3.462 dones assassinades, més de 10 al dia. La violència contra les dones té una dimensió estructural, i es manifesta a tot el món amb més o menys virulència. A Espanya, un país menys mortífer que Mèxic, portem en sis mesos 24 dones, cosa que representa 2 al mes.

Soledad Jarquín, periodista incansable, continua explicant el cas de Sol, la seva filla, que va ser assassinada a la sortida d’un restaurant el juny del 2018 i de la mort del qual sembla que no n’hi hagi responsable. Algú va estrènyer el gallet aquella nit. Algú va prendre la vida a tres persones. Algú va fer matar. Algú va matar. Soledad Jarquín vol saber qui i per què. I nosaltres, les feministes que anàrem a sentir-la fa uns dies, també.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Juana Gallego

Juana Gallego

Juana Gallego Ayala (Arriate, Málaga) es profesora titular de la Universidad Autónoma de Barcelona desde 1989. El 2001 recibió el Primer Premio del Consell Audiovisual de Catalunya por el trabajo que había dirigido con su equipo de investigación, que se publicó con el título de La prensa por dentro (2002). Entre sus publicaciones destacan Periodismo social (2014); De reinas a ciudadanas. Medios de comunicación ¿motor o rémora para la igualdad (2013); Putas de película. Cien años de prostitución en el cine (2012); Eva devuelve la costilla, (2010); Si te vas te mato. Mujeres que murieron por su libertad, (2009); El sexo de la noticia (2000) o el pionero Mujeres de papel. La prensa femenina en la actualidad (1990). “Many Women, Little Power” en Handbook of Women and Journalism (2013).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

ONU Dones: 6 mesures per posar fi a la violència contra les dones

  Amb ocasió del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest...

És tota l’espècie humana o només alguns espècimens els que aniquilen?

OPINIÓ Què succeeix amb l’espècie humana que es troba cada dia més deslligada en la...

Mataró: Dones Reporteres fan programa radial sobre l’autodefensa feminista / La Independent / Noticies Genere

Les Dones Reporteres de Mataró, en el seu programa Amb veu de dona, van dedicar...