Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Sis dones guardonades a la ’23ª Nit de las Telecomunicaciones i la Informática’

 

La ‘Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica’, en aquesta 23ª edició, s’ha volgut posar en valor el talent de les dones en un sector majoritàriament masculí.

 

Telecomunicaciones-leo

Les sis guardonades.

 

L’ Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’ Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF) han tornat a organitzar conjuntament aquest esdeveniment realitzat a l’Auditori de Barcelona.

La inauguració ha estat a càrrec de Pedro Linares, president de Telecos.cat, i d’ Eduard Martin, degà del COEINF. La benvinguda institucional l’ ha donat Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.

Pedro Linares ha reivindicat la necessitat de promoure vocacions TIC entre els més joves pel dèficit de professionals que pateix el sector, i ha instat a que es facin més accions perque les dones tinguin més interès en les professions tecnològiques. “No ens podem arriscar a perdre el talent de les dones en aquests camps”.

Jordi Puigneró també s’ha sumat a reivindicar que “cal incorporar molt més talent femení en un sector en el que només hi ha un 10-20% de dones treballant”.

Desprès de la conferència inaugural titulada ‘Blockchain: The Future of Information Technologies’, dictada per Kristof Van de Reck, responsable a Europa d’una de les blockchains amb major capitalització de mercat: la Nem.io Foundation. Van de Reck, s’ha passat a la entrega dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing i el Premi d’Honor de la ‘Nit’, atorgats conjuntament per la Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF). Aquesta vegada sis dones han estat entre les persones premiades.

 

telecomunicaciones 2

 

Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix a la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de la Electrònica, les TIC o el Audiovisual), ha estat atorgat ex aequo a Ana Ripoll, presidenta de l’ ‘Associació Bioinformàtics Barcelona (BIB)’, i a Andreu Veà, pioner d’Internet i emprendedor. El jurat ha volgut reconèixer a Ripoll, catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors, l’haver impulsat la interacció entre les disciplines de les ciencies de la vida i les ciencies de la computació creant ‘BIB’, amb més de 50 entitats membres. Pel que fa a Veà, doctor en Enginyeria de Telecomunicació y acadèmic invitat per Stanford, s’ha valorat el seu paper com a pioner d’Internet: va publicar la biografia ‘Cómo creamos Internet’ en el 2013 i és membre fundador i col·laborador de nombroses organitzacions vinculades a la xarxa.

 

 

Telecomunicaciones 3

 

Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedor, ha estat per Mònica Roca, enginyera de Telecomunicació amb més de 20 anys d’experiència en el camp espacial. Roca és cofundadora, directora general i directora de R+D de ‘isardSAT Group’, companyia internacional referent en el processament de dades d’instruments de microondes, actives i passives reconeguda per l’ Agència Espacial Europea.

 

Telecomunicaciones 4

 

 

Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per la doctora en Telecomunicacions Eva Vidal, per la seva intensa tasca a l’hora d’incorporar el concepte de sostenibilitat a l’àrea TIC. Directora del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC des de 2012, també és responsable del Programa d’Igualtat a la ETSETB i pertany al grup de treball ‘+NoiesTIC’ del mateix centre. Des de la UPC ha coordinat projectes amb universitats africanes i ha dirigit dotzenes de projectes de cooperació a l’àrea TIC.

Premi de Comunicació i Divulgació de les TIC, atorgat a ‘La Vanguardia’ per la seva secció ‘Tendencias’, que manté una mirada constant en l’impacte de les TIC en la nostra societat des de totes les perspectives possibles. Ha recollit el Premi Susana Cuadrado, redactora en cap de la secció.

 

 

Telecomunicaciones 5

 

Premi CISCO a la Transformació Digital, ha estat per la Diputació de Barcelona per la seva contribució al desenvolupament de la societat digital. Se li ha entregat el Premi a Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona.

 

Telecomunicaciones 1

 

El Premi d’Honor, se li ha atorgat a Pilar Conesa, fundadora i CEO d’Anteverti. El guardó  ha estat lliurat per Roger Torrent, President del Parlament de Catalunya que, desprès de felicitar als guayadors i guayadores ha remarcat que “el repte de la feminització de tots els sectors del conjunt de la societat i de la normalització d’una situació on la dona està en minoria, i encara ha de recórrer molts passos”.

La periodista Xantal Llavina que ha conduït l’acte ha dit que “Barcelona s’ha consolidat com una de les principals fites europees de les noves empresses amb base tecnològica. La ciutat pot ser un dels centres mundials de referència en intel·ligència artificial en 5 anys. Tenim les quatre “T” que hem de seguir potenciant: Tecnologia, Treball, Tenacitat i Talent”.

 

 

 

 

Un miler professionals i representants d’empresses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica han celebrat la seva gran trobada anual a l’Auditori de Barcelona, a pocs dies del ‘Mobile World Congress’, el congrés més gran del món de la industria mòbil, organitzat per la GSMA, organització d’operadors mòbils i companyies relacionades, dedicada al recolzament de la normalització, la implementació i promoció del sistema de telefonia mòbil GSM.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Pròleg ( Llibreria de les Dones) recomana per aquest cap d’any 2012-2013 i reis

UN NOMBRE PROPIO, Catherine Dunne La novel·la, que compta amb l’encertada traducció de Carme Camps,...

Punts de llibre apoderament de les dones a les biblioteques gironines

FLAIX «La societat no pot en justícia prohibir l’exercici honrat de les seves facultats a...

Vilanova i La Geltrú: publicades les bases de Donart

L’organització d’aquest premi  és a càrrec de l’Associacó de Dones La Frontissa és basa en...