Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Portugal: Interseccionalitat, Comunicació i Cultura / La Independent / Notícies Gènere

Carla Cerqueira, del Centre de Estudos de Comunicação i Sociedade de la Universidade do Minho i Universidade Lusófona do Porto i Sara Isabel Magalhães del Centre de Psicologia de la  Universidade do Porto, Faculdade de Psicologia i Ciências da Educação Universidade do Porto, coordinen la presentació de dossiers d’estudis de gènere referents a la proposta de treballs sobre la Interseccionalitat, Comunicació i Cultura: (Entre) Encreuaments de Matrius de Opressió i Privilegi.

 

Foto:www2.univ-Paris8.fr

 

La data per a l’enviament d’articles és fins el 25 de novembre i seran publicats el maig de 2017.

Aquests estudis han de comprendre, estudis de gènere i/o feministes de la comunicació i de la cultura que estan experimentant una forta consolidació científica, a nivell internacional, cosa que també esdevé en el context portuguès.

En aquesta àrea d’investigació resulta cada vegada més important deconstruir una categorització social que promou i reïfica asimetries de poder, consolida el pensament d’un sol eix (single-axis) i comporta una visió universal de gènere (gender-universal), intentant qüestionar els models de dominació i subordinació, de desigualtats i privilegis.

El dossier temàtic que presentem té com a principal objectiu compilar propostes teòriques, metodològiques i empíriques que apliquin la perspectiva interseccional (Crenshaw, 1991; Nogueira, 2011, 2013; May, 2014; McCall, 2005) a l’àrea de la comunicació i de la cultura. Aquest enfocament teòric, que es proposa com a element polític de promoció d’igualtat, de ciutadania i del sistema democràtic (McCall, 2005; Nogueira, 2011, 2013), destaca l’existència de diversos eixos de desigualtat.

La proposta reiivindica el paper de la comunicació i la cultura en les seves diverses variants com a elements potencialment determinants en la deconstrucció de jerarquies de “personalitat” (personhood) mitjançant la promoció de representacions més properes de les idiosincràsies individuals, alhora que destaca la seva capacitat de estímul a l’educació per a la diversitat sociocultural.

Arrelat en una perspectiva feminista contemporània, que transcendeix les qüestions relatives a homes i dones, i que aborda un “espectre molt més ampli, per la seva relació […] amb altres moviments i altres preocupacions socials i polítiques”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

II Fòrum de municipis certificats

El passat 28 de setembre va tenir lloc el II Fòrum de Municipis Certificats. La...

Brasil: Mor Esmeralda Fernandes, la líderesa comunitària i popular comunicadora de la radio comunitaria Verona FM

L’equip  de Verona FM, una de les més antigues estacions de ràdio comunitàries de Teresina,...

Internacional: Josette Sheeran ha estat nomenada vicepresidenta del Fòrum Econòmic Mundial

La fins ara directora executiva del Programa Mundial d’Aliments (PMA) -càrrec que exerceix des de...