Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Monoparentalitat femenina i pobresa

La Taula del Tercer Sector va presentar l’estudi «Monoparentalitat femenina i pobresa. Gènere, soledat i conciliació, l’arrel del problema» dins el cicle Debats Catalunya Social. La Taula agrupa més de 3.000 entitats socials a Catalunya.

Isabel Torras, coautora del dossier junt amb Andrés Lorenzo, de la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la URL, va ser l’encarregada de presentar el dossier de treball que analitza la situació de les famílies monoparentals a Catalunya en diversos aspectes: habitatge, treball, salut, soledat i xarxa social, migració i repercussió en la vida dels infants.

Es va destacar que a Catalunya, el 80% de les llars monoparentals estan encapçalades per una dona i el 35% de les famílies monoparentals catalanes estan en risc de pobresa. Al Regne d’Espanya, aquest risc augmenta fins a més del 50%. Les principals dificultats socioeconòmiques són l’accés a l’habitatge i el treball. 1 de cada 2 famílies monoparentals té problemes amb l’habitatge (risc de desnonament, impagaments o deutes hipotecaris) i el 50% de les dones monoparentals estan desocupades o treballen en l’economia submergida.

 

Catalunya social 2

Una de les taules de l’anàlisi que es va presentar (Foto: C.P.)

 

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, va alertar que “Les dades confirmen que la pobresa no només afecta més les dones, sinó que hi ha una relació directa entre el procés d’empobriment i el gènere. Ser dona implica ser més vulnerable davant la pobresa i l’exclusió social. Ser dona i estar sola al capdavant de la família augmenta encara més aquest risc. Però ser dona, estar sola al capdavant de la família i no tenir feina, un habitatge digne i/o una xarxa de suport, multiplica aquest risc de ser vulnerable”

Posteriorment es va desenvolupar un debat amb tres expertes d’entitats socials: Sira Vilardell, directora de la Fundació Surt, Maria Bruno, responsable de l’àrea social de Fundesplai, i Raquel Carrión, responsable d’acció social de Càritas Diocesana de Girona. En el debat es va reclamar el desenvolupament amb urgència de polítiques de lluita contra la pobresa que sigui integrals, transversals, coordinades amb el sector social i que incloguin la perspectiva de gènere.

Es va insistir en la necessitat de disposar d’estratègies que tinguin en compte la totalitat de les dimensions de la persona-família (treball, formació, habitatge, salut, conciliació, suports econòmics, socials i emocional, educació, etc.), que facin més èmfasi en la prevenció, que s’allunyin de la mirada assistencial i que trenquin el cercle de la pobresa de mares a fills i filles per assegurar que tinguin els mateixos drets i oportunitats que la resta de la ciutadania.

Un punt important del debat va ser l’aplicació del decret de desplegament parcial de la llei 18/2003 de suport a les famílies que reconeix la condició de família monoparental i equipara les famílies monoparentals a les famílies nombroses. Es va evidenciar la manca de desplegament d’un decret que va ser pioner a Europa i la necessitat que es posi en marxa i es reverteixin les retallades.

 

Catalunya social 1

 

Un dels punts que més es va destacar és l’accès a l’educació per acabar amb l’herència de la pobresa. A partir del 2009 les famílies monoparentals van gaudir de les mateixes condicions que les famílies nombroses en l’accès als estudis superiors.

Aquest fet es va revertir l’any 2012 amb les retallades que va fer el govern de la Generalitat i mai s’ha tornat a recuperar i es va evidenciar com una necessitat important, entre moltes altres, que podia ser de fàcil aplicació, simplement tenir la voluntat política de portar-ho a terme.

També es va considerar imprescindible el desenvolupament real i l’aplicació d’eines ja existents en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social per tal de garantir un correcte funcionament a ple rendiment, com la Renda Garantida de Ciutadania.

La Taula del Tercer Sector reivindica la necessitat d’ accelerar el desplegament total de la Renda Garantida de Ciutadania perquè sigui un instrument realment eficaç i útil que garanteixi aquest dret social al màxim de persones en situació de vulnerabilitat susceptibles de ser-ne beneficiàries.

 

Més informació:

Estudi «Monoparentalitat femenina i pobresa. Gènere, soledat i conciliació, l’arrel del problema» 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Madrid: Inseminació assistida per a dones sense parella / La Independent / Notícies gènere

  La Presidenta autonòmica de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha anunciat aquest dimecres,...

COMUNICAT CA LA DONA. 1er de maig: temps de crisi, temps de revoltes

Un altre 1er de maig Un altre dia per a sentir discursos sobre la crisi...

Fort Pienc – Barcelona: Taula de solidaritat per apadrinament nena africana

  El dissabte 16 de maig, de 11 a 19 hores, podreu trobar la taula...