Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Lliurament del Primer Premi de Periodisme María Luz Morales

Mª Ángeles Cabré amb la premiada Patrícia Soley-Beltrán

Es celebrà l’acte de l’entrega del Primer Premi de Periodisme María Luz Morales a l’aula 1 de ‘CaixaFórum Barcelona’. Mª Ángeles Cabré, directora de l”Observatori Cultural de Gènere’, obrí  l’acte glossant la figura de la periodista i escriptora en l’acte d’homenatge.

Premi morales 2

 

El premiat Benoît Cros

 

María Luz Morales Godoy, gallega de naixament i barcelonina d’adopció, va neixer a La Corunya l’any 1889 i el 1910 la seva familia es va traslladar a Barcelona, on s’hi va quedar. Diplomada en Pedagogia i en Filosofia i Lletres, va freqüentar l’Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, fundada per Francesca Bonnemaison i també va acudir amb assiduïtat a l’Ateneu barcelonés.

Va començar a col·laborar en revistes femenines com ‘El Hogar y la Moda’, on va aconseguir la direcció el 1921 desprès de guanyar el concurs-oposició. A principis del 1920 va començar a col·laborar esporàdicament a ‘La Vanguardia’, diari que a l’octubre de 1923 va introduir una secció cinematogràfica, que en un mes va acabar essent responsabilitat de María Luz Morales que firmava els seus articles sota el pseudònim de ‘Felipe Centeno’, nom del famós personatge creat per Benito Pérez Galdós. La Paramount es va interessar per la persona que firmava aquests artícles i, encara que es varen sorprendre al descobrir que es tractava d’una dona, li varen confiar la assessoria literaria de les seves pel·licules i la traducció i l’adaptació dels seus guions.

Va col·laborar amb el diari ‘El Sol’, de Madrid, a la seva secció ‘La mujer, el niño y el hogar’, donant origen a disensions amb la direcció pel seu enfocament modern dels temes tractats. Va ser, també, una brillant adaptadora de clàsics per nens i nenes. El 1931 fou presidenta de la ‘Residencia Internacional de Señoritas Estudiantes’, a la manera de la creada per María de Maeztu.

Va arribar a ser la primera dona de l’estat que va dirigir un diari de gran tirada i cobertura nacional com és ‘La Vanguardia’ durant un curt període a l’inici de la Guerra Civil. Acabat el conflicte, fou represaliada junt a tants d’altres dels seus col·legues, fins que amb la arribada de la democràcia varen ésser rehabilitats.

Se la coneixia en l’entorn professional com ‘La dama de la prensa’, i va compartir la seva activitat com reportera amb la creació literaria, arrivant a guanyar el ‘Premio Nacional de Teatro’ del 1962. Va col·laborar amb el ‘Diario de Barcelona’ i va seguir escrivint fins la seva mort el 1980.

La idea de crear un premi amb el seu nom va nèixer durant el cicle de conferències ‘Grans catalanes’, impartit durant el curs 2013-2014 a l”Ateneu barcelonés’, essent el també periodista i professor de la UAB Lluís Reales l’encarregat de dictar la de la María Luz Morales. D’aquí va surtir la llavor del projecte per la creació d’aquest nou premi periodístic, que ha estat possible portar a terme per la col·laboració de ‘La Vanguardia’ i de l’ ‘Obra Social de La Caixa’.

Desprès de la projecció d’un fragment d’un documental sobre la figura de la periodista, Mª Ángeles Cabré donà la paraula a Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació bancaria ‘La Caixa’, la qual expressà la seva satisfacció por haver col·laborat en la cristal·lització d’aquest projecte, segons el seu criteri molt necessari i molt especial per visibilitzar el valor de la dona i fer-se ressò dels artícles periodístics que destaquen el paper de la dona ja que, afegí, “el protagonisme femení en els diferents ámbits de la societat, encara que present, manca de la visibilitat que tots reclamem”.

Cità unes paraules de María Luz Morales pronunciades en una entrevista que se li va fer el 1972: “…ni feminisme ni ‘masculinisme’; homes i dones, només persones com Déu ens ha fet…”, lligant-les amb el lema de la ‘Obra Social de la Caixa’, l’objectiu de la qual és, precisament, donar oportunitats a les persones, i acabà felicitant no només als guanyadors, sinó també a tots els participants.

Desprès, prengué la paraula Miquel Molina, director adjunt de ‘La Vanguardia’, que començà lligant les paraules d’Elisa Durán, amb les quals coincidia.

Qualificà de privilegi l’oportunitat que se li havia brindat de col·laborar en aquest acte i de repte, pel compromís en quan a la funció social que representa. Parlà de la complexitat d’analitzar el treball desenvolupat en aquells temps convulsos, però del qual es dedueix la seva voluntat de posar la cultura per devant.

Elogià l’encert de l”Observatori’ per la iniciativa, per desagràcia necessària per la desigualtat i el masclisme encara presents a la societat i ha reiterat la seva satisfacció per poder contribuir a posar les bases per la construcció d’aquesta igualtat, sobre la qual moltes vegades la tirania del temps i la necessitat de reinventar-se contínuament en aquesta professió impedeix reflexionar-hi prou.

Marc Vidal, vicedegà del Col·legi de Periodistes, la “llar” de tots els professionals, intervingué en darrer lloc expressant la seva satisfacció per estar present en aquesta primera edició d’un premi que considera important.

En l’exercici de la seva professió com responsable de la informació internacional del diari ‘Ara’, cada día constata aquesta desigualtat i el treball que queda por fer per equilibrar-la.

Esmentà com exemple el recent cas de Dilma Rousseff, substituïda per un home, la qual cosa deixa al G20 amb 19 homes i una sola dona. És cert que des de els temps de María Luz Morales s’ha avançat, i que la majoria dels nous col·legiats són dones, però encara falta molt per fer i considera aquest premi com un pas endavant cap l’objectiu final.

Seguidament, Mª Ángeles Cabré reprengué la paraula per presentar el premi, al qual hi han concorregut 174 treballs publicats en diferents mitjans, senyalant amb satisfacció el fet d’haver.se rebut en els quatre idiomes oficials: castellà, català, euskera i gallec. També feu avinent la varietat dels temes, entre els que no hi han faltat els que tracten la violència de gènere i la lluita de les professionals en el països en vies de desenvolupament.

Premi morales 3

El prime premi, dotat amb 4000€, fou per la sociòloga Patrícia Soley-Beltrán, pel seu artícle ‘Política eres tú’, aparegut a ‘El País Semanal’, i l’accèsit, dotat amb 1500€, fou pel periodista Benoît Cros, pel webdoc ‘Las abuelas solares de Burkina Faso’, publicat a ‘eldiario.es’.

També, foren obsequiats amb una obra de la jove artista, Clara Mercader, que firma amb el pseudònim de ‘María Diamantes’. La selecció d’obres d’aquesta artista ha obeït al compromís de l”Observatori’ de recolzar a artistes menors de 35 anys.

Tots dos guardonats pronunciaren emocionades paraules d’agraiment, abans que el també periodista Salvador Alsius, un dels membres del jurat, haguès procedit a la lectura de tres paràgrafs de l’article premiat.

L’acte acabà amb la degustació d’una copa de cava a l’esplèndida terrassa modernista de CaixaFórum.

Premi morales 4

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere moll

Maleït acord

    OPINIÓ No entenc de lleis. Però em sembla que si es ratifica aquest...

Premi Narratives digitals per la prevenció de la violència masclista

De les 10 obres participants, el jurat ha triat el vídeo realitzat per l’alumnat de...

Barcelona: Debat ‘Periodisme a Mèxic, silenci forçat’ / La Independent / Notícies Gènere

Al Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona, tindrà lloc  el debat  “Periodisme a Mèxic, silenci...