Dissabte 30 setembre 2023

Dissabte 30 setembre 2023

Compartir

Mitjans i violències masclistes en la parella heterosexual

 

Jornades internacionals ORIGEN (Observatori Regular per la Igualtat de Gènere en Noticiaris) que tindran lloc els propers 16 i 17 de juny a la seu de la LaFede. La Independent hi participarà.

El col·lectiu de periodistes d’ORIGEN (que fa analisis del tractament de la violència masclista als informatius de TV de l’Estat espanyol) ens recorda que des de 1999, més de 1080 dones han estat víctimes mortals, la immensa majoria a mans del que era o havia estat la seva parella. I que més de 120.000 dones van presentar denúncies l’any passat a l’Estat espanyol per haver sofert violència de gènere i que aquesta és una xifra que només reflecteix una petita part de la realitat.

Per aixó l’objectiu d’aquestes jornades -adreçades a periodistes, mitjans, activistes, estudiants d’universitat i obertes al conjunt de la societat- es reflexionar sobre: que poden fer els mitjans d’informació de masses, especialment la televisió, per eradicar les violències masclistes; què estan fent d’ inadequat; i com poden ser més efectius.

La cita del dijous 16 i del divendres 17 de juny comptarà amb expertes en l’abordatge integral de les violències masclistes i periodistes.

En un primer bloc sobre les “Dones empoderades i entorns articulats”, s’hi inclouen dues taules rodones.

La primera sota el títol ” Veureles venir” tractarà  la prevenció a partir de l’educació afectivo-sexual a primària i secundària i La detecció i prevenció precoç en els centres d’atenció municipal i el circuit d’abordatge integral de les violències masclistes. Així com analitzar com ho fan o ho haurien de fer els mitjans.

La segona porta per nom “Sortir-se’n” i estudiarà el funcionament del cicle de violència, la tasca i la situació de les organitzacions i recursos especialitzats en atenció, acompanyament, recuperació i reparació arreu del territori i els jutjats especialitzats. També inclou una anàlisi de les pràctiques informatives i proposta de cobertures transformadores.

Igualment, en el segon bloc “Actuar des de la societat”, també hi haurà dues taules rodones:”Trencar la tolerància” i “El laberint legal”.

A la primera s’hi analitzarà quin paper juga l’entorn de les dones que pateixen violència masclista a l’hora de trencar la tolerància sobre aquest fenomen i que poden fer familiars, amistats, companys i
companyes de feina. Extensivament, quines tasques d’incidència es poden fer per transformar la mirada del veïnat i de la societat per esdevenir agents de canvi. I finalment, què poden fer els mitjans per contribuir a la creació de consciència contra la violència masclista en l’entorn social.

Pel que fa al laberint legal, es parteix que sovint les supervivents de violència masclista reben el missatge que la seva obligació és denunciar a la policia i deixar el problema en mans de la Justícia. des d’ORIGEN es plantegen si és realment la millor solució. Per aixó es parlarà del circuit i els protocols policials, de les deficiències en el sistema legal, així com de mesures de protecció i acompanyament psicològic.

Per acabar aquestes jornade internacionals en el Bloc 3 hi huarà la mirada de les “Redaccions actives”, amb una darrera taula sota el títol “Estendre la mirada feminista” que contemplarà: com fer que la perspectiva de gènere sigui a totes les seccions, en formació i en cobertura:  i com evitar que es margini a les redactores identificades com a feministes.

Entre les ponents:  tècniques d’organismes com PIAD, CAP, SARA, Dones Juristes, Tamaia, Oficina d’atenció a la víctima del delicte; activistes d’associacions de dones (El Safareig, Feministes de Sant Andreu, Novembre Feminista); periodistes d’ORIGEN, de SEMlac (La Havana), La Independent (Catalunya), Pikara Magazine (País Basc), Telecinco, TV3, El País; i professorat de comunicació i consultores sobre periodisme i gènere, de Catalunya, l’Estat espanyol i Marroc.

 

PROGRAMA

 

origen

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dret a confrontar, obligació d’avancar

   Núria González López durant l’ exposició Debat- formació a La Independent OPINIÓ Així va...

LAS MOIRAS. Intervención con jóvenes: Concurs “Construyendo Igualdad”

http://www.redjovenes.es/ CONCURS LITERARI CONVOCAT PER “MUJERES JOVENAS LAS MOIRAS”:1ª EDICIÓN – Curso 2011/2012 MUJERES JÓVENES...

Nova col·lecció: Aresta Dones /Aresta Mujeres

  Editorial ARESTA ha creat una nova col·lecció dedicada a les problemàtiques de les dones...