Dissabte 12 octubre 2024

Dissabte 12 octubre 2024

Compartir

Les organitzacions de dones alerten sobre el retrocés dels drets de les dones a Europa

 

  

 

Davant el desè aniversari del Conveni d’Istanbul, les organitzacions de dones alerten sobre el retrocés dels drets de les dones a Europa.

 

Condemnant la recent decisió de Turquia i la intenció anunciada per Polònia de retirar-se del Conveni d’Istanbul, en un nou informe de l’European Women ‘s Lobby crida l’atenció sobre el paper crucial del Tractat en la protecció de dones i nenes de la violència masclista. En poques paraules: el Conveni d’Istanbul salva les vides de les dones.

Per commemorar el desè aniversari del Conveni d’Istanbul sobre prevenció i lluita contra la violència cap a les dones i la violència domèstica, l’European Women ‘s Lobby (EWL) ha lanzadoun nou informe titulat “Cap a una Europa lliure de violència masclista contra dones i nenes”.

Aquest informe ha estat desenvolupat amb l’anàlisi expert de l’Observatori de Violència contra les Dones i les Nenes de l’EWL (VAWG) i analitza l’estat de la implementació i l’impacte de l’Conveni d’Istanbul en el context de l’augment alarmant de la violència de gènere contra les dones i les nenes, a causa de la crisi de l’COVID-19.

L’anàlisi detalla els èxits assolits fins a la data en els 23 països que han ratificat el tractat, subratllant el paper clau de la Convenció en la promoció de canvis positius en les mesures de prevenció, enjudiciament i protecció per a combatre la violència contra les dones i les nenes. Entre les principals troballes:

– En 14 dels 23 països analitzats (61%), s’han intensificat els esforços per prevenir la violència contra les dones i les nenes i la violència domèstica.

– En 15 dels 23 països analitzats (65%), les millores en les investigacions i l’enjudiciament ja són visibles.

– 19 dels 23 països examinats (83%) han millorat els serveis de protecció per a dones víctimes de violència i víctimes de violència domèstica.

No obstant això, l’informe també fa llum sobre les profundes i persistents desigualtats que impedeixen el progrés en l’eliminació de la violència masclista, fent sonar les alarmes sobre la creixent oposició política contra el Conveni d’Istanbul presenciada en alguns països europeus i el bloqueig polític que impedeix l’adhesió de la UE al tractat.

L’anàlisi també subratlla les greus preocupacions i la condemna expressades per EWL amb motiu de la decisió de el president Erdogan de retirar a Turquia de la Convenció, i la intenció recentment anunciada de Polònia de fer el mateix, establint recomanacions per abordar col·lectivament amb urgència aquestes barreres.

“El nostre informe no podria ser més oportú. Amb l’augment del risc de violència provocat per la crisi de COVID-19 i la intenció d’alguns països de soscavar el paper clau del Conveni d’Istanbul, les dones i les nenes a Europa s’enfronten a majors amenaces a la seva seguretat. Malgrat els importants avenços aconseguits fins ara, encara es necessita amb urgència una acció col·lectiva a Europa per promoure la ratificació i aplicació de la Convenció, que segueix sent l’instrument legislatiu més complet fins a la data destinat a prevenir i protegir a les dones i nenes de la violència. L’oposició a la Convenció és l’oposició als valors fonamentals de la UE i la Carta dels Drets Fonamentals de la UE en virtut de l’article 23.), inclosos els drets humans de les dones, i el nostre dret a viure les nostres vides lliures de violència “, va dir Joanna Maycock, secretària general d’EWL.

“Aquest informe mostra que l’acció coordinada per prevenir la violència contra les dones i les nenes i protegir-les de la violència domèstica si funciona, i que la Convenció d’Istanbul ha exercit i seguirà exercint un paper fonamental per orientar les realitats nacionals pel camí correcte. Convidem a figures polítiques a unir-se a les veus de les dones i nenes de tot Europa: forts i unides per demanar una acció conjunta per contrarestar les perilloses tendències misògines i promoure els valors d’igualtat i democràcia “, va afirmar Laura Albu, vicepresidenta d’EWL i Observatori de Violència contra les Dones i les Nenes.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Davant la violència masclista, que la ràbia es transforme en militància

“No puc entendre la societat immune, callada, anestesiada. Perquè estem davant d’un terrorisme masclista que...

La ONG malàisia Sisters in Islam, guanyadora del Premi Casa Àsia 2011

Veredicte del Premi Casa Àsia 2011                  Barcelona, 20 de juny del 2011. El Premi Casa...

Remei Sipi

“Érem les primeres generacions de dones negres a Catalunya i no teníem cap referent”

Remei Sipi, catalana-guineana d’ascendència bubi, és una coneguda activista feminista i escriptora que impulsa, des...