Dissabte 29 juny 2024

Dissabte 29 juny 2024

Compartir

La família Reyes Salazar es veu obligada a abandonar Mèxic per amenaces

Sis persones d’aquesta família van ser assassinades i diverses organitzacions socials i humanitàries denuncien aquest fet, que augmenta els casos de feminicidis a Juárez. Des del primer de gener de 2011 al 28 de febrer de 2011, 79 dones van ser assassinades en l’Estat de Chihuahua- Mèxic. 52 d’aquests assassinats van ocórrer en el municipi de Juárez, d’acord amb la base de dades elaborada per l’organització Justícia per a les nostres Filles. Les dades demostren que, lamentablement, els casos de feminicidis segueixen en augment.

El 9 de febrer, Maricela Reyes i Claudia Reyes Salazar juntament amb altres persones es van col·locar en carpes per mantenir-se dia i nit davant de la Fiscalia General de Juárez- Mèxic. Aquest acció la van organitzar per denunciar la desaparició forçada de tres dels seus familiars. Luisa Ornelas Soto, Malena Reyes Salazar i Elías Reyes (marit de Luisa). Les tres persones van aparèixer assassinades en la vorera de la carretera el passat 25 de febrer.

La història de persecució a aquesta família ve de temps enrere i es relaciona directament amb els feminicidis a ciutat de Juárez, atès que al gener de 2010 van assassinar l’activista Josefina Reyes Salazar. A l’agost del mateix any també va ser assassinat el seu germà Rubén Reyes.

No obstant això, la família continuava les denúncies enfront de la fiscalia fins que les amenaces contra alguns familiars, amb intimidacions telefòniques, els van obligar a sortir de Juárez el passat 5 de març. Diversos països els havien ofert asil i finalment 23 de 32 familiars van tramitar l’asil des de ciutat de Mèxic sota la recomanació de l’Organització de les Nacions Unides. La destinació de l’exili és Estats Units d’Amèrica. Altres familiars ja tenien la documentació per ingressar als EUA.

Resposta de la societat civil

Davant aquests fets, diverses organitzacions socials i humanitàries que han acompanyat la família, continuen denunciant el fet de la falta d’investigació sobre els assassinats per part de les autoritats pertinents.

En un comunicat signat per 24 organitzacions socials de l’Estat de Chihuahua, assenyalava: “El cas de la família Reyes Salazar mostra l’adversitat en la qual l’activisme i la protesta social, així com la defensa dels drets humans, s’exerceixen a Ciutat Juárez. Prou esmentar que les quatre morts de membres de la família –en un temps de tretze mesos- tenen com a antecedent l’assassinat de Josefina Reyes Salazar, activista i defensora del Valle de Juárez. Per tant, no és casualitat que a la data no existeixi investigació alguna sobre aquestes morts i les circumstàncies en què van ocórrer. L’anterior malgrat el reclam de la família i el de les organitzacions socials de la nostra ciutat”. Verónica Corchado del Moviment Pacto per la Cultura de Juárez, va declarar a La Indepedent que “no cessarà el riu de sang mentre que no es revisin les polítiques públiques que permeten la impunitat. Estem davant una realitat de molt dolor, la Ciutat no aguanta més. El cas de la família Reyes és emblemàtic d’omissió, negligència i impunitat contra una família”.

asaral

Davant la violència a la regió existeixen diverses propostes que busquen el canvi, com l’organització Moviment Pacte per la Cultura a la qual Verónica pertany. És una iniciativa ciutadana, que busca enfortir el teixit social de Juárez des del treball col·lectiu de la societat civil, tenint en compte la diversitat cultural i pluralitat política, aquesta organització desitja construir un imaginari sense violència i transformar l’ordre cultural i social a la ciutat.

Sara Lovera, periodista mexicana va ressaltar que existeixen 35.000 morts des que Felipe Calderón va assumir el càrrec fa quatre anys. També va comentar que “en l’actualitat es porta la gent a la presó sense justificació. Hi ha més presència de militars als carrers amb el pretext de la guerra contra el narcotràfic”. Lovera va estar presentant una conferència en el marc de la IV Trobada de la Xarxa Mediterrània de Dones Periodistes amb visió de gènere realitzada a Roma el 4 i 5 de març d’aquest any, espai on La Independent també hi va participar.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Parlant de periodisme i gènere amb Sara Lovera

Foto: SemMexico Potser no hem aconseguit l’èxit però hem fet camí. Hi ha grans periodistes,...

Presentació del llibre “Mujeres de Roma. Heroísmo, intrigas y pasiones”

Gràcies a tot el públic per venir, a Lola Samper per cedir el seu...

Discuteixen a la FIL sobre el moviment contra l’assetjament #MeToo

Debat al voltant del moviment contra l’assetjament #MeToo que ha tingut gran rellevància aquest...