Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Ahir es va celebrar el Dia Internacional per a l’eliminació de la discriminació racial

El Consell per a la Promoció de la Igualtat de Tracte va presentar a Madrid un estudi sobre la percepció de les víctimes potencials de discriminació. El ‘Panel sobre discriminación por origen racial o étnico (2010): la percepción de las potenciales víctimas’ va ser presentat ahir per la secretària d’Estat d’Igualtat, Bibiana Aído, la directora general per a la Igualtat en el Treball i contra la Discriminació, Carmen Navarro Martínez, i el President del Consell, José Manuel Fresno, amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la discriminació racial. Entre les conclusions més alarmants està la de la indefensió apresa: les persones víctimes de discriminació no creuen que hagin de fer res contra ella.

 

 

Persones d’Europa de l’Est, llatinoamericanes, subsaharianes, magrebís, asiàtiques-orientals i gitanes, que porten vivint a Espanya sis mesos com a mínim, han sigut enquestades sobre la percepció de la seva imatge entre la societat espanyola, el tracto rebut per la seva part, la comprensió i consciència de la discriminació, els comportaments discriminatoris experimentats o les denúncies presentades al respecte. Entre els resultats, el president del Consell ha destacat com a “molt preocupant i la nostra primera prioritat” el fet de què aquests col·lectius es sentin tractats de manera desigual i inferior i no facin res: “no es queixen, no defensen els seus drets”.

apublico-8

 

La conclusió de Fresno és que no existeix una plena ciutadania d’aquestes persones i que la discriminació ha sigut assumida fins i tot per qui la pateéis. José Manuel Fresno ha lamentat que “en època de crisi la societat tendéis a refusar les persones diferents per percebre-les com a competidores” i, ha afegit, que “alguns missatges polítics estan definint la multiculturalitat com a camí Heron i ens estan conduint cap a una societat més tancada i homgènia. A aquest respecte, lamentava que “estem perdent l’oportunitat de molts recursos humans que, precisament per diversos, aporten valor: “la igualtat de tracte surt a compte”, va concloure.

Aído es mostrava d’acord amb ell recordant que les desigualtats “mai han aportat ni un sol valor a la nostra societat”. La secretària d’Estat ha celebrat la Llei d’Igualtat de Tracte i No Discriminació tot assegurant que el seu objectiu és respondre a qualsevol tipus de discriminació de la mateixa manera independentment de quina sigui la seva causa, perquè “qualsevol persona pot patir discriminació al llarg de la vida per un motiu o un altre”.

  

Tal dia com avui a l’any 1960, la policía disparava contra una manifestació pacífica que es feia a Sharpeville, Sud-àfrica, per protestar contra les lleis de l’apartheid. Amb aquesta efeméride va voler començar la seva intervenció Bibiana Aído, qui ha destacat la novedosa mirada de l’estudi presentat que, per primera vegada de manera institucional, situa la societat espanyola com a examinada i no com a examinadora. La secretària d’Igualtat ha assegurat que es tracta d’una eina molt útil a l’hora de fer polítiques d’inclusió: “Necessitàvem comptar amb el seu punt de vista en aquesta problemàtica”, explicava.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Debat ‘Periodisme a Mèxic, silenci forçat’ / La Independent / Notícies Gènere

Al Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona, tindrà lloc  el debat  “Periodisme a Mèxic, silenci...

Dominicana – Haití: Estudis revelen crueltat i violència cap a immigrants haitianes

Més de 64.000 casos de violacions denunciats, dels quals una mica menys de 500 s’han...

Madrid: Víctimes invisibles del SAP

Denúncia de noves sentències judicials que s’amparen en el *Síndrome d’Alienacio Parental. En aquest cas afecten a dues...