Dissabte 27 juliol 2024

Dissabte 27 juliol 2024

Compartir

Gerty Cori

Per Eulàlia Solé. Diario Feminista

A Gerty Cori li va correspondre una tercera part del Premi, ja que el va compartir amb el marit, Carl Ferdinand Cori, i amb Bernardo Houssay. Igual que la primera dona guardonada, Marie Curie, el va rebre juntament amb el seu consort, Pierre Curie, i amb un tercer científic, en aquell cas, Henri Becquerel.

Totes dues eren investigadores, l’una polonesa, l’altra txecoslovaca, la primera assentada a França, la segona als Estats Units. Cori va ser premiada, el 1947, pels seus treballs sobre el metabolisme dels hidrats de carboni, convertint-se així en la tercera dona científica que va obtenir el Nobel.

Va conèixer el bioquímic Carl Ferdinand Cori el 1914, a Praga, amb qui contrauria matrimoni el 1920. Això la va conduir a abandonar el seu judaisme de naixement per abraçar la religió catòlica, quan la parella ja se sentia atreta per les oportunitats professionals que entreveien als Estats Units. Tots dos es van convertir en ciutadans nord-americans el 1928.

El 1936, onze anys abans d’obtenir el Premi Nobel, va néixer el seu únic fill, Thomas, que no va seguir les petjades científiques dels seus progenitors. Fins al 1957, any en què va morir, Gerty Cori va continuar amb les seves investigacions en medicina i fisiologia. Aleshores només comptava 61 anys, mentre que Carl Ferdinand Cori la va sobreviure fins al 1984, arribant així als 87.

Haurien de transcórrer setze anys fins que una altra dona obtingués el Premi Nobel, i seria també en l’àmbit científic, concretament a Física.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

EL MARÇ DEL COL·LECTIU AL HANAN. Amb motiu del dia Internacional de les dones.

1. Tapones solidarios para Agustín. Col·lectiu Al hanan se suma a la recollida de...

Experiències productives de dones amazòniques aposten per un model de bioeconomia

Per mantenir les seves famílies i salvar el planeta.Conversa amb Lili Avensur, psicòloga social...

La Muriel Casals ha marxat

“No som aquí per buscar un somni, nosaltres som el somni” La primera entrevista...