Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Compartir

FCONGD: El 0,7% objectiu comú per a les forces polítiques a l’Ajuntament de Barcelona

Objectiu comú per als partits malgrat les discrepències al debat de les eleccions municipals

Els partits polítics discrepen sobre quin model de participació hi ha d’haver per a les empreses en els projectes municipals de cooperació. L’educació per al desenvolupament es planteja com a estratègia prioritària però amb diferències d’enfocament

Barcelona, 18 de maig de 2011.- L’objectiu de destinar el 0,7% a cooperació, la importància de l’educació per al desenvolupament per a la conscienciació i el paper que han de jugar les empreses han estat els tres eixos principals del debat que s’ha fet aquest matí a la seu de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament (FCONGD). En la trobada han participat representants de quatre partits: Ricard Martínez (ERC), David Compañón (ICV-EUiA), Francina Vila (CiU) i Guillem Espriu (PSC).

Mentre Espriu feia èmfasi que “l’Ajuntament de Barcelona ni ha baixat ni abaixarà el pressupost de cooperació”, Vila es comprometia a aconseguir, com a mínim, una inversió del 0,7% dels ingressos propis: “Això ja suposaria un increment”. Ha retret, a més, a l’actual equip de govern que aquest compromís ja l’havien assolit però no s’havia complert. Per la seva banda, Compañón ha reclamat que el 0,7% ha de ser real i ha denunciat que en moments de crisi la primera retallada la pateixen els sectors de la cooperació i la solidaritat. Per al candidat republicà la qüestió pressupostària només podrà resoldre’s realment quan hi hagi una gestió directa dels diners: “No hi ha futur plausible en una democràcia occidental sense capacitat de decidir què vols per a tu i per tant per decidir què vols donar per al tercer món”. Tots els representants polítics han apostat pels convenis plurianuals per a les entitats i no per les subvencions puntuals, per facilitar la seva feina i independència, i ICV-EUiA per a línies de crèdit específiques per ajudar-les en la gestió quotidiana de tresoreria.

L’educació per al desenvolupament ha estat un altre dels grans pilars del debat però amb propostes diferenciades encara que no oposades. Ricard Martínez plantejava la necessitat d’enfortir la relació entre escoles, famílies i entitats mitjançant la universalització dels plans d’entorn “que la Generalitat ha anunciat que retirarà”. Espriu ha destacat com l’educació per al desenvolupament ha estat una “clau de volta” que, en els darrers anys, els agents de cooperació han estat capaços d’introduir en el concepte de cooperació i s’ha mostrat favorable a anar equilibrant els pressupostos per fer accions aquí i arreu. Martínez, per la seva banda, ha remarcat que no es pot educar per a la cooperació mentre hi hagi vuit escoles a la ciutat que imparteixen classes en barracons, i que no es pot parlar del currículum quan no es decideix a Catalunya. David Compañón, en canvi, ha parlat d’augmentar el pressupost dedicat a educació per a la conscienciació fins al 30% del total del pressupost municipal de cooperació. També centrant-se en les escoles, Francina Vila ha proposat més interacció entre el Consell de cooperació i el Consorci d’Educació per oferir material didàctic a les escoles en l’àmbit de la cooperació.

L’assumpte més controvertit ha estat el del paper de les empreses en la cooperació i la seva participació al Consell de Cooperació de la ciutat. La representant convergent ha denunciat la doble moral que segons ella té l’actual consistori en acceptar la col·laboració d’empreses en segons quins sectors d’activitat de l’Ajuntament però negant-la en l’àmbit de la cooperació quan, a més, les empreses i les ONG ja hi col·laboraven habitualment. No gaire lluny d’aquestes posicions, el republicà Ricard Martínez ha defensat la participació de les empreses sempre i quan no determinin les polítiques públiques sinó que se sumin a projectes col·lectius i consensuats. En canvi, els regidors del PSC i d’ICV-EUiA diferenciaven entre unes empreses i unes altres i s’han posicionat a favor de la participació d’empreses en iniciatives de cooperació sempre i quan hi hagi uns valors compartits, i han coincidit que calia fer el debat de quin rol hi han de jugar al Consell de cooperació.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Xile: Intel·lectuals franceses rememoren història

Santiago de Xile, novembre (SEMLac 14-19 novembre) .- La feminista francesa Julia Kristeva va ser...

El Comitè 1r de Desembre alerta sobre introducció del tiquet a les receptes sanitàries

Comitè 1r de Desembre- Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya www.comite1desembre.org; C/ Pere Vergés,...

28A: Les Feministes Votem

     Trobada de la Plataforma d’Organitzacions Feministes davant les Eleccions de 2019 amb representants...