Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Compartir

Plataforma per Catalunya exhibeix masclisme i xenofòbia impunement

L’espot electoral del partit de Josep Anglada ha rebut múltiples crítiques però cap sanció

El partit xenòfob d’ultradreta Plataforma per Catalunya ha imprès la nota de racisme en la campanya per les eleccions municipals. No és la primera vegada que Josep Anglada atempta contra la igualtat. Ja el 2007 el fiscal d’Odi i Discriminació de la Fiscalia de Barcelona va demanar per a ell i per al regidor Joan Carles Fuentes un any i mig de presó a més d’una multa de 4.800 euros per un delicte de provocació a la discriminació i odi per repartir 3.000 còpies d’un pamflet que menyspreava el col.lectiu magrebí.

En el seu moment el fiscal va entendre que el pamflet buscava suscitar entre la població sentiments de “hostilitat, animadversió, menyspreu i tracte injustificadament desigual” contra el col.lectiu magribí i, en particular, contra immigrants i persones que professen la religió musulmana. Una lectura similar es podria fer del nou espot electoral de Plataforma per Catalunya, si bé aquesta vegada podria afegir un component clar de masclisme atemptant contra la imatge de les dones.

En el vídeo apareix un cartell que diu ‘Catalunya 2011’ i tot seguit es pot veure a tres noies vestides de colegialas (la noia que salta amb talons i corbata es veu obligada a subjectar la minifaldilla amb què l’han vestit, donada la seva escassa longitud, per evitar que li arribi a la cintura) saltant a corda mentre com a fons musical sona la cançó popular catalana “Baixant de la font del Gat ‘. De sobte sona un soroll sord i apareix un cartell en el qual es pot llegir ‘Catalunya 2025’ i, en el que pretén ser un salt al futur, apareixen altres tres noies saltant a la corda però abillades amb un burca. De fons musical se sent una cançó àrab. El vídeo acaba amb Josep Anglada dient en català: “Primer, els de casa”.

En la variant municipal, el primer pantallazo diu ‘Igualada 2011’ i el cartell de transició al futur mostra una paraula escrita en àrab sota la qual es pot llegir ‘(IGU-AL-ADA) 2.015’. El punt final el posa Roberto Hernando, número 2 de Anglada i candidat per Igualada amb la sentència “Tu pots fer que aquest malson no es converteixi en realitat”.

A Internet hi ha hagut una gran polèmica al voltant de l’ espot d’aquest partit que té en la política antiimmigració la seva principal bandera. A través de les xarxes socials s’han abocat comentaris a favor i en contra del vídeo que, finalment, ha gaudit d’una gran publicitat. A nivell institucional, però, no hi ha hagut resposta. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya no ha emprès cap acció i, de fet, l’espot se segueix emetent a la televisió pública catalana. La Junta Electoral Provincial de Barcelona, ??per la seva banda, assegura no haver rebut cap queixa ni reclamació al respecte i indica que no pot emprendre cap acció per la seva part fins que això passi.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8M 2020: Juntes i diverses per una vida digna. Autoorganització i revoltes feministes contra la precarietat i les fronteres

Per TG i AS Juntes i diverses per una vida digna. Autoorganització i revoltes feministes...

La utilització de drogues per violar, lluny d’una llegenda urbana, és una realitat creixent

  Per Marisa Kohan. Diario Digital Femenino Almenys el 30% de les agressions sexuals són...

La paraula recuperada de dones gallegues a l’Argentina

Margarita Ledo La cineasta gallega Margarita Ledo presenta el seu tercer film, A cicatriz branca....