Per Redacció Amecopress
La Federació d’Associacions de Mares Solteres (FAMS) llança una campanya per denunciar que amb la COVID-19 la conciliació en les famílies monoparentals és encara més complicada i proposa que s’adoptin mesures des de les administracions públiques.
La situació laborales de les famílies monoparentals s’ha vist durament colpejada per aquesta crisi sanitària, ja que no tenen possibilitat de repartiment de tasques a la llar i no tenen opció a acollir-se a les mesures de conciliació sense que es vegin minvats els seus ingressos, la coresponsabilitat de les cures a les nostres famílies recau en l’Estat, però les seves institucions no estan actuant.
És un fet que el 82% de les famílies monoparentals estan encapçalades per dones, i enmig d’aquesta crisi de la COVID19 moltes s’estan veient obligades a retirar-se del mercat laboral, a perdre oportunitats de promoció professional o a no poder sortir a buscar una feina digna.
La situació de les famílies monoparentals, la majoria encapçalades per dones, és preocupant. Ja abans de la pandèmia de la COVID-19, una de les seves majors dificultats era poder conciliar la seva vida laboral i la vida familiar. Després de l’aparició de virus la situació s’ha agreujat enormement davant la inacció de les administracions públiques responsables de garantir els drets de la infància, la igualtat de tracte als diferents models de família i vetllar perquè la desigualtat de gènere no comporti situacions de desavantatge per a les dones.
Amb la COVID-19, la conciliació en les famílies monoparentals és encara més complicada i les mesures dirigides a prioritzar el teletreball no són sempre possibles per a moltes famílies monomarentals, on una sola persona adulta es fa càrrec de les cures de les seves filles i fills.
Moltes famílies no espoden permetre una mínima pèrdua de salari i, en canvi, estan havent de demanar permisos o reduir les seves jornades amb el consegüent detriment econòmic que suposa per a un model familiar durament colpejat per la pobresa. Segons l’última Enquesta de Condicions de Vida quatre de cada deu famílies monoparentals (41,1%) estan en risc de pobresa, la meitat de les famílies monoparentals (52,8%) no té capacitat per afrontar despeses imprevistes i el 68,8 % arriben amb dificultats a final de mes.
Mesures proposades
Davant aquestes situacions, les famílies monoparentals proposen que les administracions adoptin mesures per a les famílies monomarentals dirigides a: Aprovar un permís retribuït 100% per poder reduir la jornada sense pèrdua de salari; Garantir espais i serveis públics de cura amb garantia sanitàries, en els quals tinguin prioritat en l’accés i preus bonificats; Generar mesures de corresponsabilitat amb el públic; Establir mesures de suport domiciliari en les cures, tant en serveis d’ajuda a domicili com en ajudes econòmiques; Plantejar l’opció del teletreball el major temps possible; Generalitzar les mesures de flexibilitat horària de la jornada laboral per a les famílies monoparentals.
“Les famílies monoparentals necessitem que la coresponsabilitat sigui del comú, de allò que és públic. Ha de ser un fet, no pot ser que estiguem conciliant només amb els nostres propis recursos. Les administracions tenen com a obligació facilitar que les persones puguem tenir cura amb garanties i assegurar unes condicions de vida digna a totes les famílies sense fer-ne distincions”, conclouen.
Foto: arxiu AmecoPress