L’escriptora i periodista xilena Isabel Allende ha estat escollida Premi Liber 2020 a l’autora hispanoamericana més destacada.
Amb aquest guardó, la Junta Directiva de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) vol destacar la seva dilatada trajectòria literària i el seu esforç per arribar a lectors de tot el món i de totes les edats amb diferents gèneres que van des de l’autobiografia fins la ficció, en els quals s’inclou la descripció d’esdeveniments històrics importants.
Amb més de 74 milions de llibres venuts a tot el món, Isabel Allende s’ha convertit en una de les autores més llegides mundialment, amb 24 obres que han estat traduïdes a més de 42 idiomes i que han estat aclamades per la crítica.
El reconeixement mundial li va arribar l’any 1982 amb la publicació de la seva primera novel·la, ‘La Casa dels Esperits’, que va començar com una carta de comiat al seu avi moribund.
Entre les seves obres destaquen:‘De Amor y de Sombra’, ‘Eva Luna’, ‘Hija de la Fortuna’, ‘Paula’, ‘El Amante Japonés’, ‘Más allá del Invierno’ i, recentment, ‘Largo Pétalo de Mar’.
Premi Liber 2020
El lliurament d’aquest premi Liber es realitzarà el 27 d’octubre a l’Arts Santa Mònica, de Barcelona, en el marc de les activitats de Liber 2020, que aquest any, a causa de la situació excepcional derivada de la crisi sanitària es celebrarà de manera virtual.
En el mateix acte es lliuraran, a més, el Premi a al Foment de la Lectura a Mitjans de Comunicació a la web literaria Zenda, el Premi a la Millor Adaptació Audiovisual d’una obra literària a la sèrie ‘El Veí’ de Netflix, i el Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any a la cadena de llibreries Elkar del País Basc i Navarra.
També el Premi al Foment de la Lectura a biblioteques obertes a el públic a la Biblioteca Eugenio Trías de Madrid. A més s’homenatjarà la directora editorial de Random Penguin House, Núria Tey, per la seva trajectòria en el món de el llibre.
Isabel Allende
Filla de l’diplomàtic xilè Tomás Allende, cosí de Salvador Allende, president de Xile entre 1970-1973, i de Francisca Llona Barros, Isabel Allende va néixer a Lima el 1942, es va criar a Xile i va obtenir la nacionalitat nord-americana el 1993.
De nena va voler ser ballarina. Des dels disset anys ha treballat sense descans, primer com a periodista a la revista ‘Paula’ i en programes de televisió a Santiago de Xile.
Va exercir també el periodisme a Veneçuela, ja a l’exili, i més tard s’ha dedicat completament a la literatura. L’escriptora afirma que el seu futur com a tal es va decidir en 1973, amb el cop militar en què el seu oncle el president Salvador Allende va ser enderrocat.
A l’exili
Dos anys després de l’enderrocament va ser declarada sospitosa per la dictadura i va haver d’exiliar-se amb el seu marit Miguel Frías, i els seus fills a Caracas, on va viure durant 13 anys. Allí va ser on va començar a escriure ‘La casa dels esperits’, una llarga carta al seu avi que es va publicar el 1982 a Espanya convertint-la en un dels noms clau de l’actual narrativa llatinoamericana.
Acollida amb excepcional entusiasme per la crítica i públic, des de llavors la seva obra ha estat traduïda a nombrosos idiomes i ha estat marcada per l’èxit. El 1994 va publicar ‘Paula’, en què parla de la mort de la seva filla Paula Fredes (a Barcelona, ??desembre de 1991) després d’una llarga malaltia.
Premis i guardons
Compta amb més de 15 doctorats honorífics internacionals, inclòs un per la Universitat de Harvard (Boston). Ha rebut el Premi Nacional de Literatura de Xile en 2010, el Premi PEN Center Lifetime Achievement d’Estats Units en 2016; el Premi Califòrnia Hall of Fame dels Estats Units el 2016; el Premi Anisfield-Wolf Lifetime Achievement en 2017, entre molts altres.
A més, el 2014, el president Barack Obama li va atorgar la Medalla Presidencial de la Llibertat i, el 2018, va rebre la Medalla d’Honor del National Book Award dels Estats Units.
Un apunt sobre la seva vida personal
A més del seu treball com a escriptora, Allende també dedica gran part del seu temps als drets humans. Després de la mort de la seva filla Paula el 1992 va establir, el 1996, en honor a ella, una fundació caritativa dedicada a la protecció i a l’apoderament de dones i nenes.
La Fundació Isabel Allende ha atorgat subvencions a més de 100 organitzacions no lucratives a tot el món.
L’escriptora es va traslladar a viure a Califòrnia quan es va casar amb l’advocat i escriptor de novel·la negra, Willie Gordon, de qui es va separar el 2015, després de 27 anys de matrimoni.
Actualment Isabel Allende comparteix la seva vida amb l’advocat novaiorquès Roger Cukras, de la seva mateixa edat. Es van enamorar el 2017, quan els dos tenien 74 anys i es van casar el 2019.
A Roger Cukras li ha dedicat la seva obra ‘Més enllà de l’hivern’, «per l’amor inesperat (sic)», un text que versa sobra la capacitat de reinvenció de les persones, una cosa molt d’acord amb el moment que vivia l’autora mentre ho escrivia.
El títol d’aquesta novel·la respon a una cita d’Albert Camus que ha fet seva: «Enmig d’l’hivern vaig descobrir que tinc a dins un estiu invencible».
Fonts:
Premsa Fira de Barcelona – Liber
Fotografia d’Isabel Allende gentilesa de Fira de Barcelona – Liber
Biografia d’Isabel Allende (de la seva web)